跳至

首頁

尾頁

男爵府

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)
TszChingMaMa (2/10)<埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐>
BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>
fongbonnie (21/10)<全泵,一日7-8餐>
Awesomeada (26/10)<埋身,一日7餐>
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

你好,我個囝囝都係26/10出世架...

原文章由 awesomeada 於 07-12-6 18:32 發表
用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10) <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10) <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10) <埋身,一日8 餐左右
Awesomeada (26/10) <埋身,一日7餐> ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

係法國呀,佢晚上8:25出世,重3.55kg,你個bb呢?
唔知邊個大d呢?有機會要俾同年同月同日的bb聚下先得,等佢地大個d識坐先,好唔好?

原文章由 awesomeada 於 07-12-7 10:43 發表

Smilesun -你個係邊樹E院出身世。我亞b係廣華
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

原文章由 evaken 於 07-12-6 23:00 發表

我都係只去d有哺乳室個d商場, 上次去酒店食buffet都要去廁所餵!

我都買左sling, 但係覺得好難餵~ 好逼! 亞仔食得好辛苦咁!

你用邊種sling有無一塊布吊住有個圈圈果隻,定係好fit果隻,我個妹話後者好難餵架...我想買前者,唔知係邊到買到呢?

我用nuk樽+咀架...

我都係大細邊架,上一胎已經係咁,都慣了.我都控制唔到...

我19/12返工,不過我教書20/12又放假啦 我設去慶祝聖誕咋...不過到真係返工,我都會好唔捨得亞仔,上次我都好唔捨得亞囡,仲記得自己出到lift口就喊啦...好無用

我的編織作品溫暖牌  

男爵府

咁又真係好快喎...不過上次0410人奶媽咪都有一兩個係咁早架,而我就餵到15個月後再等三個月先黎m,希望今次都係咁啦...

原文章由 VBma 於 07-12-9 17:10 發表
:-( 我己經黎返M啦。2個月都未夠﹐咁快黎返﹐真係唔坻呀﹐人地已經埋身餵啦﹐從來冇多過6小時先餵阿B(阿B最多一訓都係4-5個小時左右)﹐咁都咁快黎返喎﹗
各位人奶MA咪﹐唔知你地黎返M未呢? ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

咁你要休息多一點啦,真係好在你有儲冰奶咋,我仲未開工泵奶,唔知點算...

我大囡都差唔多,雖然佢好錫細佬,但是常常attention seeking,突登百厭引我注意,好在細佬一出世,學校的主題就係:弟弟出生了,嘩勁合時呀!有學校教,好好多,如果佢百厭我就講番課本的內容,問佢係唔係媽咪爹地的好幫手,咁佢就會好一點,不過有時都無用架,攪到我忍唔住好惡咁話佢,甚至會打打佢,大家都唔開心,我都努力緊,大家一齊努力啦!

原文章由 evaken 於 07-12-10 14:19 發表
0岩0岩睇完醫生, 話我休息唔夠, 耳水不平衡, 又暈又嘔, d藥驚影響亞仔, 要停餵兩日!:-(

事原係:

自從細佬返左0黎之後, 大囡開頭都接受佢嫁! 仲幫手照顧佢! 但上個星期開始, 去完細佬滿月之後, 可能見個個都"孔" ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

evaken
有幾條問題想問你,
1. 一日開幾多次奶煲消毒奶樽及泵呢?幾多個樽同泵?for泵幾多次呢?
2. 蒸完又未用的奶樽同泵,你會點樣放?用的時候會唔會再用熱水消毒呢?

另外,我聽我妹講avent奶袋好似唔出啦,唔知係唔係真呢?
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

咁嚴重呀,我估佢好無安全感,你要hug佢多d先得啦.有無試過bb喊的時候,話bb嘈住家姐,有時我會在我大囡睇書或video時,如果弟弟喊,我會特登話弟弟"細佬唔乖,嘈住家姐,你睇家姐幾乖幾專心",等佢唔好以為我只係會話佢.

我又會特登放低弟弟同佢去公園玩,如果帶埋弟弟去,我會話俾佢聽,弟弟想陪佢一齊去,問佢好唔好.就係咁細佬一滿月,我地就好大陣象咁去了一次廸士尼.

你囡囡幾大呀,我大囡而家k1

原文章由 evaken 於 07-12-10 19:45 發表

上星期六大囡鈕計, 我抱住佢, 佢仲衰到賴尿落我度添呀!!!!
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

我係惡新抱,我奶奶上一胎都係咁講,我就回番佢:佢新陳代謝及腸胃發展唔好,休息唔夠,仲可憐呀 or 我睇過d書,專家話咁會對bb好d,然後將本書的理論,好科學化咁講比佢聽...

我未生已同佢講好,我媽會來幫手,唔想間屋咁多人,嘈住bb,叫佢星期六我媽唔得閒先好來,...仲要佢來之前打電話俾我,我得閒佢先好來...

