論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我第一次請工人,係完約既菲傭,SO FAR佢都好有心機做野,對我個仔(4 個月)都幾好,佢上一個employer係佢親戚, 都係菲律賓人,所以我都重新教佢野,

但係我見到佢有時會拎個電話出黎"咁"。 仲要係抱住我個仔既時候 ,我唔係咁想,但又唔知點開口同佢講,其實我有講過一次,但係都間中會係咁。。。你地會點做呀?

大宅

之前唔比個工人"咁"電話, 佢就放低我個b走去廁所"咁" (扮去廁所)

最後... 我同佢講bb訓左佢可以用電話.... 佢宜家用得仲比以前多, 唔理佢有無訓佢都用, 但總好過放低我個b走開"咁"

我都諗緊要唔要叫佢收歛下

別墅

回覆:conip 的帖子

係啦! 真係好煩惱…… 我都明白佢有時屋企做哂野…佢都想有自己私人時間… 但我都唔想佢日後卦住咁電話…唔理我個仔… 我都驚佢會愈咁愈多!!

大宅

4個月bb單手抱都ok, 我有時都會單手禁..我姐姐都會禁..cooking空閒時會,係房抺野時會..但唔太耐我都ok既....之前話過一次,話妹妹開始大,要睇實d,如果要用電話,最好等妹妹訓咗先囉....唔用又好似好悶既..

大宅

Amazingb 發表於 14-6-5 16:20
我第一次請工人,係完約既菲傭,SO FAR佢都好有心機做野,對我個仔(4 個月)都幾好,佢上一個employer係佢 ...

用得電話即係得閒啦 , 但佢抱住你個仔來用即係工作中啦 , 咁又過份 D .

我果個工人用左三個幾月 , 都開始用左多電話 . 但就係廚房用多 .

我們而家諗住過多一排就同她來個工作檢討 , 講返有 D 咩做得好 , 有 D 咩要改進 , 包括她用電話 .

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

你個係完約賓, 又做到野, 唔好太寸對佢, 話佢知 Wifi /數據 射黎射去影響BB腦部發
展, 叫佢做完野入房慢慢襟飽佢. 你自己都以身作則, 唔好係BB附近用電話佢先服.

我工人就未係我面前用過電話.
主 賜 平 安

別墅

回覆:guatma 的帖子

我都要同佢傾下先………thx

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:Amazingb 的帖子

吾會比 屋企無電話

大宅

回覆:你地會唔會俾工人係屋企用電話/上網?

我工人之前都係BB面前玩or講電話,之後我同佢傾過,我話平日係廚房可以玩,係廳對住BB就唔好玩,基本上佢都做到,除咗佢屋企人日頭打電話搵佢,我會俾佢傾,但好少,一個月都無一次!

別墅

引用:我工人之前都係BB面前玩or講電話,之後我同

原帖由 Bonbonho 於 14-06-05 發表
我工人之前都係BB面前玩or講電話,之後我同佢傾過,我話平日係廚房可以玩,係廳對住BB就唔好玩,基本上佢都 ...
好呀!我都要諗認真同佢傾下先得!!

公爵府

我工人未係我面前用過電話 x 2

男爵府

yeikaki 發表於 14-6-6 14:23
我工人未係我面前用過電話 x 2
x3

大宅

回覆:你地會唔會俾工人係屋企用電話/上網?

提醒你同工人傾之前,要估佢會唔會好大反應,怎至話唔做,你個仔咁細,要好小心

別墅

回覆:555x 的帖子

知道!!唔該哂呀!我同佢講左喇友善地…佢同我講ok! 我都見到佢冇再拎出黎玩…… 雖然唔知佢第日仲會唔會偷偷地玩… 不過起碼佢知道我地唔鍾意…… 希望真佢會改善啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔會. 工人有3個電話. 多過我.

首頁

尾頁

跳至