夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 吹吹水 於 07-12-2 16:01 發表
做老婆好難,人吔話成功男人背後一定有個女人,男人可以無後顧之憂出去博,但女人做曬家務,照顧小朋友,管理好頭家,唔要老公煩,都未必係好老婆,只係好媽媽,而唔俾d責任佢,佢一切當理所當然乜都可唔理,都後d人又會話係個女人錯,一手做成 ...

?-(

我覺得都唔係好難呀,
做好家頭細務及處理好屋企瑣碎事
照顧好d細路,
給予老公適量o既關懷
尊重大家0既私人空間
.....而我6299都無咩野
佢地都有好多應酬,唔會太干擾我地後生0既野
所以暫時都無咩問題,,,,,

等待驗證會員

我唔識做好老婆。
我唔識煮餸﹑唔做家務。每日放工都累C了, 做家務, NO WAY! 星期六﹑日都好累, 一樣唔想做!
一個家, 錢就公一份婆一份, 但家務就只有我個份....1D都唔FAIR.....

大宅

我都好想知道點樣去做一個好老婆, 我要返工, 6點零放工返到屋企7點8點, 點攰都好, 都會做家務, 等屋企乾乾淨淨, 整整齊齊, 坐都坐得舒服d...如果可以準時5點放工, 我會去買餸煮飯滾啖湯, 等我老公唔洗成日食出面d野咁熱氣啦....屋企大小家務都係我做晒架, even我大位個肚嗰陣, 佢都冇幫過我手, 我照樣拖地, 洗厠所, 擦浴缸..我知我廚藝麻麻, 煮d餸唔好睇又唔好食, 我都好努力去學去改啦, 但係問佢點樣唔好食, 佢又唔答我, 攪到次次煮飯都要倒晒d飯餸

我老公返到屋企成日都睇住佢部投注寶, 如果嗰晚有波踼, 連埋枱食飯都唔會, 佢會夾開d餸去電視機前食, 我地可以成晚唔傾計, 因為佢要睇波睇馬, 我叫佢佢根本聽唔到, 而家個細女出左世成個月有多, 晚晚都係我自己攪掂, 佢連個女喊都聽唔到, 照訓....

但係我老公覺得佢已經做得好好架喇, 佢話佢放左工已經即刻返屋企, 又唔係去左玩...咁係咪我要求高? 係咪我生左兩個之後走晒樣, 佢今日話我有隻下巴呀, 我已經努力keep fit, 但都要比時間我先得架, 我生完個女先一個月渣, 我仲可以點? 我好辛苦呀...

:-( :-( :-( :-( :-(

男爵府

我覺得想做好老婆最難就係要搵一個好老公,如果個老公搵到錢,又通情逹理,最緊要係佢真心鐘意你,咁你就唔駛做乜特別嘢,都係一個好老婆,如果唔係,無論你做生做c,用盡全力做足100分,佢都會話你唔合格:cry:

子爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-12-2 23:28 發表
我覺得想做好老婆最難就係要搵一個好老公,如果個老公搵到錢,又通情逹理,最緊要係佢真心鐘意你,咁你就唔駛做乜特別嘢,都係一個好老婆,如果唔係,無論你做生做c,用盡全力做足100分,佢都會話你唔合格:cry: ...

touching........

洋房

看了妳們的發表,容我在此講吓感受
我和太太都是在職的, 在結婚後, 我都是想當然地屋企是要十分整齊, 乾淨, 但是太太說婚前已不愛做家務, 在甜蜜期, 不會有摩擦出現, 到後期, 我的臭脾氣使我時常怨點解家務要我做晒, 甚至覺得自己揀錯, 直至兒子出世, 更多問題出現, 吵鬧開始更多, 我發覺長此不是辦法, 於是我看書, 上bk找辦法.
原來, 是自己心態問題, 太太工作時常要ot, 不喜歡做家務, 這些拍拖時已經知, 爲何婚後要怨. 自己又無本事請工人, 家務和照顧兒子就唯有自己攪掂. (雖然間中都呻吓, 但已不會傷感情)
做人難, 做人父母更難:D :D (開心地學習中)

大宅

原文章由 要做好爸爸 於 07-12-3 10:47 發表
我和太太都是在職的, 在結婚後, 我都是想當然地屋企是要十分整齊, 乾淨, 但是太太說婚前已不愛做家務, 在甜蜜期, 不會有摩擦出現, 到後期, 我的臭脾氣使我時常怨點解家務要我做晒, ...

如果個個男人都好似你咁識諗就天下太平啦...

但係我覺得你老婆雖然要返工, 要加班, 但家務/湊仔多多少少都要做下, 冇理由要你一個男人搞掂晒... 咁先係一家人架嘛!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 要做好爸爸 於 07-12-3 10:47 發表
我和太太都是在職的, 在結婚後, 我都是想當然地屋企是要十分整齊, 乾淨, 但是太太說婚前已不愛做家務, 在甜蜜期, 不會有摩擦出現, 到後期, 我的臭脾氣使我時常怨點解家務要我做晒, ...

