自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

男爵府

今年等學生放榜太緊張又無聊上上下BK先突發奇想開個group比大家問問題,各位jm唔嫌棄我只系做過幾年義務升學顧問,又唔嫌棄我答得唔夠好,真系多謝大家信任!大家既case我都系透過以往幾年既經驗,學生feedback,jupus資料,以往收生數據同埋問相關學系朋友結合出答案,而且今年一邊要幫學生撲學校又要去升學中心做義工,所以可能回答得比較慢一D,希望大家多多包涵!

如果又JM想我下年都post的話其實都可以,約定大家下年見!但有樣野想請各位JM幫手,因為升學數據每年都變得好快(例如nursing起4年前仲系水泡科,engine2年前仲系理科水泡,點知DSE開始入學分數就不停升,宜家nursing甚至系收分比較高既學科),希望今年既JM可以PM話返比我知你小朋友最後成唔成功,如果成功入到邊個系,等我都可以update下data base,下年計數都可以更加準確,幫到更多人!

最後如果大家對升學或者asso升大學有任何問題,歡迎隨時pm我,因為asso升大學年年時間都唔同,由2月到8月都由派offer,所以我就唔特別再開一個post,大家起度問或者pm我都得,我盡量搵返以往起個個系畢業既人問再回答大家問題。
另外有好多JM PM我問通識同中文科點準備等等既問題,如果有人想睇我遲D出post講+比大家問,有JM問我有無天書可以推薦,天書其實就無一本我覺得好準,補充練習都有D系ok,我費事起BK打出來被封post,有興趣可以pm我

感謝各位!---------------------------------------------
每一年見到學生放榜最緊張都係家長,今年入左BK,唔知有無JM小朋友放榜有問題,如果有問題可以起度問,我會盡量解答
我做過幾年義務升學顧問(本地),希望幫到大家
剛剛睇到好多JM話今年放榜指標22分,其實唔係甘計,因為要睇下個考生究竟讀邊科,每一科既收生formula都唔一樣,上年有D case 十幾分已經入到大學,有D22/23都入唔到,重點係睇返你個分數究竟起某學科既收生方程式是否有利,例如:中文系中文double count
考生A 22分,中文5**
考生B 24分,中文4

但系由於中文double count, 所以會變成
考生A 29分
考生B 28分

甘既情況之下考生A 就可以以較低分數入到中文系
---------------------------------------------
資源共享:
我會分享一下我同身邊人既升學路,幫大家打打氣!新增左asso 升學case,大家可參考#207

找到好東西:uacs.hk,可以試試排jupus有風險同report睇!排完再同我討論都得

igglepiggle  thanks   發表於 14-7-17 15:59
carmenyan206  nice  發表於 14-7-16 11:09
moyan  好好人!!  發表於 14-7-15 21:32
cy.muimui  Tks, 雖然我小朋友未係時候考,但都想瞭解多d  發表於 14-7-15 20:19
i_jdg    發表於 14-7-14 23:33
上校車  thanks   發表於 14-7-14 15:34
chunsamyuen    發表於 14-7-14 15:25

侯爵府

醒目開學勳章

回覆:中六升唔升到大學唔係淨係睇幾多分架!(放榜發問區)

講多啲吖

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

someone123 發表於 14-7-14 10:42
每一年見到學生放榜最緊張都係家長,今年入左BK,唔知有無JM小朋友放榜有問題,如果有問題可以起度問,我會 ...

正解﹗﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

回覆 someone123 的帖子

請問, 咁如果中文得 2, 係咪一定入唔到U.

88muimui  唔得  發表於 14-7-14 17:18
someone123  除非你其他好高分,之前ust破格收過  發表於 14-7-14 15:28
CINDYC  中3英3數2通識2,係大學入場卷基本要求,達唔到標,其它elective幾好成績都無緣入大學。  發表於 14-7-14 13:54
上校車  基本要求係3322  發表於 14-7-14 12:49
Charlotte_mom  當然啦, 3322都唔到  發表於 14-7-14 12:48

子爵府

一定要收藏

侯爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

留底學嘢
幸福就是平淡

侯爵府

原來係咁

男爵府

引用:每一年見到學生放榜最緊張都係家長,今年入

原帖由 someone123 於 14-07-14 發表

每一年見到學生放榜最緊張都係家長,今年入左BK,唔知有 ...
得14分,可以點選擇?副學士定入唔到大學?

someone123  14應該一定入唔到大學,你可以pm我個分,建議你去邊間副學士
或者可以試自資學位  發表於 14-7-14 15:29

男爵府

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

第二任媽媽 發表於 14-7-14 12:41

請問, 咁如果中文得 2, 係咪一定入唔到U.
入大學最低要求係中英3, 數+通識2, 中文得2, 入大學無望

happyb_happyb  thx  發表於 14-7-14 14:20
wcpcelia  thx  發表於 14-7-14 13:38

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

學嘢

sasa0208  得閒煲劇,唔得閒煲湯!!  發表於 14-7-14 15:19

水晶宮

代朋友詢問一下, 如果考到成績係 中文(3), 英文 (4), math (2), 通識 (2), 其餘2科成績係4 & 5, 咁有無機會入讀外語系?

someone123  唔得,如果真係太想就要hd,asoo駁上去  發表於 14-7-14 15:30
701003  唔得啦!  發表於 14-7-14 13:22
ZZdaphne  18-20分, 機會好微.  發表於 14-7-14 13:12

水晶宮

你好好啊 !

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Thanks for sharing.

伯爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問 : 中英數通. 之外選修果 3 科 (譬如: HISTORY, PHY, Econ) ,
又要最低幾多分先有望有U 呢? 謝謝解釋

入u 最低要求係咪要有19分定22呀?

someone123  無得咁計,每間大學收生formula唔一樣,要睇返佢入邊個系,例如bba就好睇英同數,再夾埋計先知  發表於 14-7-14 15:32

珍珠宮

BK Milk勳章

請教3322呢個門檻跟本都入唔到U,對嗎?

someone123  呢個一定係  發表於 14-7-14 15:32
上校車  exactly  發表於 14-7-14 12:56

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:someone123 的帖子

我仔考到43246(中史)7(西史),想搏入hku請問機會大嘛?

someone123  唔大,因為hku係睇4c+1x, 英文要4,所以機會麻麻,反而可以考慮其他學校既hist  發表於 14-7-14 15:33
yan1224  英文3大都要求有5以上  發表於 14-7-14 14:00
上校車  應該機會很微  發表於 14-7-14 12:57

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

多謝分享,我都要學

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

http://mydse.hk/

計分link

yuen1818    發表於 14-7-14 23:47
9527  thank you  發表於 14-7-14 23:11
CINDYC  tks, 我都要update下,同阿女分享下!  發表於 14-7-14 13:59
wcpcelia  thx for sharing  發表於 14-7-14 13:38
晴B媽  very useful, thx  發表於 14-7-14 13:31
chocolatebean  GOOD!  發表於 14-7-14 13:27
i_jdg    發表於 14-7-14 13:26
i_jdg    發表於 14-7-14 13:25

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:http://mydse.hk/計分link

原帖由 ZZdaphne 於 14-07-14 發表
http://mydse.hk/
v useful, thx

首頁
12345...18

尾頁

跳至