自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

【明報專訊】特首梁振英之女梁齊昕的臉書,上周三(6月25日)一度出現一些疑似割腕的自殘照,雖然照片當天中午即被刪除,但已引發外界對她精神狀的憂慮。照片引發城中熱議,有媒體向特首辦查詢,並進一步查詢赴英參加另一女兒梁頌昕畢業典禮的梁振英,是否順道處理梁齊昕的問題,但特首辦不作評論。

但不作評論並不代表不作反應,當天稍晚,首先是香港網絡媒體刊出一張梁齊昕與父母在公園中齊齊坐,看似樂也融融的合照,照片中梁振英拿當日報紙,似乎是要證明照片非舊照,且梁齊昕與母親更交換一隻鞋穿,似乎是要暗示兩人關係融洽。到了翌日,有更多與政府關係友好的報章,亦刊出同一批照片。

這讓心水清者不禁懷疑,這批照片是否政府有計劃的發布?是否一種精心策劃的危機處理和政治化妝術?

被女兒狠狠踢爆的一場政治公關show

但本來一套精心策劃的政治化妝術,卻旋即遭到無情的踢爆,而且揭穿者更是當事人——梁振英之女梁齊昕。

上周五深夜,《信報》網站報道,梁齊昕向該報證實,日前確實割腕,更驚爆事後與父母在英國海德公園的合照,是父親建議的蹩腳「公關伎倆」﹗訪問中更流露,她對家人頗有意見。

後來《信報》網站進一步公開了記者與梁齊昕原原本本的對話。

這個訪問出街後讓大家嘩然,尤其是梁振英不惜以精神狀讓人憂慮的女兒,來為自己作政治公關show,更讓人感到不齒!

提供女兒「空間」 「安靜環境」只屬語言偽術

上周六,梁振英在出席一個公眾場合時主動作出回應,稱每一個做父母的,都非常關心自己的子女,形容:「人同此心,心同此理。子女在成長期間,如果沒有什麼問題固然好,有些什麼事情的話,做父母的,一定會盡最大的努力去幫和保護自己的子女。齊昕在這個時候是最需要一個安靜的環境,做公眾人物的子女是不容易的,所以,希望大家在關心齊昕的同時,能夠給多一些空間,給一個安靜的環境予她,以及我家中其他的家人。」

如果大家心水清,不難發現這段說話,其實一如以往,只不過是梁振英一貫的「語言偽術」而已。

看了這段回應後,我不禁想問,究竟是哪一個人不給梁的女兒「空間」,不給她一個「安靜的環境」?

根據《信報》網站所公開的對話紀錄,梁齊昕說:「我是被操控下到海德公園,玩父親建議的『開心家庭』蹩腳『公關伎倆』。」(I was manipulated to go to Hyde Park and play happy family as a lame PR stunt by my father.)

原來這就是梁口中所謂「保護自己子女」的方法

當被記者問到,去海德公園、母女交換鞋來穿、父親拿報紙,是否乃母親的主意時,梁齊昕說:「不,那是我父親。」(No, that was my father.)

原來,這就是梁口中所謂提供女兒「空間」,提供女兒「安靜的環境」,所謂「做父母的盡最大努力去幫和保護自己的子女」的方法。

有人會說,這是梁振英的家事,外人有否需要說三道四呢?

由策劃放風那刻開始,這已經不是「家事」

姑勿論一地之最高政治領袖有否純粹的「家事」,打從梁振英策劃這場政治公關show,把相片發放給友好媒體,再由身邊的spin doctor向媒體放風,這些時刻開始,那已經不是家事,而是一場刻意誘導媒體和公眾的政治欺瞞,不能因為遭女兒踢爆,便回歸以家事作為擋箭牌。

訪問中有關梁齊昕個人、成長、與家人關係的種種,我不打算拿出來談,我尊重這是她的家事,不宜拿出來點評,我相信這也是提供她一個安靜環境以解決問題的方法。但有關梁振英策劃政治公關show那部分,對不起,我認為這與公眾利益有關,我不能默不作聲。

這讓大家認識梁振英究竟是一個怎樣的人

因為,這有助讓大家認識清楚梁振英,我們的特首,究竟是一個怎樣的人,一個連自己女兒也不放過,在她的困難時期也要拿她出來作政治公關show的人,究竟是一個怎樣的人。

看到,當有政治需要時,梁振英會在政治和親情兩者之間作出何種取捨,可以讓大家思考,當要在政治和良心兩者之間取捨時,這樣的一個人,又會有何抉擇。

看到,當梁振英就連與自己家人笑意盈盈共享天倫,原來也只不過是一場虛假的政治公關show時,下一次當他一臉誠懇的向你說話,甚至說「開誠布公」時,究竟這有幾多分真誠,大家也可以心裏有數。

都說「虎毒不食兒」,那麼一個政客呢?一個特首呢?

