基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我心裡一直都信神的存在, 亦有向神禱告, 但又信心不足, 一知半解, 好想返一間教會去清楚認識神!

係咪要先上慕道班/主日學才可受浸? 還是可以單單返崇拜就可以受浸?

請問沙田有邊間教會係有呢d班? 如果貿貿然去崇拜好似咩都唔知, 又聽唔明, 無親切感, 怕自己到時又信心不足唔返

男爵府

我返o個間教會無乜規定, 只須在洗禮前返為期6堂的洗禮便可; 我知有d要於教會有一段時間才可, 視乎你返邊間lor

大宅

係咪返6堂洗禮班就可安排洗禮? 我其實唔係急於受浸, 但個人感受係自己信主, 如果受洗左, 好似堅實好多咁! 請問你返邊間教會呢? 可否享多一點, 謝!

原文章由 catmiecatmie 於 07-12-6 09:31 發表
我返o個間教會無乜規定, 只須在洗禮前返為期6堂的洗禮便可; 我知有d要於教會有一段時間才可, 視乎你返邊間lor

已刪除用户

別墅

原文章由 honeybbb 於 07-12-6 22:05 發表
係咪返6堂洗禮班就可安排洗禮? 我其實唔係急於受浸, 但個人感受係自己信主, 如果受洗左, 好似堅實好多咁! 請問你返邊間教會呢? 可否享多一點, 謝!

如果時間許可, 好鼓勵你亦參加教會團契/家聚, 因為主日可能比較單向, 如果返埋團契/家聚, 有弟兄姊妹扶持, 面對困難/唔明白地方都可以問, 又可以將心得交流, 好好多架, 神唔止想你他日返天家見佢, 更想你今生都活得精彩. 我從前有返教會, 之後停咗, 返過幾間教會主日, 都持續唔到, 宜家返回從前教會啦, 可以話你知, 有返教會嘅日子真係好好多, 快樂好多. 可能起初要時間同人結交, 係值得架. 或者你去遠少少跟朋友返佢地教會囉.

另外, 你可以藉你洗禮嘅日子請朋友家人去觀禮, 佢地可能一生無咩機會聽呢個福音, 希望你同朋友家人都可以投入教會生活.

首頁

尾頁

跳至