想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

hi!! 各位姊妹

早年我有看何ec,他不愛多說話,經常罵那些不戎口的
病人,但他對有些年老的病人都很有愛心,在我來說,
他開的藥是委適合我的,他不讚成食名貴藥材,甚麼燕窩,
冬蟲夏草,人參,花膠...不需要.
我曾經看很多中醫,他是一位有醫術及醫德的ec,但是否
成功,就因人而異,我是不成功的例子,因為沒有恆心飲
藥,飲完藥,身體是明顯有改善.
各位繼續努力吧!!!

大宅

我係小產後朋友介紹我睇佢,朋友話佢好勁,要男得男,要女得女, 今日係第一次睇佢,我冇唸過佢係男人... 佢比我想像中幾好,有問有答,唔似一般中醫又串又唔多出聲,我最鐘意係佢既藥方,電腦打出黎,又清楚,起碼知道自己食梗咩藥....因為出面好多中醫都係手寫,係方便藥劑師執藥,要我讀出入面有咩,真係難到我...

雖然我真係好心急想再有BB,但我知道首要條件係好好調理身體,中醫係要慢慢醫,慢慢調理先會有好結果,所以我會聽話戒口......今晚先開始第一劑藥,未知好唔好,遲D再同你地講有咩改變

大家努力

子爵府

原文章由 carycary804 於 07-11-28 18:22 發表
我係小產後朋友介紹我睇佢,朋友話佢好勁,要男得男,要女得女, 今日係第一次睇佢,我冇唸過佢係男人... 佢比我想像中幾好,有問有答,唔似一般中醫又串又唔多出聲,我最鐘意係佢既藥方,電腦打出黎,又清楚,起碼 ...

Carycary,
可唔可以講你要戒咩食物? 多唔多o野要戒?

同佢有冇話你情況點? Because 我都係小產後睇緊中醫.

大宅

Jasmine1,

其實真係好多野要戒,佢話我熱,血氣唔夠,所以全部濃味既野都唔可以再食,熱氣野,生泠野,奶類,豆類,冇鳞魚.....總之要清淡就得..真係慘:-( :-(

子爵府

原文章由 carycary804 於 07-11-29 20:34 發表
Jasmine1,

其實真係好多野要戒,佢話我熱,血氣唔夠,所以全部濃味既野都唔可以再食,熱氣野,生泠野,奶類,豆類,冇鳞魚.....總之要清淡就得..真係慘:-( :-(

Carycary,

咁佢有冇問你要仔定女呀? 奶類豆類都唔得?? 不過都應該冇我之前睇o個個戒得咁勁...

大宅

Jasmine1,

佢有問我想生仔定女,我話仔,因為我已經有個女喇...佢話咁如果幫你要對twins,你接唔接受,我梗係求之不得啦

係呀奶類豆類都唔得呀,就算我話係孕婦奶粉都唔可以,佢話你冇睇過之前鏗鏘集講關於奶類既唔好咩.....其實我有睇,不過又唸,就算幾唔好,我地或者其他小朋友咪又係咁大,有咩問題喎,所以上次睇完鏗鏘集都冇話同囡囡戒奶.....不過而家佢叫我唔好飲,我真係冇喇,希望好好調理身體,到時又有左既話,我可能飲番奶架

大宅

Hi Cary,

你睇了佢幾耐 ?

佢有沒有跟你說什麼時候可以再試 ?

佢d藥易入口嗎 ? 一天 2 劑 ?

Cheers,
Maggie

原文章由 carycary804 於 07-11-30 22:46 發表
Jasmine1,

佢有問我想生仔定女,我話仔,因為我已經有個女喇...佢話咁如果幫你要對twins,你接唔接受,我梗係求之不得啦

係呀奶類豆類都唔得呀,就算我話係孕婦奶粉都唔可以,佢話你冇睇過之前鏗鏘集講關於 ...
:-)  :-?  :-P

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我想問下大家, 何樹芬係唔係=
華夏中醫學院 - 何樹勛院長呀?
係唔係喺灣仔春園街or其他方都有得睇呢?
係唔係入會 會平d架?
一次會比幾多劑藥, 飲幾多次呢?
可唔可以唔煲藥, 要藥粉架?

唔該晒!

原來呢個醫師係我上次小產後, 有人介紹過我去睇, 但當時見bk冇人提, 所以冇理到, 依家見大家都話好, 我都有d心思思...

