跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都有同樣問題, 而家要開始做冰奶準備返工, 但次次bb吃完後再pump 只pump 到少少(半安都冇),
仲怕他下餐唔夠食,有時都唔敢pump, 數天都save不到4安奶, 已經打定輸數返工後要補奶粉.

會不會是我不夠奶呢? 我已經天天飲魚湯, 奶, 豆漿的了. 都唔知點算好.

複式洋房

原文章由 evaken 於 07-11-26 20:16 發表

如你只餵一邊, 你可以試下餵左邊, 餵完之後邊推邊泵左邊, 推多d後奶泵清左邊, 可能只有0.5-1oz, 再泵右邊1/4, 唔好泵清, 就好似餵兩邊咁, 咁可以刺激個腦造多d奶! 健康院姑娘話如果餵兩邊, 比例係1比9或2比8! 咁1 ...

evaken, 謝謝你的提議, 我又沒有想過泵清一邊可以再泵另一邊少少, 今天開始試試,希望可以增加奶量吧.

複式洋房

原文章由 googoo 於 07-11-27 17:19 發表
請問如果每餐pump 到小小 (eg 1oz),點樣將佢地 merge 埋一齊呀?

我的方法可能不是太好, 你就當參考吧.

我是用Avent 手泵的, 有兩個 bottle,其中一個放在fridge,另一個就泵完後放在fridge 一會,涷了才將佢地 merge 埋一齊, free up 一個bottle連埋個喇叭用熱水淥一下下次再用.有時太少的話我會泵數次儲多少少才一次過merge. fridge 的bottle 儲夠4oz 就倒入奶袋做冰奶. 約一天才徹底將bottle同個喇叭消毒一次.

首頁

尾頁

跳至