自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

公司一向任人拎病假,無人理.
但近呢幾年,d同事越攞越離譜,有個到現時為止攞左25日.
有個部門(40多人)平均病假 - 6天
所以老細要 review 個sick leave policy.
佢想 limit sick leave 既日數,
e.g.每人一年只可攞6日病假,第7日開始要扣人工.

但睇完僱傭條例之後,更加唔明.

領取疾病津貼的資格:
1. 病假不少於連續4天;
2. 僱員能夠出示醫生證明;及
3. 僱員已累積足夠的有薪病假.

係咪即係公司有權扣同事,若果佢病假少於連續4天??
病唔夠4日可以扣人工???????
放一日都可以扣??
有冇人可以講解下呀?

另外,可唔可以講下你地公司點樣處理病假?
thanks

侯爵府

係咪即係公司有權扣同事,若果佢病假少於連續4天?? yes
病唔夠4日可以扣人工??????? yes

放一日都可以扣?? yes
有冇人可以講解下呀?
原文章由 a_d 於 07-12-10 10:56 發表
所以老細要 review 個sick leave policy.
e.g.每人一年只可攞6日 ...

珍珠宮

係咪即係公司有權扣同事,若果佢病假少於連續4天??病唔夠4日可以扣人工???????
放一日都可以扣??
有冇人可以講解下呀?

YES,跟勞工法例,放 1 日, 係無 $$,要放 4 日以上,有醫生紙,就有有薪病假 ( 5 分 4 人工) 大部分公司放 1 日有全薪,叫做係 so 左架啦

我公司以前係一年 12 日全薪病假,幾年前改左得 6 日,一年內放到第 7 日就跟勞工法假,放 1 日係無 $$ or 扣 annual leave!!

[ 本文章最後由 webjen 於 07-12-10 11:09 編輯 ]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

係咪即係公司有權扣同事,若果佢病假少於連續4天?? yes
病唔夠4日可以扣人工??????? yes
病夠4日扣1/5 工錢
放一日都可以扣?? yes

[ 本文章最後由 Kinexma 於 07-12-10 11:09 編輯 ]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你d同事濫用病假得咁勁,
唔怪得你老細咁做啦!
根據勞工法,有薪病假係咁計架,
連續病足4日先有4/5 薪金,
病一日兩日,跟法例係可以扣人工的,
而你老細比6日病假allowance (打散計),
第7日先扣算好了,如果我公司係咁,
我都願,今年我比人扣左7日呀!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我做開 d 公司多數都係每個月只可以請一次病假, OVER 左就扣錢或者扣大假..... 其他媽咪講得啱, d 病假已經係人地豪比你架啦...

大宅

原文章由 a_d 於 07-12-10 10:56 發表
e.g.每人一年只可攞6日 ...

領取疾病津貼的資格:
1. 病假不少於連續4天;
2. 僱員能夠出示醫生證明;及

答:勞工法例講明要連續 4 天有醫生紙的病假才可獲有薪的病假,如果員工不能提交連續四天的醫生紙工司已經可以扣錢,但要留意有效醫生紙並沒有註明要同一個醫生發出,所以好多人會走去不同的醫生度拎病假証明造户可以連續四天,咁就唔駛扣錢,但公司就耐佢地唔何o架,因為員工有權轉換醫生丫嘛。

3. 僱員已累積足夠的有薪病假.

一般係一個月有兩天,可累積計算,如果有員工全年12個月都冇拎個病假便可以累積至 24 天,又例如該員工做了 3 年都冇拎過病假,咁該員工便累積 72 天可申領病假。

如該員工有需要 (例如:做手術、入院留醫或其他) 咁又有醫生紙証明佢不能上工而發出日期較長的病假紙,那麼便會以上述累積的假病計算。

例一:如該員工因骨折要休養 3 個月 (約共 90日) ,那麼以該員工本身累積得到的病假計只得 72天 (有薪),那醫生紙就只能cover到 72 日,第 73 日便可扣薪,當停薪留職咁計。

例二:如該員工因病需要留院兩星期 (約共 14日),那麼便籨該員工累積的病假中扣下 14 天 (有薪),以 72 日扣除後仍有 58 日有薪病假。

上述蓋括講係比員工的個人普通病假計,並不包括工傷病假。

其實不同的公司有自己不同的政策,而且不同的職位也有不同的待遇,妳老細想整治吓呢個病假問題,首先要佢定了位先可以。

我公司低層員工要有四天醫生紙先至可以申領有薪病假,但係職員紙就唔駛,只要有醫生紙一天又好,兩天又好都唔會扣錢,我諗睇妳地公司有幾大,而且情況有幾嚴重啦,有執正嚟做都唔難,因為有勞工法例打底,有乜E郁咪同D職員講跟勞工例嚟做囉。
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

複式洋房

原文章由 catjeffcat 於 07-12-10 11:19 發表
我做開 d 公司多數都係每個月只可以請一次病假, OVER 左就扣錢或者扣大假..... 其他媽咪講得啱, d 病假已經係人地豪比你架啦...