別墅

我想問隔多久覆診一次?是否要每個星期keep住睇?

大宅

Maggie,

我睇左兩次咋,未知好唔好,不過真係好訓左!! 佢冇講我幾時可以再試,但我體質算弱,我估都要至少三個月.....每次佢比兩劑藥我,一劑分兩日飲,即係四日既藥,佢d藥都算易入口:-P :-P

高齡產婦,

你好嗎?? 好開心係呢樹見到你... 你完全答中哂,不過冇獎...佢係華夏中醫學院 - 何樹勛院長, 係喺灣仔春園街or其他方都有得睇,入會費$150, 咁之後睇就唔收診金,只收藥費,每次佢比兩劑藥我,一劑分兩日飲,即係四日既藥, 藥粉好似冇喎,不過你可以試下問,我只係知佢可以代煲藥.....

其實我都唔知佢好唔好,不過有朋友介紹,咪試下囉,我見都好多人睇佢,有老有幼,佢有個徒弟同我講,好多人都睇佢調理後就有喇,生左同埋BB一齊黎睇架,(我都見有幾個人抱住BB睇佢,不過唔知係咪睇佢先有),今日去覆診,見到一對夫婦,同佢地傾左一陣,佢地都係朋友介紹,話佢好勁,成日上電視D婦女節目或者講座,佢仲出左好多有佢嘜頭既藥, 對夫婦睇左佢真係好訓左,不過一定要比時間,唔可以快,佢地話上次黎見到陳淑儀呀

godloveus,

每次食完藥就要返去覆診,即係差不多四日後,我唸係要keep住睇:-P :-P

別墅

carycary804,

Thanks! 咁即係每逢星期三星期日都要返去睇?

大宅

godloveus,

其實每次睇完,隔四日返去,好似我今日睇左咁,即係星期五去覆診!!!:lol:

別墅

何醫師不是星期三和星期日才在灣仔嗎?

大宅

godloveus,

何ec診症時間如下:

星期一, 五 (09:30-11:30am) 會係九龍佐敦白加士街

星期一, 三, 五 (1:30-6:30pm) 會係春園街

別墅

謝謝你!我剛做完刮宮手術一個多星期,你認為我應該何時開始看他?

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

唔該晒!

我小產後依家睇緊蘇晶, 今個星期六會睇第4次(兩星期一次), 所以可能都會睇耐小小先, 但如果妳哋同我亞嫂(&佢d friends)都話好, 我都想試下...

唔知何醫師對我哋要做iui/ivf嘅嘢清唔清楚呢, 因我fsh高, 醫生suggest我做iui, 以經做咗兩次...

不過老公唔想我成日轉中醫, 但我會keep住上嚟睇架, 妳睇完覺得好就上嚟講比我哋聽啦, 唔該晒!

原文章由 carycary804 於 07-12-3 19:20 發表
Maggie,

我睇左兩次咋,未知好唔好,不過真係好訓左!! 佢冇講我幾時可以再試,但我體質算弱,我估都要至少三個月.....每次佢比兩劑藥我,一劑分兩日飲,即係四日既藥,佢d藥都算易入口:-P :-P

高齡產婦,

你好嗎?? 好開 ...

大宅

godloveus,

其實好多人都建議惡露清哂先好開始調理身體,但我好心急呀,仲有少少惡露,我就去睇何ec,佢比左D藥我,話幫我清得乾淨D,所以而家只係有少少血水...:-P

大宅

高齡產婦,

我都有聽BK講蘇晶EC幾好,你可以試下一段時間睇下身體有咩改變,因為我都知中醫真係唔可以快同心急,我都希望夾到何EC,我唔唔知佢對做iui/ivf嘅嘢清唔清楚呢,不過我估佢地中醫角度係冇咩必要,因為中醫實會醫到,有咩進展,我再係樹同大家講....加油

別墅

Thanks for your reply! 我都驚我自己太心急,不過如果好似你咁,我開始去睇何醫師都應該無問題啦!睇何醫師要唔要好早預約?

如果我想下星期一放工去睇,而家book okay嗎?

大宅

可否提供佐敦及春園街的電話, 謝謝!

原文章由 carycary804 於 07-12-3 20:36 發表
godloveus,

何ec診症時間如下:

星期一, 五 (09:30-11:30am) 會係九龍佐敦白加士街

星期一, 三, 五 (1:30-6:30pm) 會係春園街

首頁

尾頁

跳至