無錢請工人, 咪請個鐘點囉, 一星期來一次, 每次最多四個鐘, 都係200蚊一日, 大家都唔辛苦, 感情都好d呀....

其實我同你太太都好似, 但我都唔會要我老公做哂所有野, 一家人點都要分擔下......好彩佢又好肯做, 所以我地暫時都無咩問題....

其實我都好欣賞你, 肯自己去尋求同老婆d問題既解決辦法, 呢d好多男人都做唔到, 起碼我老公唔會, 佢只會覺得佢自己乜都岩哂....

複式洋房

我覺得做人老婆真係好難好難,所以若然走得出個五指出,我呢世都唔再做人地老婆.

公爵府

牛年勳章

有時候諗返起, 未結婚時, 是知道老公唔鐘意/唔識做家務, 但每人都會變, 雖然唔會變成鍾意做家務, 但都要做d, 例如簡單d, 浪下衫, 收下衫, 執拾下,有手尾d, 無廁紙換下廁紙, 倒垃圾都好d呀! 唉! 一頭家的家務, 一日都做唔完:-( :-( , 想個人唔忟憎都唔得ops:" /> ops:" />

[ 本文章最後由 CMMANDY 於 07-12-3 13:51 編輯 ]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都覺得好難!當個好的老婆更難!

個人準則中好的老婆應該是勤力、對老公和子女的生活上照顧有加.
以家為重, 子女為先老公其次再到自已的生活方式, 七年的結婚姻生活証實: 全部都錯了. 所有的東西都慢慢演變成你應該做的, 沒有人想到你的存在, 慢慢地連自已都覺得沒有了自我.全心全意、忙忙碌碌為頭家, 不知道自已為什麼會得到這樣的對待, 我需要的關心、身體和愛去了哪裡?

如果不是有小朋友, 亦沒有結婚時的承諾.一切迎刃而解.

我覺得做個自私的人(不理男女), 會好D.起碼不用理別人, 這樣太累和太蠢.

翡翠宮

我會我行我素, 我做事過得人過得到自己, 問心無愧, 都懶理d閒言閒語呀 須則你要知道呢個世界上鍾意在雞蛋裡挑骨頭既人多的事 句句說話都咁上心我仲得了
原文章由 吹吹水 於 07-12-2 16:01 發表
做老婆好難,人吔話成功男人背後一定有個女人,男人可以無後顧之憂出去博,但女人做曬家務,照顧小朋友,管理好頭家,唔要老公煩,都未必係好老婆,只係好媽媽,而唔俾d責任佢,佢一切當理所當然乜都可唔理,都後d人又會話係個女人錯,一手做成 ...

珍珠宮

好老婆?? 點解要同家務扯上關係? 好老婆...我覺得係精神上要體貼丈夫, 與丈夫同步, 互相愛護对方, 而不是邊個肯做家務就是好老公, 好老婆, 做家務可以由工人去代替, 而不是老婆!

公爵府

牛年勳章

講得好, 做人是應該咁ga, 識疼自己才會開心, 只識為人付出, 唔理自己辛苦, 是最蠢的:) :)

[quote]原文章由 ringoivy 於 07-12-3 13:54 發表
我會我行我素, 我做事過得人過得到自己, 問心無愧, 都懶理d閒言閒語呀 須則你要知道呢個世界上鍾意在雞蛋裡挑骨頭既人多的事 句句說話都咁上心我仲得了

大宅

我諗好唔好唔係旁人去界定,只要自己老公覺得自己好就是

禁止訪問

別墅

好老婆?..老公愛自己, 愛個家, 我咪係好老婆囉... 佢唔愛你, 唔要個家... 你幾好都唔會係好老婆啦.

男爵府

"好老婆".... 是老公定標準, 唔公平。

我和老公拍拖6年, 朋友和家人都反對, 覺得我會找到個更好的, 但我本身只想要個老實的伴侶。結婚16年了, 老公說話越來越少, 我從沒有要求金錢和物質的滿足, 只要希望相依一生, 可能我本身從不計較, 每次吵咀都是我主動和好.......... 拍拖至今都奴如此, 你有不開心時我亦有。

每次和你說話, 你都沒反應不回覆, 我只係說句"你咁冇禮貌", 沒再說多句, 估不到你回饋我的是..... "你想點?? 唔喜歡就分開, 間屋一人一半....... 忍無可忍, 好采我還有工作不用靠你的支持, 我完全是一個獨立個體, 從不用你養, 我辛勤為他和家, 每事均以你為主, 每事必請示你, 並非我辦事不力, 而是我尊重你......

從這天起, 我有我生活, 冷戰正式開始, 事隔至今兩個月了, 沒有老公我也可以撐起半邊天....... 朋友和妹子也來勸我, 我一個"好老婆"是維持不了一個完整的家庭, 老公唔合作, 我可以點???

上星期六, 老公終於主動道歉, 答應改過, 再加點甜言, 終於和好了, 往後我也不會提及此事, 希望他真的會珍惜這個家吧~~~~

只得"好老婆"是沒用的, 也要有個"好老公", 才是個完美的家庭和幸福美滿的生活, 雙方不要太多計較, 多點體諒才能長久的。

首頁

尾頁

跳至