跳至

首頁

尾頁

男爵府

我阿女食奶有時食好耐,慢慢歎2hrs,同埋我估我D奶流量慢,我頂唔順比佢埋身 2 hrs。所以我而家半pump 半埋身食。夜晚都要補奶粉,希望奶量可以多D啦。

男爵府

原文章由 KaiHinMaMa 於 07-11-6 15:03 發表
我囡囡(28日大)成塊面都一粒粒, 紅紅地色的, 他主要食人奶的(補一次奶粉一日), 會唔會因為我食左D補野(其實都唔係特別補, 只係紅棗, 黨參呢D)所以係咁呢, 定係一般都會係咁呢?? ...

KaiHinMaMa,
我阿仔果時都係咁,醫生話bb 带左D 媽咪D hormone 出黎,所以好似爆暗倉咁。過一两星期就好架喇。唔使擔心.

男爵府

原文章由 fongbonnie 於 07-11-14 17:59 發表
我係全泵o既,大概3個鐘泵一次,跟阿b食奶個schedule差唔多,幸好暫時都夠阿b食,但遲d就唔敢講,事關阿b好似越來越大食,佢e+3個星期大,一餐食4oz,好多時唔到2個幾鐘就會扭食奶。 ...

me too, 我都係全泵。我幾日前已經放棄左埋身餵,阿女食得太慢,而且我唔係好夠奶,阿女食完成個鐘之後一樣喊唔夠。我阿女而家都未滿月,就要食4-6安(人奶),我最多pump 3-4安咋,追奶追得好辛苦呀。

男爵府

原文章由 Smilesun 於 07-11-17 19:44 發表
如果你真係要轉全人奶,就一定要埋身餵多一點,每一餐都要埋身餵,如果你認為佢唔夠食,可以埋身餵完再補少少奶粉,等你多一點奶時,你就要慢慢減補奶粉的量及次數.我上一胎開始時都係咁補奶粉,一個星期度我就下決心唔加奶粉,自己餵 ...

smilesun,
我比阿b 埋身食45分鐘左右佢就自己lut 出黎,但唔够10分鐘又想食。我係米要比埋佢食另一邊呀?
我通常埋身餵完再用樽比4安人奶佢都可以食到,食完咁就可以捱到3hrs 先食下一餐。

但我唔覺得佢埋身食我D奶有多到,係米我唔够努力呀?

男爵府

原文章由 Smilesun 於 07-11-19 14:23 發表
w2b

食45分鐘再用樽比4安人奶佢都可以食到,咁我估佢食的姿勢唔係好正確,如果佢食得好,通常十至十五分鐘就夠飽.咁佢埋身食的時候有沒有聽到佢吞嚥的聲音?口仔係唔係張大?同埋佢唔應該只係咀仔在吸啜,應該係”下爬骨”都要一上 ...

smilesun, 多谢你的advice, 等我留意下我餵得是否不對先。不過可能我D奶流量慢,我阿女真的有好努力食的。呢2日我感冒所以停左埋身餵,所以又變成全pump。阿女一餐要食5-6安先够,我仲未catch up 到:cry:

男爵府

原文章由 bubiyu 於 07-11-26 09:28 發表
Is anyone using the Avent manual pump? I tried for the first time yesterday. It's REALLY good. I was using a rented hospital pump before and could only get 120ml max each time. This morning, I used th ...

我上一胎已經用avent, 真係好好用。呢胎我買埋Avent 電pump,但我惯用 manual 多D

男爵府

原文章由 evaken 於 07-11-26 16:14 發表

請問avent電泵嘈唔嘈呀? 好唔好用呀? 會唔會泵得快d? 係咪手泵泵得清d? 因為我上胎泵唔清有乳腺塞0左呀!:-( 係公司用手泵又好累 ~

evaken,
Avent pump唔嘈架,但我太習慣用
manual
,我一般15-20分鐘就 pump 完,電 pump 好似要耐少少,所以我大部分時間都用手pump 咋。如果你考慮買Avent pump,買2手就得喇,因為你只要個頭就得,其他野可以用翻曬你果架
manual
,抵D.

男爵府

原文章由 sammifanlp 於 07-11-27 11:53 發表
有無人知道 avent 手泵既配件可以係邊度買度
我想配返個plastic 喇叭

Sammi
可以去翻代理度配,自己去 or 入$ 比佢地寄比你。你打去啦

http://www.mileybaby.com/en/contact_avent_email_avent.html

男爵府

用戶名  (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐>
smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右>
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)

男爵府

原文章由 斯藝 於 07-12-5 08:48 發表
乜唔可以带擠咗出來d奶去街的咩?