那些最愛寫書暢論「怪獸家長」的作家,又會如何形容這樣的一位家長呢?

蔡子強
中文大學政治與行政學系高級講師

特派員  政治及時事話題,請貼於時事擂台  發表於 14-7-6 13:46
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

男爵府

醒目開學勳章

Derdad 發表於 14-7-4 00:54
【明報專訊】特首梁振英之女梁齊昕的臉書,上周三(6月25日)一度出現一些疑似割腕的自殘照,雖然照片當天 ...
可恥!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

珍珠宮

回覆:如果是你的子女(政客版)/文﹕蔡子強

已閱

萬物皆空,因果不空

別墅

網上有人話蔡子強先生無老婆,更無子女。系唔系真嘅?

男爵府

你做得場戲, 就預左會有人講架啦唔想俾人講, 場戲咪唔好做出黎俾人睇囉又係只想聽好話呀? 做得首長, 首長夫人, 首長女兒, 唔好咁低B好嗎而, 我覺得唔一定需要自己有過或者經歷過先可以評論架囉

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

公關show , 全世界既國家首首都會做。 點解梁振英就唔做得? 身為父母, 比著我, 個女有事比人揚晒出來, 仲不停比人猜測, 做出咁既舉動一d 都唔出奇, 佢個女唔領情, 唔代表e 個動作都係錯。

用不著虎毒不吃兒這句詞。

我深信佢係一個冇子女既獨身男人。

政治係講司。不如諗下有咩方法去解決目前香港既政治困局, 唔係下下叫人下台就解決到。

arcBB  disagree  發表於 14-7-6 13:40
whywhite22  講得好  發表於 14-7-6 13:32
口水包包    發表於 14-7-6 13:26
小玲  大學講師也只是專找人弱點去攻擊,有這樣的講師,難怪大學生質素下降。  發表於 14-7-6 13:23
pollytopig    發表於 14-7-6 13:11
klkkchan88  十萬個同意  發表於 14-7-6 12:54
eggcarol  Agree x 1000  發表於 14-7-6 12:42
kuromi_kuromi  Agree  發表於 14-7-6 12:22
54heima  同意  發表於 14-7-6 11:18
elysemama  人做政治show, 佢做政治show, 做到咁xx, 佢地檢討下問題出係邊啦!公道自在人心!  發表於 14-7-6 11:03
lypoon  講得好  發表於 14-7-6 10:58
meimei11  agree  發表於 14-7-6 10:56
Wongleungyuen  Gd point  發表於 14-7-6 10:38
xiayitree    發表於 14-7-6 10:36

大宅

Pulmma 發表於 14-7-6 10:19
公關show , 全世界既國家首首都會做。 點解梁振英就唔做得? 身為父母, 比著我, 個女有事比人揚晒出來, ...
完全同意

侯爵府

好媽媽勳章

引用:公關show , 全世界既國家首首都會做。 點

原帖由 Pulmma 於 14-07-06 發表
公關show , 全世界既國家首首都會做。 點解梁振英就唔做得? 身為父母, 比著我, 個女有事比人揚晒出來, ...
難得揾到一個清醒既JM

大宅

做得凸首夫人就要有量度接受人家批評。佢D咀臉,真係肉鬼酸!

珍珠宮

回覆 Pulmma 的帖子

講得好!

珍珠宮

2024年龍年勳章

同意

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

同意

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

公關show , 全世界既國家首首都會做。 點解梁振英就唔做得? 身為父母, 比著我, 個女有事比人揚晒出來, …

冇錯, 如果冇計錯, 佢女哩個年紀, 應該剛啱大學畢業, 面對事業前途問題, 喺自殘事件上, 對父母嘅影響大, 定還是女兒前途問題大? 梁振英聲名狼藉, 已經唔係今日嘅事, 多一件小一件對佢影響會有幾大?

