醫護健康

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

引用:地底泥老人院瞓到爛晒肉。 早d歸西好過

原帖由 fitfish 於 14-07-13 發表
地底泥老人院瞓到爛晒肉。 早d歸西好過
其實我地個度都有d長期住係度個d,係全身唔旭得,但我地都無出現過呢d情況!
但收老人院嚟個d!真係10個有9個爛肉,同好似蝦米咁!
做我地呢行,如果純粹打份工ge心好唔要得,點解可以將1個人變成咁,如果個人將心比己,如果訓係度個個係自己/係自己屋企人,我諗佢地唔會咁做!!
訓係度係慘d,唯有屋企人多d探。

珊瑚宮

NikoChan 發表於 14-7-13 16:57
唔可能係一两星期ge事!!!我講個種係可以放度野入去,簡直觸目驚心!!

...
日日洗。三個月好唔好得番?
玩具萬歲!

珊瑚宮

蝦米。因係日夜瞓在床上 無落地行過 無人理 求其吊奶換片
玩具萬歲!

珊瑚宮

蝦米是否四肢彎曲硬化。不能伸直?。巳經成世唔識行?

玩具萬歲!

男爵府

引用:蝦米。因係日夜瞓在床上 無落地行過 無

蝦米。因係日夜瞓在床上 無落地行過 無人理 求其吊奶換片
其實係肌肉個d開始倭縮,我個時番工做法係搵d枕頭攝係d壓接位,同轉身(意思係隔3-4個鍾同佢轉下左邊/右邊/平訓)唔好長期壓住一邊訓就ok 喇!!!不過其實住院,都會得到好好照顧!

男爵府

引用:蝦米是否四肢彎曲硬化。不能伸直?。巳經成

蝦米是否四肢彎曲硬化。不能伸直?。巳經成世唔識行?
,我地會用d枕頭同佢拉番直,等佢唔好夾得太緊。
都可以咁講!

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-13 16:57 唔可

日日洗。三個月好唔好得番?
唔敢答實你!每人恢復能力唔同!

珊瑚宮

入得老人科E院。 全部唔準落床 一係押片 一係疴盆
玩具萬歲!

男爵府

引用:入得老人科E院。 全部唔準落床 一係押片

入得老人科E院。 全部唔準落床 一係押片 一係疴盆
仲有插foley(尿喉),我個間有便椅嫁,我地協助佢坐係度,叫佢柯完㩒鍾! 不過當然係可以行得幾步個d啦!

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

雖然同題目有點出入, 但我想呻一呻...

我自己都算長期對住兩個老人家, 有一個仲係不受控制, 明明好多時傷口己好, 就偏偏係我唔係到個短短幾小時同我整爛晒己好既傷口....之後又要重新再搽藥洗傷口...無了期咁重覆好幾年都無好過....

另外個位完全唔聽人講頑固到真係好想佢死個種, 明明係失禁死都唔認, 瀨屎瀨尿死都唔肯用尿片, 每次遇著瀨屎我真係人都癲, 最衰佢仲識行, 搞到拖住啲屎由廳行到去廚房痾, 搞到成地都係成屋都味, 我又唔想煩到我老公就自己一個人清理晒.....

呢啲生活我經歷左幾年, 無錢可以請工人, 全部要自己硬食去照顧. 每次邊個要有事要食藥幾乎無晒自由.
而我家一老以前講過唔鐘意老人院就唔會考慮, 就算想送佢入老人院都無錢.

我都好明白要照顧老人家真係好辛苦........................有時自己發完佢地脾氣又點, 佢地都唔想咁....但無奈我EQ不高.

