想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

070803,

你係邊樹搵到架....我搵左好耐喇都搵唔到,其實我唔係怕佢開咩中藥,而係真係想了解D中藥有咩功效,起碼知道自己身體有冇咩變化

godloveus,

多謝哂....我都唔知有咩用,不過我估係因為我要戒口成個星期,係幫我補下氣囉!!

大宅

我上星期日剛睇完何醫師, 佢果日都幾燥, 猛鬧一個媽咪, 說"還有藥食, 做咩未食完又來睇, 你以為我好得閒牙!" 我係小產了一星期後去睇佢, 佢叫我唔好再食薑醋同薑飯, 否則冇尿痾, 我問如想再生, 要幾時再來睇? 佢答我:"你話呢?" 就完了, 到下個, 好彩佢老婆唔係咁, 仲同我解釋左好多野, 仲俾埋佢對孖孫相片我睇, 叫我下星期日再去睇......何醫師睇一個病人好快, 而且又好似冇咩耐性, 希望佢開d藥真係幫到我啦!

另外, 想請問一下大家, 可唔可以一路食中藥調理, 一路食葉酸? 因為聽說懷孕前3個月開始食葉酸對BB會好d.... 但係我又食緊中藥, 所以...........

大宅

carycary804 :

我都係找d中藥網check

[quote]原文章由 carycary804 於 07-12-19 11:19 發表
070803,

你係邊樹搵到架....我搵左好耐喇都搵唔到,其實我唔係怕佢開咩中藥,而係真係想了解D中藥有咩功效,起碼知道自己身體有冇咩變化

別墅

我都話何醫師會鬧人啦,睇何醫師真係要睇你好唔好彩架,因為實在有好多人睇,如果多人等,佢一定會好快睇完一個病人,心情又煩躁啲。第一次睇會詳細啲,後尾覆診就會快好多.

我想問佢太太係咪唐醫師?唐醫師上次幫我抄藥方,佢就好似好趕時間咁,因為好似出面有人等緊睇佢.

大宅

我一陣收工都會去春園街試吓睇佢, 希望何EC幫到我啦.

大宅

好媽媽勳章

Johnnylaisma,

I told Mrs Ho that I took folic acid. She asked me why and commented that folic acid can be found from food, so there was no need to take suppliments. And she said that it was up to me to take it or not.

godloveus,

I think Mrs Ho is 余醫師. She didn't introduce herself. I guess it from the registered number written on the 藥單.

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

呀 rainypen, 妳有冇同何醫生相應呀, 話佢知妳係佢學生...

原文章由 rainypen 於 07-12-19 16:17 發表
我一陣收工都會去春園街試吓睇佢, 希望何EC幫到我啦.

別墅

tww,

唔該你喎!我下次留意吓邊個係何太先!

何醫師下個禮拜會放幾日假,我仲諗緊今個星期五去睇好,定下個星期一去睇好,因為唔想隔咁耐先去睇。

你哋通常隔幾耐返去覆診?

大宅

我一星期睇一次,因為副醫師話我只係調理身體,所以唔駛咁密,一星期一次已經夠!!!

何EC係唔多講野,問一句答一句架, 不過好好好彩,幾次我都冇比佢"散"

別墅

咁又係,等我都一個星期睇一次先。咁駛唔駛食葉酸呢?

你第一次period未?

大宅

我都聽聞在食物裡也可找到葉酸, 不過不知要食多少果類食物才足夠, 如果她這樣說, 我或者會選擇飲含葉酸的孕婦奶粉先啦!

何太應該唔係唐醫師, 但佢冇介紹自己, 佢淨話自己63歲, 不過睇落去較年輕點, 似50來歲左右.....

原文章由 tww 於 07-12-19 18:02 發表

I told Mrs Ho that I took folic acid. She asked me why and commented that folic acid can be found from food, so there was no need to take suppliments. And she said that it was up to me ...

