跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我呀b,剛滿月,在睡眠時不時喉嚨好似有痰,又好似係鼻塞咁既聲發出來,有時連面都谷到紅晒! 還會哭醒,看到他這樣真的很心痛
佢有時會打噴'次'還有少少鼻水.不知是否有鼻敏感?
有沒有bk媽的bb有類似情況?有沒有看醫生? 我是否應帶呀b去看兒科?
我担心呀......有無人可以幫幫我呀?

男爵府

你BB會唔會有鼻屎呀...你有冇同佢吸鼻屎架, 鼻敏感應該冇咁快睇得出架...阿囡一出世都有打噴'次', 我問醫生佢話BB 細D發展未完整咋, 冇事架, 至於breathing大聲, 阿囡都有, 不過吸左鼻屎就OK啦...你試下啦...
原文章由 bbalice 於 07-11-9 11:01 發表
我呀b,剛滿月,在睡眠時不時喉嚨好似有痰,又好似係鼻塞咁既聲發出來,有時連面都谷到紅晒! 還會哭醒,看到他這樣真的很心痛
佢有時會打噴'次'還有少少鼻水.不知是否有鼻敏感?
有沒有bk媽的bb有類似情況?有沒有看醫 ...

大宅

我個fd個bb都是10月出世,個bb同你個bb一樣,
後來帶左bb去看e生,佢話e生幫bb吸左d痰同分秘出來
e生話bb出世時d分秘吸得唔清,

複式洋房

我有幫bb吸鼻,都有吸出鼻水及鼻屎,但情況都無改善。
bb不是經常有痰聲,通常是在睡眠的中及後段是這樣的!
健康院醫生聽完又說bb的呼吸聲,喉嚨及個肺都好清......
sigh......好無助的感覺加上心痛......

複式洋房

我法覺好多10月份bb都有這個問題,而我bb都係咁:-( 睇完e生都話正常...令人擔心

複式洋房

我bb成日都有打咳次,有時仲連打3個,咁係我屋企大塵,定係佢有鼻敏感呢??

別墅

係醫院時問過姑娘BB打噴嚏係咪即係凍,姑娘話BB太細唔係好識應溫差,所以都會打噴嚏,唔一定係凍!仲有因為BB仲未有鼻毛,塵埃都會令到佢地打噴嚏!所以有時BB係床仔到玩拍到張床之後都會打噴嚏架!

男爵府

my baby also have this problem, my DR friend said i better change and clean the bed sheet/thing every day, and keep the air very clean, no dust...., it's may help a bit!
[url][/url]

大宅

我bb初出世時都成日打噴嚏,
可能屋企大塵,之後買左空氣清新機及吸塵機,空氣清新機24小時開,吸塵機就隔日吸塵,bb有好大改善,現在少左好多打噴嚏.
至於喉嚨我bb都有,醫生都話肺冇事,
點算?

[ 本文章最後由 hin_w 於 07-11-12 16:49 編輯 ]

大宅

我個b除左有runny nose,仲有咳,咳到有時嘔奶!but去睇醫生都係話無事!?-(

首頁

尾頁

跳至