原文章由 pekkleyy 於 07-12-13 18:31 發表

唔緊要, 我陪你, 我個 B 都係 2-2.5hrs 食一餐, 一日食 8-9餐. 我都想拖耐 D 至餵, 但同你一樣, 都係係屋企人的壓力下嘗試. 我每次想拖, 屋企人就會抱起阿 B 然後話 :" 真係可憐啦! 媽媽唔比野你食呀!", 連我大仔 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

你地好好呀,咁努力,上一胎好難上手我都好努力,今次好易上手反而常常想唔餵啦,因為唔想泵奶,一諗起要泵奶就覺得好煩,第時返工仲煩,又擔心工人處理得唔好(包括消毒同埋坐熱),又擔心返工無時間泵,因為我教書,今年食飯前後都無咩空堂,而且今年學校好積極,要班中五中七奮進到6點半,咁即係我有幾日無6點半都返唔到位,唔好話想放工...不過我都會試的,真係辛苦先算

而家我都係一日泵一次,只係瞓之前果餐邊餵邊泵,兩次倒埋先得一支四安半做冰奶.而bb自從出院後就未試過用樽食,唔知佢一餐要食幾多,我都想俾佢試下,但一諗用樽餵完佢又要去泵出黎咁煩,就算啦...

原文章由 BabaTed 於 07-12-14 16:33 發表

我通常都係邊餵邊泵,如果唔係,好哂呀.......
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

Merry Christmas!
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

埋身餵係最有效的方法呀,泵的刺激唔夠架...
有無試過豆漿呀,都幾有用.
上一胎我試過飲黑豆唐〔失)魚湯,好得的.今胎仲未需要...

原文章由 claudia9123 於 07-12-25 17:32 發表
請問泵奶的mama,你地每次泵奶有幾多呀?我每次只有40-50ml,我有飲鱼湯加通草都得小小,点算,e家每日只有1餐人奶,真想放氣
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

你真係有耐性啦!我最多泵20分鐘架咋,好無耐性.

個湯我要問下媽咪先得,因為上一次飲已係三年前的事.

原文章由 claudia9123 於 07-12-27 19:06 發表
我每日泵4-5次,每次泵30mins,你呢?每次其實最少要幾耐的?
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

你用邊隻泵呀?
3星期我試全埋身,咁你中間有無泵出來呀,咁可能埋身時唔夠食喎.
埋身餵時,每次餵一邊好D喎...盡量唔補奶,先可以迫D奶量填加,如果補了奶,咁BB下次可能會食少D
仲有食多D飯,章魚同埋鹿茸,都可令D奶杰D

原文章由 claudia9123 於 07-12-27 19:02 發表
其實之前泵有60-80ml的,但有3星期我試全埋身,每次食2邊約30-45mins,之後她仲可以食成100ml奶,之後就又唔埋身,泵番之後就只得40-50ml仲小過之前,慘:-( .我會試吓你以下的方法,thanks,但請問個湯係点煲的?

...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

你用邊隻泵呀,我餵大囡時試過用pigeon電只泵到一安,但用medela就可以有3安幾喎...

同埋如果可以兩邊一齊泵會多一d

原文章由 lavender 於 08-1-4 11:12 發表
各位, 我係一位窮奶媽,囡囡埋身食都叫夠食,但我用過電泵泵5到奶,用人手都可以有奶出,但只得60-70ml~~我下星期要返工la,最煩惱係囡囡5肯用奶嘴飲奶,真係好煩~~你地bb有冇lee d情況出現架,我驚到時佢會喊到cc下~~:-( ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

我大囡兩三個月時都試過咁架,仲會持續一段時間架.
果時我都好緊張架,不過好多人奶bb都係咁,唔係唔乖,係好乖先啱,佢吸收晒所有人奶喎.

原文章由 w2b 於 08-1-4 10:53 發表
阿女又6日無便便lu, 好煩。成日都隔5-6日先便,唔乖!你地bb 有無咁呀?
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

我都係0係公司只可以lunch泵一次咋,都係得7-8oz,要加埋早上埋身餵一邊加泵另一邊,加埋先夠囝囝食兩餐5.5oz,不過奶奶話呀b唔夠食,而家唸緊點樣可以泵多一兩安俾囝囝食.仲要下星期開始返工會忙好多,希望唔好影響到奶量,同埋有足夠時間泵奶啦...

原文章由 evaken 於 08-1-7 23:03 發表

你就好啦! 我0係公司只可以lunch泵一次, 得7-8oz到, 之後7點幾先返屋企埋身餵一邊加泵另一邊!好彩都夠亞囝食!
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

呢幾日唔知點解奶量降了,已經飲了魚湯同埋豆漿,泵出來的唔夠囝囝第二日食,要諗下一日再泵多一次啦...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

有無人用緊ameda電雙泵?
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

6am 埋身+泵
10 am 樽7安
2pm 樽7安
6pm 埋身+泵
10pm 埋身
2am 埋身

另外,我返工 1pm 泵兩邊
如果埋身佢都食得好快,10分鐘內一定收工

原文章由 VBma 於 08-1-17 21:10 發表
呢排我阿B少左好多奶﹐之前8餐埋身喂﹐但而家慢慢開始飲少左﹐只有6-7餐﹐好似胃口少左咁。每次都係5-15分鐘左右﹐想住飲多D佢都唔肯飲落去﹗
時間表:
太約11PM﹐呢一餐有時飲有時唔飲5AM﹐7AM﹐10-11AM﹐2-3PM之後就大家一齊訓午覺﹐6-7pm ...

[ 本文章最後由 Smilesun 於 08-1-18 12:28 編輯 ]
我的編織作品溫暖牌  

首頁

尾頁

跳至