大宅

godloveus,

我period仲未黎呀,我都好期待:D :D, 呀,你知唔知要隔幾耐先可以行埋,係咪要等第一之period完之後,同埋係咪應該避一避好D呢,因為子宮未完全好番...萬一有左,係咪好又容易小產呢??哈哈... 好多問題:lol :lol

我第一次睇既時候,個副醫師同我講,千其唔好飲奶,連奶粉都唔好,其實奶唔係好好,仲話你冇睇鏗鏘集咩 所以如果你下次去睇不防問下醫師....其實我都有睇鏗鏘集講奶唔好,不過我又唸,幾唔好都好啦,我地咪又係咁長大:lol :lol

別墅

carycary804,

醫生話第一次period大約4-6星期嚟,我而家都介未嚟呀,不過我有量體溫,如果啱的話,我估下星期會嚟啦,希望快啲回復正常cycle啦!正因而家有量體溫,所以我知道邊啲日子唔會有BB,所以DODO都應該冇事。其實我同老公都擔心,唔知子宮復完未,但係我又覺得自己身體好返好多,所以都係慢慢試吓咁。 我上次問何醫師幾時可以再努力,佢仲答我"仲等咩呀?",嚇死我!我一個cycle都未有喎!點敢咁大膽?

大宅

godloveus,

係啦,上次佢都有同我講"你食多幾次可以黎喇喎,我都嚇一跳,第一次period都未黎喎,都唔知係咪既...不過我都要開始check下體溫先,總之大家努力啦

別墅

我而家等第一次M,然後1月返醫院覆診,唔知到時醫生會唔會幫我check吓身體狀況呢?定係問吓就算?? 到時才問醫生可唔可以開始努力!

大宅

godloveus,

我都同你一樣呀,又係等第一次period之後1月返去我睇開既醫生度覆診,我反而擔心佢要我食排卵藥,(因為當初我係食排卵藥加排卵針先bingo),唔知會唔會同中藥撞呀,我知醫師有比D容易成孕既藥我食!!!

別墅

咁又要問問喎,我諗如果你同何醫師講,佢一定知點同你處理的。不過如果個人選擇,我可能會揀排卵藥喎,(雖然我冇食過!)不過西醫應該唔會咁快要你食排卵藥啩? 西醫應該主張3個cycle後先努力嘛,係咪呀??

大宅

高齡產婦,

我去睇佢時因為佢遲咗返, 好多人等佢, 所以好快就趕我走了:-( 都未同佢講我係佢學生.

但佢好攪笑, 我同佢講話想生個b仔, 佢問我老公靚唔靚仔, 我話唔靚, 佢竟然叫我不如要個女仲好啦 , 但我話99好想要仔... 我預約咗佢星期日响屯門睇, 到時睇下有冇機會同佢講.

原文章由 高齡產婦 於 07-12-19 18:10 發表
呀 rainypen, 妳有冇同何醫生相應呀, 話佢知妳係佢學生...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

HI,
各位,唔好意思呀,我睇左你地既msg,我係因為生左個女3年,e家內膜移左位,想再生個仔,但難小小,老闆2公婆都叫我快d去睇你地個醫生,因為佢地全家大細都係睇佢,佢話有個朋友連續小產2次,因為返工唔定時,最後睇左佢即生到仔,仲身體好好,我老闆娘小產左開始睇,之後仲生左個9磅肥仔,佢話何醫生教唔好食燕窩.......保品,,,反而用油同埋salt蒸飯食可以強身健體喎,e家佢唔使點化妝,身體好到我同我個老闆,,,我都諗緊去唔去試下,因為我都睇緊自己個中醫,佢2個又擔心我生唔出:lol: :lol:
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

大宅

godloveus,

如果我同何ec講又睇西醫又睇佢,我估佢實鬧死我,你知佢平時都咁惡,仲要睇心情喎,所以我唔會問呀,勉得過當眾出醜 ...希望學你咁講西醫應該三個月後先比排卵藥我食啦,又希望未到三個月又有左啦

Shirleylauhc,

哇.....聽落好似好勁喎,咁我真係要聽聽話話咁戒口,希望可以生番個仔先 !!!! 係呢...你睇梗個中醫好唔好,身體有冇好轉呀,如果你唔係睇左好耐,不如轉去何ec, 你老闆同其他人都講到佢咁勁,你咪比三個月至半年既時間,睇下身體有冇咩變化,係咪真係work囉......:) :)

首頁

尾頁

跳至