論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我隻賓是十月七日完第一張約的, 而家己開始第二張約. 係六月中, 佢問我幾時俾佢放假返菲律賓, 我話九月尾十月頭, 因為當時剛好完第一張約, 理論上佢要出境既. 但佢同我講佢十月時未有saving (想返去配眼鏡), 又想同d仔女過聖誕, 所以想十二月先返去鄉下. ok啦, 最後我俾佢十二月先放, 仲應承俾多一個星期no paid leave佢 (佢要求的).

七月中我已經同佢firm好哂日子, 買埋機票, 而佢亦都簽收左張機票嘞. 但上個月尾佢突然問我張機票可唔可以改? 因為佢唔想返去, 原因係無錢, 因為佢要配眼鏡同整牙, 整牙既費用等於佢一個月人工 (鑲金架??!!). 我問佢掛唔掛住d仔女, 佢話掛, 咁我話你返去睇下d仔女唔好攪咁多野囉, 佢當時無再出聲. 最近佢又舊事重提, 問我張機票可唔可以改日子?因為無錢想唔返住!! 但我已經請好哂假返屋企湊仔, 無理由佢一句話唔想返就打亂哂我個plan架 ? 於是我同佢講無得改. 佢就問我佢可唔可以去問銀行借錢? 我話唔得! 咁佢又問我可唔可以借錢俾佢返去, 我話要考慮下先.

我問左agent我可以點做? agent話借錢一定唔可以, 不過避唔到, 但我可以warn隻賓如果我知道佢真係借左錢就即炒. 而agent都唔讚成我借錢俾佢, 但我自己唸最多advance 半個月糧俾佢, 即使佢一去無回頭我都唔會咁傷.

各位, 我咁做得唔得呢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢因 mud 事突然要整牙先?
d 野 plan 好晒就一定吾改,亦都吾會借錢﹝advance 半個月都無得傾﹞比佢。續左約就即刻現形,對佢地好﹝錢銀方面﹞ = 自己找 ma 煩。你噤大方嘅,預佢一去不返。

伯爵府

有無搞錯,prepare好晒話改就改,玩ar?!!

我唔會理佢lor,無$咪唔好整咁多,費時妳一借佢當正妳係bank。做人一d planning都無,呢d係佢自找!

大宅

原文章由 mylulu007 於 07-11-15 17:32 發表
有無搞錯,prepare好晒話改就改,玩ar?!!

我唔會理佢lor,無$咪唔好整咁多,費時妳一借佢當正妳係bank。做人一d planning都無,呢d係佢自找!

其實你講得都o岩! 佢六月尾已經知道幾時會放假, 好應該budget好哂自己份糧點駛, 無$$係佢自己既問題, 無理由要我借錢俾佢既!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我Bun放假都係會番去整牙(佢地真係好多d牙都有問題)但我話同佢去整,佢都話菲律賓平好多,我諗唔會要到一個月人工卦?? 因佢同我62,99上大6玩,上面整要收$700幾佢都話貴過菲喎.

另借糧就真係唔係咁好.我試過借$3,000(唔過一個月人工)但簽晒收據,都係諗定如佢一去無回頭,我都唔會咁傷.
一定要嚴正表明唔准佢係出面借$$呀.
您同佢講全部野plan好晒,您都請左假,改唔到,睇下佢點囉.

p.s.佢份人又真係好無計劃.

侯爵府

講大話啦, 一個月人工.................菲律賓同印尼整牙好平架咋, 你同佢講, 係菲律賓整甘貴, 不如係hk 整啦, 橫掂保險有得平, 都吾駛一個月人工, 大下佢啦, 眼鏡, 係hk 配副好好吾駛名牌, 千零元已經有啦

千期吾好借糧比佢呀.............吾係一陣係出邊借埋$ + 埋你果d 真係一去不返, 6月已經plan 好12月返, 還要旺季.............還想點呀佢

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 07-11-15 18:03 發表
講大話啦, 一個月人工.................菲律賓同印尼整牙好平架咋, 你同佢講, 係菲律賓整甘貴, 不如係hk 整啦, 橫掂保險有得平, 都吾駛一個月人工, 大下佢啦, 眼鏡, 係hk 配副好好吾駛名牌, 千零元已經有啦

千期吾 ...

老實講, 我都借過幾次糧俾佢架! 佢有兩個女讀緊幼稚園, 一個仔讀緊大學, 仲有個亞媽要養, 老公又走左路... 不過都係學校開學時要交學費我先會借俾佢. 而且係下個月糧扣, 所以唔驚佢走左我既. 佢試過問我借兩千銀話買電視機我就無借嘞. 但今次如果借俾佢返鄉下就真係驚佢一去無回頭! 所以都係聽你地講, 唔借嘞!

乜菲律賓整牙好平架? 佢話佢要去返馬尼拉整開果間整, 所以要成個月人工喎! 我都有唸過, 佢咁富貴可以整成幾千蚊牙既, 仲駛乜過黎打工呢??

大宅

原文章由 食神 於 07-11-16 09:49 發表

老實講, 我都借過幾次糧俾佢架! 佢有兩個女讀緊幼稚園, 一個仔讀緊大學, 仲有個亞媽要養, 老公又走左路... 不過都係學校開學時要交學費我先會借俾佢. 而且係下個月糧扣, 所以唔驚佢走左我既. 佢試過問我借兩千銀話 ...

我隻賓呢頭同我講無錢返鄉下要問我/問財仔借錢, 點知尋日去嘥錢電負離子, 簡直離哂普

之前我老公都話借錢返鄉下都可以考慮借俾佢, 但尋日一見到佢去駛埋d無謂錢就話唔駛借嘞

我都唔明佢整黎做乜? 又話條老走左路既? 整俾邊個睇呀??

伯爵府

我唔會理佢...I think she is lying.

子爵府

畀面勳章

千祈千祈唔好借錢俾佢哋!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至