大宅

我想講下之前係醫院見到的情況, 當時係連續幾個月的長時間在醫院照顧親人, 當然正式係唔可以係非探訪時間逗留, 唯有自己盡量配合, 想講的是隔離床一個老女長者, 睇住佢急救情況咁送進來, 不知有否經過急症室那類, 後來聽聞是從老人院送進來的, 而且是這醫院常客, 當晚及她仍留醫的日子裡, 她的幾位兒子, 媳婦和孫兒們都間中會來探她, 每次的表情是, 兒子(4x-5x)很無奈, 媳婦不表現出任何表情, 孫兒都是奉命要來的, 再形容病人的情況, 膚色蒼白, 手腕仍戴有一隻玉鐲(我常以為入院一定要乜都除晒), 可能除唔出, 以下是我個人感覺, 從她的眼鏡及外表, 似從前生活比較充裕(呢點純個人感覺), 唔似很老, 即係可能未到80, 不似到老還是慣性勞動的呀婆, 再形容當時我見到她的身體表面情況, 就算護士們校低張床, 佢都係左手握住床的右手邊圍欄, 因為唔想個背部左邊近肩胛骨位瞓落張床, 佢長期係咁, 可以話係緊左係呢邊咁, 後來我見D 護士幫佢檢查傷口, 原來呢個位有個細過 CD 少少的傷口, 因為佢地拉簾時有個床腳角位差少少, 我行過瞄到, 粉紅帶血, 我覺得係爛肉(無經驗無乜見過), 她的下肢, 長期被子蓋著, 就咁睇, 唔覺得被下面有腳.

她的精神狀況似已久住院那類, 不太算正常, 時見她的右手扶左欄至震晒, 有時叫著,"XX(她的名子)癩屎", 這四個字就連續叫到無力, 護理呀姐間唔中行入來跟她說, 得啦, 過一陣啦, 剛換左, 下轉再換, 而那四個字, 同房的日日聽, 晚晚聽, 聽到出院那天(我的親人比她早出院).同房的都寧願她睡著, 她不睡,就是不叫那四個字, 都是一臉慘痛, 我們又不能幫她, 自己也不好受.

因何我會覺得她是常客, 負責照顧她的是一位身形有份量的從業員, 一開始已看得出很不屑這個老人, 每次餵飯都只是幾匙就離開, 而且餵得相當粗暴, 老人很快就"續"到, 咁佢就話係咪唔食啦, 唔食就算啦, 跟住就走開, 前後係三四匙度, 試過有一次, 佢隔離床果 4X 度的女病人忍唔住自己攞起碗粥餵佢, 個護理員入房見到就話佢食唔落, 都要扮下野講句咁, 餵佢果位都唔方便講乜野, 只話見佢好似又想食, 就餵下佢咁;
又有一次, 這位老病人正在睡覺, 那位護理員拿著粥入來, 跟著的粗暴指數簡直令我不相信在這種正規醫院中也可以這樣做, 她用她那粗壯的腳狂踏那昇床腳踏, 粗暴得那老人是可以在床上彈上彈下的, 跟著粗暴的餵, 再離開, 我地全部人都係好驚慄, 我更明白點解 D 人講話唔敢太多投訴, 因為人質在手果種心慌, 早前在icu 我地問多幾句, 那位護士走去幫我親人睇條喉(當時開左喉嚨位插左條喉), 搖了幾下, 我親人就咳"續"了, 我覺得她是有心的, 因為我親人那陣子很安穩的躺著, 就我們問左幾句咁, 佢就無端走去搖, 搖完就走, 我們只能眼紅紅的離開, 當時仍在icu, 可以話靠晒佢地.

大宅

psyche0306 發表於 14-7-13 20:59

我自己都算長期對住兩個老人家, 有一個仲係不受控制, 明明好 ...
你咁樣都可以忍耐長達幾年, 相信EQ 幾高都好多人唔得. 真係無晒辦法嗎? 你還要照顧小朋友嗎?

男爵府

引用:雖然同題目有點出入, 但我想呻一呻...我自

原帖由 psyche0306 於 14-07-13 發表

我自己都算長期對住兩個老人家, 有一個仲係不受控制, 明明好 ...
我明你個種辛苦,唔怕話你知,你可以係”百本”搵上門個d照顧員,好似$50-60,一個鍾!

男爵府

引用:我想講下之前係醫院見到的情況, 當時係連續

原帖由 lemonon 於 14-07-13 發表

我想講下之前係醫院見到的情況, 當時係連續幾個月的長時間在 ...
嘩。。。咁得人驚!!唔係化。你個間d人,好鬼衰wo
我地會餵曬/餵一半!其實唔洗咁趕時間餵wo,因為姑娘都會幫手餵!! 唔明點解咁急!!

lemonon  係呢位特別衰, 其他的我覺得好正常.  發表於 14-7-13 22:23

大宅

daiyi92 發表於 14-7-11 14:43
可以的話,盡量唔去老人院,除非長者已經沒有自控能力,就連點點認知能力都有,我家的婆婆,跟我們幾十年同 ...
香港起居照顧員是在那裡請. 費用貴嗎?
他/她有醫療常識?
我爸四肢全癱. 在替他洗澡方面很有困難. 不知怎辦?

