1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

歲半B還未識説話,有啲擔心!請問各大大啲B囝B囡幾時開始識說話架?

力爭上游  我女13年2月,亦未識。  發表於 14-7-18 23:51

伯爵府

引用:歲半B還未識説話,有啲擔心!請問各大大啲B

原帖由 hiphopboy6 於 14-07-18 發表
歲半B還未識説話,有啲擔心!請問各大大啲B囝B囡幾時開始識說話架?
你意思係BB話定句子定單字?

大宅

回覆:hiphopboy6 的帖子

我阿女都係講緊太空話

子爵府

我女17.5個月才開始間中講一兩個字,如波波 爸爸 媽媽之類,但聽得明指令,18個月去健康院時剛好夠10個詞語。18個月講緊太空話,算是較遲說話,但仍屬正常。很多18個月時未說話的小朋友,尤其男仔,24個月再去健康院前,都講到詞語,不用回健康院評估。

複式洋房

引用:我女17.5個月才開始間中講一兩個字,如波波

原帖由 Potato001 於 14-07-19 發表
我女17.5個月才開始間中講一兩個字,如波波 爸爸 媽媽之類,但聽得明指令,18個月去健康院時剛好夠10個詞語 ...
我囡就是去了健康院打針及評估!結果評估不及格!但她講太空話有十個音,但不計……哈哈!成日講太空話,不肯說話,好無奈!

複式洋房

回覆:歲半還未識說話

我阿囝都係歲半,都係太空話,最清楚都係波波車車,其他音都發唔準,我怕佢痴脷筋

翡翠宮

咁平時爸爸媽媽呢D都唔識?有冇教佢講呢?

大宅

我個仔歲半去健康院都唔合格,下個月尾2歲,宜家都唔算講好多,呢排成日講 hi 車車, byebye 車車,又學我地講“係呢到“,“係果到“..爸爸媽媽哥哥姐姐姨姨,數得出無幾多個字

大宅

我細女都係2AGES評估唔得,要再返去,去到佢又喊唔肯講,又要再約..
但2AGES之後好明顯佢講多咗..9月開學,宜家識講,DADDY訓覺,媽咪係度,我唔要呀..要飲水..肴望開學後好D呢..
多D見佢望你口講野..先教水..再教飲水..每次講3次, 佢肯講最好.唔講都唔好迫, 每日一見到佢就教佢, 我果時放工返去教, 真係幾日見效.EVEN佢果刻冇見, 有時出其不意佢會話..飲水呀..咁囉....大家一齊加油啦!

複式洋房

我BB只講媽媽,麻麻,咿咿呀呀.........

侯爵府

畀面勳章

有好多2歲先講..

大宅

我女歲半已識講好多野(爸爸妈妈爺爺嫲嫲哥哥姐姐姑婆姑姐舅父叔叔,kitty,miffy,apple,ball,dog,,,),你要重復又重復說,日常你做緊咩都講一餐,唔好理佢明唔明,有冇反应。

公爵府

識唔識講爸爸,媽媽?如果識就唔怕。
如果連爸爸,媽媽都唔識,就要去睇醫生啊!

複式洋房

引用:識唔識講爸爸,媽媽?如果識就唔怕。如果連

原帖由 六月之星 於 14-07-22 發表
識唔識講爸爸,媽媽?如果識就唔怕。
如果連爸爸,媽媽都唔識,就要去睇醫生啊!
只識爸爸,媽媽,但音未準囉!

子爵府

引用:Quote:原帖由 六月之星 於 14-07-22 發表識

原帖由 hiphopboy6 於 14-07-22 發表
只識爸爸,媽媽,但音未準囉!
小朋友口肌未發育得好,發音不清好正常。多練習吹氣,吸啜,吃東西不要剪太碎都有幫助。另外,大人和小朋友說話時要面對面,讓小朋友看到口形。

首頁

尾頁

跳至