但佢個女,面對係前途問題, 可能影響一生, 就算做show, 不作澄清, 既不否認亦不承認, 其實, 都係想俾條路個女行落去, 可惜, 個女受情緒困擾, 唔識欣賞父母嘅苦心, 一意作對, 佢根本唔知道佢係用緊佢嘅前途作賭注, 以前就有傳聞, 跨國或稍有知名度嘅公司, 會上面書翻查求職者背景。

學者不愧係學者, 好識得玩文字偽術, 文章中隻字不提梁女嘅事情, 只一而再強調人哋家事, 不作評論, 但哩位學者, 不正正在利用一個情緒不穩的女孩子嘅言行 ~ 人哋嘅家事, 去對佢父母作出打擊嗎? 佢文字上冇利用, 但手法卻做緊同一樣嘢! 如果唔係因為情緒病患者嘅言行, 蔡生憑咩去指責梁振英虎毒不吃兒? 蔡生冇利用情緒病患者? 大家唔好自己呃自己啦!

一個學者, 利用情緒不穩病者的言行, 去對佢嘅父母作出政治打擊, 哩啲算係咩公義行為?

口水包包  講得好,呢條友多次搬人家事出黎講,乞人憎  發表於 14-7-6 13:29
klkkchan88  同意  發表於 14-7-6 12:56
hightable  well said ! ~  發表於 14-7-6 11:45
easyview  講得好  發表於 14-7-6 11:17
meimei11  同意! 你看得很通透  發表於 14-7-6 10:55

大宅

好多老師都係無小朋友的、然側不可以教小朋友? 如果這個是我門愛戴的首長、我相信全城会真心的為他的女児擔心、不会像今天這様、塘邊鶴、看花生SHOW(包括我自己)、這次的事、当然対女女有影響、但不会像楼上的人説得厳重、入過冊都可以做議員LA。 我相信要反省的応該是誰? 呼之欲出。
****Mighty****
love you for you
自分に負けるな!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:好多老師都係無小朋友的、然側不可以教小朋

原帖由 Mighty 於 14-07-06 發表
好多老師都係無小朋友的、然側不可以教小朋友? 
係e 件事上反映出“蔡講師”係冇做父母既同理心。

草莓nkm  同意  發表於 14-7-6 11:36
elysemama  崩口人忌崩口碗,比人講中先會禁大反應就真!  發表於 14-7-6 11:09
meimei11  agree  發表於 14-7-6 10:54

大宅

有無同理心、只有蔡先生自己先知了。 有D父母可以虐待/性侵自己児女的、点解? 不是応該有同理心嗎? 我小学有個老師好到不得了、但他並没有小朋友。 所以不可以一概而言。 我覚得CY個個仔女讀書都有成績、証明他門是有一套的、可能他做了亞頭後、勝利衝昏了頭脳吧!
****Mighty****
love you for you
自分に負けるな!!

大宅

好多jm話蔡子強只是合理引申,但他確實用左\"梁齊昕\"呢件事去攻擊689,佢有冇諗過梁小姐既感受,父女關係係咪我地單靠梁小姐幾句說話就可定斷。蔡講師以人地個女去攻擊人地個老豆,對梁小姐可以好傷害,縱使梁講師本意不是如此

大家去鬧689既政績,我覺得合理,我都覺得佢無能。但梁小姐呢件事,有D人係過左火

男爵府

呢度jm真係俾689洗腦,全部俾河蟹

arcBB  見到個個一面倒撐梁家,真係好吃驚  發表於 14-7-6 12:51
chitchitmum  㸃解你會咁諗,請舉例説明?  發表於 14-7-6 11:10

男爵府

講得好

伯爵府

作為一個口口聲聲關心女兒我政治人物,有冇必要一定要搬埋個被大眾覺得可能精神令人憂慮的女兒為他作一場公關show,奧巴馬夫婦都成日晒恩愛做公關技倆啦,既然口中話担心女兒,難道他們沒想過萬一出動女兒就等於要佢共同承受政治壓力嗎?佢呢點有冇想清楚我地唔知,但可以講的是,如果佢有諗過,但事敗、發爛,就已証明佢愛女兒極有限,或是他愛他的無尚地位多啲??如果佢連呢點都無想清楚,証明他可能只是一個政治白痴!!

首頁

尾頁

跳至