NikoChan  你上網search百本,有partime嫁!個d要有証書,有段時間我要番學,我resign左半工讀,佢要我copy証書副本俾佢嫁!!  發表於 14-7-13 23:31

大宅

NikoChan 發表於 14-7-13 17:52
其實係肌肉個d開始倭縮,我個時番工做法係搵d枕頭攝係d壓接位,同轉身(意思係隔3-4個鍾同佢轉下左邊/右邊/平 ...
其實那些是壓接位? 我只有用小枕頭枕在小腿及大腿之間的後面位.
你有筆記本嗎?

我之前在 BK 有人給我 link 教我替老人番身. 但因為房間太逼, 只有落床位有空間. 另三邊好難發力. 我自己都幫老豆番唔到身, 也無法叫外傭姐姐咁做. 我只係用氣墊床. 依家老豆插埋胃喉, 應該會再瘦落去, 我真係好驚爛肉. 完全唔知點幫佢.

我每天都哭. 吃不下, 訓醒就想嘔. 我真係唔知可以點做.我極多負面情緒, 依家連老公都頂我唔順, 嬲左我咁 ......

唔明點解病者無法康復, 家人無法照顧, 又無經濟能力, 政府資源又不足, 點解唔可以安落C
我已經好理解病者情況, 也不是無賴要求政府俾資源我. 點解要病者吊住條命無哂尊嚴, 點解要愛護病者既家人看住病者受折磨. 佢成日宣傳要愛護老人家. 真係依家有我呢 D 好心痛但無能為力既家人去愛老人家, 反而更多人受苦.

NikoChan  如果要notes ,不如我幫你問下以前個d同學/同事,有我話你聽,因為我畢業都有1段時間!個d notes我掉左  發表於 14-7-14 00:06

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-13 17:52 其實

原帖由 gigimo 於 14-07-13 發表
其實那些是壓接位? 我只有用小枕頭枕在小腿及大腿之間的後面位.
你有筆記本嗎?
腋下!關節位等,個陣我係紅十字會讀書出嚟嫁!係教基本,點換片同病人冲涼,量度體溫,至於攝枕頭d同事教,至於notes,每個ward有一本,不過本notes唔准拎番屋企睇!!

大宅

NikoChan 發表於 14-7-13 23:36
腋下!關節位等,個陣我係紅十字會讀書出嚟嫁!係教基本,點換片同病人冲涼,量度體溫,至於攝枕頭d同事教,至於 ...
謝回覆.
係另一個 post 見到你一個人都幫到老人家換片, 你好

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-13 23:36 腋下

原帖由 gigimo 於 14-07-13 發表
謝回覆.
係另一個 post 見到你一個人都幫到老人家換片, 你好
唔識就話啫,識ge我會盡力,其實有時番工都好多時自己一個同病人換!!因為d同事要應鍾/做其他嘢!!其實唔用錯力,一個人換都ok ga

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

lemonon 發表於 14-7-13 22:08
你咁樣都可以忍耐長達幾年, 相信EQ 幾高都好多人唔得. 真係無晒辦法嗎? 你還要照顧小朋友嗎?
無小朋友, 其實都打算要生, 而且最近都小X, 感覺壓力有一大半都因為兩老, 有時都覺得佢地係一個障礙...

我家兩老非一般正常人, 無可能用正常人做法去做只會徒勞無功, 會搞自己心身都好累. 有次仲一啲問題搞到同我家其中一老決裂, 基本上我己經當佢透明, 只係我放唔低另一個先迫自己繼續留低而且仲要老公陪我一齊同佢地住.
自己做咁多野都係得個吉, 有時都會諗自己係咪太過執著唔放手死都要自己攬上身唔搵人幫, 係咪應該要放手...........交俾政府或者社工處理

講真我好想一走了之..................但有邊個可以照顧佢地...又得我一個女佢地無晒親戚, 我走左佢地真係無人無物, 真係過唔到自己良心個關.

首頁
12345...13

尾頁

跳至