自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

但係會貴好多架喎!
原文章由 mimibooo 於 07-11-3 00:48 發表
chammyMAMA

唔該曬
原來要住左3年先可以ga
禁令願直接同佢講用綠表買屋好過
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

複式洋房

我今日收到信,沙田博康邨Y2型,好唔好住同$12xx有幾大呀?我3人申請唔該各位媽咪答下我呀,有冇平面圖呀!唔該

侯爵府

原文章由 *大家好* 於 07-11-3 02:46 發表
我今日收到信,沙田博康邨Y2型,好唔好住同$12xx有幾大呀?我3人申請唔該各位媽咪答下我呀,有冇平面圖呀!唔該

公始.. y 型屋應該都有 300 呎左右架喎.....

瑪瑙宮

嘩....你就好啦,恭喜晒!!

大宅

大家好,想問你幾時申請架??

thanks!!

珍珠宮

BK Milk勳章

嘩,恭喜晒呀,我都不知幾想要果道呀,你等左幾耐呀

別墅

好替你開心呀....沙田係我非常鍾意既地方, 可惜無我份

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

EMILYRYAN~

我同你一樣1148xxx,第1次係07年3月頭派東涌,3月已拒絕到依家

今年參加咗特快,但心水屋俾人揀咗:-(

原文章由 Emilyryan 於 07-11-3 00:23 發表
\
我都係等到成屋"毛"箘 都未派第2 次, 你第1次派邊和幾時派?

我也是 1148XXX, 第1 次在 07年3月尾派 TONG YUNG,4月拒絕 到而家.

大宅

我想問, 點樣可以申請公屋架, 我地一家3口右埋只係得16000人工, 旦租樓好貴, 問過話入息過左, 旦我地都唔算人工點, 支出都好多, 又唔夠錢買樓, :-( :-( :-( :-(

瑪瑙宮

咁無架喇,我都捱咗2年喇,我都係3人家庭,得我老公1人揾錢咋,仲要得8k添!呢d嘢政府唔會理你架,你自己諗辦法架喇!你如果真係要申請,就要節流啦,減少好多不必要開支架喇!:-( :-( :-(
原文章由 大食寶寶 於 07-11-3 12:13 發表
我想問, 點樣可以申請公屋架, 我地一家3口右埋只係得16000人工, 旦租樓好貴, 問過話入息過左, 旦我地都唔算人工點, 支出都好多, 又唔夠錢買樓, :-( :-( :-( :-( ...

複式洋房

原文章由 肥妹仔KanKan 於 07-11-3 09:35 發表

大家好,想問你幾時申請架??

thanks!!

我唔記得幾時申請我no:1151xxx

複式洋房

唔該晒你哋回覆。沙田我都鍾意又係第一次配房不過係一樓。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

弓喜弓喜~沙田之前都係我心水之一~方通果d都正啦~

大宅

原文章由 Cathy_Chung 於 07-11-3 12:06 發表
EMILYRYAN~

我同你一樣1148xxx,第1次係07年3月頭派東涌,3月已拒絕到依家

今年參加咗特快,但心水屋俾人揀咗:-(

我同你都同病相憐, 我也是今年參加咗特快,但心水屋俾人揀咗,
我是9月20 日下午去揀的, 可能我太集中市區, 所以揀不到.

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

想問問係咪起碼3年先排到我審查

別墅

我想問,我和業主簽定了兩年的死約,但到現在為止,只住了七個月,如今我揀了特快,即刻要搬,完成不到兩年的死約,業主要求我賠償一個月租金,這樣我想問,業主要求是否合理,還是我已經走運,他沒有扣除我在他手上一個月上期和一個月按金呢!還是扣我一個月租太多呢,唔該幫幫我解答
thx thx thx

[ 本文章最後由 sandytam2007 於 07-11-5 14:51 編輯 ]

別墅

我想問下通常房署"翻新津貼"有幾多錢比你架...??tks !!

別墅

原文章由 sandytam2007 於 07-11-5 14:45 發表
我想問,我和業主簽定了兩年的死約,但到現在為止,只住了七個月,如今我揀了特快,即刻要搬,完成不到兩年的死約,業主要求我賠償一個月租金,這樣我想問,業主要求是否合理,還是我已經走運,他沒有扣除我在他手上一個月上期和一個月按金 ...

其實宜家你應該係有一個月按金係業主度,
因為上期應該係你第一個月租金! 應該已經扣左!
(定係你俾左兩個月按金呢?!)

據我所知, 宜家都冇話邊個走運,
因為好多租戶會住多一個月, 果一個月唔會交租,
就當按金果度抵銷左!
通常d租戶都唔乖乖咁俾埋最後一個月租,
因為怕個業主係按金度扣呢樣, 扣果樣,
到最後拎唔哂按金!

所以假若你真係得一個月按金係業主度,
而你又唔怕煩, 我建議你用以上既方法!

[ 本文章最後由 LittleXStar 於 07-11-5 17:01 編輯 ]

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

別墅

原文章由 大食寶寶 於 07-11-3 12:13 發表
我想問, 點樣可以申請公屋架, 我地一家3口右埋只係得16000人工, 旦租樓好貴, 問過話入息過左, 旦我地都唔算人工點, 支出都好多, 又唔夠錢買樓, :-( :-( :-( :-( ...

我同你情況差不多, 我同老公兩個人申請!
如果兩個人做野, 基本上超過限額!
應該話一個人做都超過左!
我果陣係咁岩冇做野, 老公果期搵得少, 先至申請到!
不過老實講, 宜家叫做排住隊先,
到第日審查都係一樣死, 都唔知點報入息好!

我地呢d搵得多又唔叫係, 搵得少又唔係,
夾係中間, 唔湯唔水咁! 唉....

首頁

尾頁

跳至