我會将 pump 出黎D 奶熱好放暖壶度带出街,都ok 架。

男爵府

VBma,

M come is good la. Last time after I had my son, my M didnt come and I wasnt alert enough to do contraception, ended up I was pregnant again 5 months after giving birth. If your M already come, at least you know when is the "dangerous period" and could to contraception more effectively.

男爵府

原文章由 evaken 於 07-12-8 22:05 發表
好慘! 我大細邊! :-( 一邊可以泵6oz, 一邊得4oz! 餵完細0個邊, 仲大細邊得勁!著衫超樣衰!:-(

我已經成日餵細0個邊, 等佢balance返d! 大0個邊又成日餵唔清, 仲成日谷奶, 好辛苦! ...

Evaken,
I am the same as you, one side can pump much more than the other side. I am already like this when I have my first baby, so I dont really care this time. The smaller side also have more milk leakage, I have to replace the breast pad more often.

男爵府

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:45 發表

我大細邊得好嚴重呀.......右邊有5﹣6安,左邊得1安度咋......不過外型上就差少少者......

我想每次淨係餵左邊,右邊就隔一次bump, 唔知會唔會balance 返呢?

但我又怕仔仔唔夠食?-(
?-( ...

BabaTed
我之前果胎都成日餵細果邊,都幫助不大無多到奶。阿仔仲整整下一餵果邊就喊,我估細果邊流量慢D。所以我後來都pump 出黎餵,今次餵阿女都一樣。而家阿女每次食到4安到,之前猛長期就食完6安都好似唔飽,追奶追到我好辛苦。

男爵府

請問用Avent pump 的媽咪,如果想買奶袋,知不知有邊隻 fit 到Avent pump 架?邊度有得賣?唔該晒.

男爵府

原文章由 evaken 於 07-12-10 14:13 發表

6.3kg 好厲害唷!

劲呀

男爵府

原文章由 evaken 於 07-12-10 14:19 發表
0岩0岩睇完醫生, 話我休息唔夠, 耳水不平衡, 又暈又嘔, d藥驚影響亞仔, 要停餵兩日!:-(

事原係:

自從細佬返左0黎之後, 大囡開頭都接受佢嫁! 仲幫手照顧佢! 但上個星期開始, 去完細佬滿月之後, 可能見個個都"孔" ...

再睇翻post 先知原來你係大女的原因搞到壓力好大,你自己要relax D。屋企多左一個小朋友大家都要D時間適應。尤其是個大的,我都好明白。我阿仔而家14個月雖然好似仲未識妒嫉,但attention seeking 一定有。而家阿仔無端端食翻夜奶,一晚食2次添,仲多過妹妹。書都話係要多D關懷的表現,我地兩公婆咪一樣搞到好唔夠訓。我估過多一排就應該好D架喇,你要保重!

男爵府

原文章由 Smilesun 於 07-12-16 16:37 發表
你地好好呀,咁努力,上一胎好難上手我都好努力,今次好易上手反而常常想唔餵啦,因為唔想泵奶,一諗起要泵奶就覺得好煩,第時返工仲煩,又擔心工人處理得唔好(包括消毒同埋坐熱),又擔心返工無時間泵,因為我教書,今年食飯前後都無咩空堂 ...

嘻嘻,第2胎係會懶D。我都係懶過第一胎果時,呢胎夜晚都費事餵人奶,比奶粉大家都可以zzzzzD

唸起翻工pump 奶就好煩,食完lunch 匆匆忙忙要去 pump。基本只食飯盒就算,遇到要開會就好麻煩。大家一齊努力啦。

男爵府

我今日開始返工喇,好開心阿女3日前介左夜奶。但我都半夜起身 pump。呢2日天寒地湅最惨,個 pump 好冰湅一放上去成個醒晒.:cry: 你地有muc 方法等個 pump 唔好咁湅呀?

男爵府

阿女又6日無便便lu, 好煩。成日都隔5-6日先便,唔乖!你地bb 有無咁呀?

男爵府

原文章由 linachoy 於 08-1-6 22:08 發表
我大女細個試過9日先大大一次,佢都係全人奶,問過醫生,係正常,唔駛擔心.

阿女終於第7日便便左喇。

首頁

尾頁

跳至