跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:42 發表
我都係大細邊架,上一胎已經係咁,都慣了.我都控制唔到...

餵完細0個邊, 大細邊得好勁, 返工就勁樣衰!:-(

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 awesomeada 於 07-12-10 12:45 發表

亞B下午3:13出世, 重3.85kg, 上星期六打針,巳6.3kg, e氐生話over weight, but it's fine coz 我兩公婆都係高大果隻, (我老公6尺幾),

可以比同年同月同日的BB聚下都幾開心:loveliness: ...

6.3kg 好厲害唷!

男爵府

BK Milk勳章

0岩0岩睇完醫生, 話我休息唔夠, 耳水不平衡, 又暈又嘔, d藥驚影響亞仔, 要停餵兩日!:-(

事原係:

自從細佬返左0黎之後, 大囡開頭都接受佢嫁! 仲幫手照顧佢! 但上個星期開始, 去完細佬滿月之後, 可能見個個都"孔"住細佬, 就好唔開心, 仲成日發脾氣 同喊 , 乜都鈕一餐, 我地平時已經一人一個(我就照顧細佬,daddy就陪大囡,我隻佬咪陪得幾個字,轉個頭又去左上網!!! ), 佢試過自己咬傷自己隻手指, 等我緊張佢添呀! 聽到細佬喊又唔比我睇佢, 要我抱佢陪佢。 我上星期一開始就送大囡返學放學, 放學時見到佢偷笑, 問老師佢都話大囡上個星期心情好差, 日日唔肯返學, 成日喊要媽咪 , 我而家日日好似落咒咁, 話比大囡知: "媽咪錫Hayley嫁, 細佬係bb0黎! 唔識食野, 唔識去廁所要用片片, 所以要媽咪照顧嘛!!! Hayley叻叻係姐姐嘛! 要一齊照顧細佬" 唉! 攪到我頭精神緊張!!!!!!!!!!!!!

好彩有60oz 冰奶頂住先0者!!!

[ 本文章最後由 evaken 於 07-12-10 14:23 編輯 ]

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 w2b 於 07-12-10 14:35 發表
請問用Avent pump 的媽咪,如果想買奶袋,知不知有邊隻 fit 到Avent pump 架?邊度有得賣?唔該晒.

我都想知, 我都係泵完倒入奶袋咋~

男爵府

BK Milk勳章

多謝大家!我會好努力休息多d, 訓多d午覺!!!!!!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-10 15:37 發表

咁我隻B咪好大食?又唔見佢重得多,激C!!!

我有幾次係屋企餵泵奶,130ML食完都要埋身食10MIN,但點解都重唔多呢?

佢一日開5﹣6次大大,會唔會真係唔吸收? ...

我亞仔而家一日開2-3次大大!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 Smilesun 於 07-12-10 16:11 發表
咁你要休息多一點啦,真係好在你有儲冰奶咋,我仲未開工泵奶,唔知點算...

我大囡都差唔多,雖然佢好錫細佬,但是常常attention seeking,突登百厭引我注意,好在細佬一出世,學校的主題就係:弟弟出生了,嘩勁合時呀!有學校教,好好多,如果佢 ...

上星期六大囡鈕計, 我抱住佢, 佢仲衰到賴尿落我度添呀!!!!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 Smilesun 於 07-12-11 14:54 發表
evaken
有幾條問題想問你,
1. 一日開幾多次奶煲消毒奶樽及泵呢?幾多個樽同泵?for泵幾多次呢?
2. 蒸完又未用的奶樽同泵,你會點樣放?用的時候會唔會再用熱水消毒呢?

另外,我聽我妹講avent奶袋好似唔出啦,唔知係唔係真呢? ...

1. 一日開幾多次奶煲消毒奶樽及泵呢?幾多個樽同泵?for泵幾多次呢?

我姐姐洗&steam嫁, 3-4次到啦! 我通常泵之前會steam一次個泵嫁!

2. 蒸完又未用的奶樽同泵,你會點樣放?用的時候會唔會再用熱水消毒呢?

我會放0係個儲碗盒到(只放奶瓶&咀&泵), 如果我知steam完無耐, 我會只用熱水"luk luk"個泵

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 Smilesun 於 07-12-11 15:03 發表
我又會特登放低弟弟同佢去公園玩,如果帶埋弟弟去,我會話俾佢聽,弟弟想陪佢一齊去,問佢好唔好.就係咁細佬一滿月,我地就好大陣象咁去了一次廸士尼.

你囡囡幾大呀,我大囡而家k1

我地全家今日去完廸士尼 , 好累呀!

我大囡讀N1呀!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 mandy925 於 07-12-11 17:28 發表
evaken

60oz 冰奶
如果醫生話你休息唔夠咁你要休息多d啦
我到今日都未冰過d奶 , 我d奶日日清呀:-( :-( 因為我本身真係唔係咁多奶
可唔可以教下我點可以有咁多存貨呀??

...

我會當自己餵兩邊, 餵完左邊, 泵清左邊(0.5-1oz), 再泵右邊(1.5-2oz), 下餐就相反, 但我3.5-4個鐘先一餐嫁!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-13 14:14 發表
evaken,

多謝你上次share點樣幫BB戒夜奶同泵奶俾我知,不過我做唔到啦,因為我試過一次拖長少少俾BB食者(我見就夠3個鐘,諗住拖多幾分鐘咋)已經俾99話我餓親BB,不停同人講左幾星期啦,搞到D親戚抱住BB講,媽媽唔俾你食咁慘呀!!!sigh!!!我受唔住 ...

You are welcome!

我亞仔佢食完一個鐘就想食嫁喇! 其實佢只係想啜住訓! 我會質個奶咀比佢! 就乖乖訓覺!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BMW 於 07-12-13 17:48 發表
試下邊Pump邊Feed,会Pump得多d架!

我有呀! 尤其有嘖奶反射0個時, 唔會浪費一滴!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 @[email protected] 於 08-1-4 12:31 發表
比丫B 食多幾次 刺激下可能好D, 我番左工都成個月了 泵得越見越少 夜晚就比丫B食多幾次 @@ 丫B又好鬼樂意咁食囉=.= 無得比佢咬先係咁嘈......... 到E家番工 早上8點比佢食 剛剛泵2邊泵左7OZ (11.00AM) 一陣食完飯有 ...

你就好啦! 我0係公司只可以lunch泵一次, 得7-8oz到, 之後7點幾先返屋企埋身餵一邊加泵另一邊!好彩都夠亞囝食!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 w2b 於 08-1-7 08:36 發表

阿女終於第7日便便左喇。

舒服哂!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 lavender 於 08-1-4 11:12 發表
各位, 我係一位窮奶媽,囡囡埋身食都叫夠食,但我用過電泵泵5到奶,用人手都可以有奶出,但只得60-70ml~~我下星期要返工la,最煩惱係囡囡5肯用奶嘴飲奶,真係好煩~~你地bb有冇lee d情況出現架,我驚到時佢會喊到cc下~~:-( ...

電泵無咁好嫁! 你用邊隻呀? 我用medela電泵都無avent手泵泵得咁多奶呀!

首頁

尾頁

跳至