勞工法例,病假over左(e.g. 公司每月有一日的病假full pay)係唔可以扣大假,總知有醫生証明就一定以病假扣4/5人工.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我又野想問呀!
我有個狗同事(就走架啦)
已經攞晒自己d病假,但仲日日請,咁如果佢交唔到醫生紙出來,我地可以點做呀?:tongue:
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

扣人工囉!

原文章由 bebu123 於 07-12-10 11:32 發表
我又野想問呀!
已經攞晒自己d病假,但仲日日請,咁如果佢交唔到醫生紙出來,我地可以點做呀?:tongue:

侯爵府

佢已經無人工可扣,因為佢無病假又攞既話已經係no pay
正衰人來架!
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

大宅

原文章由 little_kiki 於 07-12-10 11:26 發表

勞工法例,病假over左(e.g. 公司每月有一日的病假full pay)係唔可以扣大假,總知有醫生証明就一定以病假扣4/5人工.

其實公司容許 (提議) 唔夠病假扣就扣大假都好多人鐘意O架,因為始終用大假頂唔駛扣錢丫嘛,不過公司出哂MEMO要員工咁做應該係範咗例喎???!
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 little_kiki 於 07-12-10 11:26 AM 發表

我呢個只係講緊一個月一次連續二日個 d, 比 4/5 人工係要連續四日先至有架.... 不過都唔係間間公司係咁, 因為如果多出一日我就唔會當病假咁攞因為要扣錢, 我就會填假紙扣假....

珍珠宮

原文章由 bebu123 於 07-12-10 11:37 AM 發表
佢已經無人工可扣,因為佢無病假又攞既話已經係no pay
正衰人來架!

點會無人工扣呀?? 咁佢呢個月都要返工, 咁到時咪扣佢錢囉.... 仲有如果佢無合理的解釋而請假, 可以唔批假比佢叫佢一定要返工, 如果唔係即炒唔使補水比佢.....

大宅

原文章由 bebu123 於 07-12-10 11:32 發表
我又野想問呀!

喂~ 有冇留意係咪同一個醫生發出的連續醫生紙呀?? 如果好離譜可以叫公司向醫務妥員會投訴O架,之前都有案例仲判咗個西醫醫療失德亂發醫生紙呀!

睇吓妳公司會唔會怕煩囉,唔怕煩咪叫 HR D同事跟跟囉。

有D如果用公司醫療咭睇醫生的,如果有咁O既情況公司仲會同保險公司投訴 tim 呀,都係果句睇妳公司政策囉,唔怕煩有好多野可以做o架~

侯爵府

因為佢做埋明天,11月既糧已經出左。
佢由12月開始就攞病假到而家。:tongue:

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我間公司一年得三日有pay病假咋~~:tongue:
我以前0個間一年有二十四日, 可累積120日,
係全pay., 一日一日咁攞都得架, 不過無花紅.,

別墅

多謝各位阿媽回應.

我做過幾間公司,
sick leave 都係 full pay,
我仲以為係必然添.
同事唔自律,真係累街坊.

仲有呀,
同事睇醫生,11:00am前番或4:00pm後走,
唔駛醫生紙,公司都當冇事發生.

咁你地公司又點處理呢?

大宅

原文章由 catjeffcat 於 07-12-10 11:43 發表

點會無人工扣呀?? 咁佢呢個月都要返工, 咁到時咪扣佢錢囉.... 仲有如果佢無合理的解釋而請假, 可以唔批假比佢叫佢一定要返工, 如果唔係即炒唔使補水比佢..... ...

有D人真係冇錢扣O架喇~

我公司之前有個case係突發心臟病入院做完手術後要休養唔返得工,成年咁滯已經扣哂佢入職累積的有薪病假,但係仲要返得工,咁佢自己個位就變咗係每日都缺勤咁即係冇返工冇糧要出啦,但係佢又未離職而且又有醫生紙。

咁o既情況要睇返公司政策囉,管理階層見佢真係有咁o既需要先至要休息o者,佢話返得工你都怕啦容乜易係公司"騾"低呀。

最後係主管同該員工傾比三個月停薪留職期佢,幫佢 hold 位個位,咁我地就請住替工頂先,如果呢三個月內佢真係ok返得工咁就大家開心啦,如果唔得就請佢自己自行離職填返文件,大家都唔駛補d乜 (大假尾數梗係要計啦),呢類算人慈做法唔會即炒,主動權比返員工,不過呢個case最後係員工要繼續休息唔適合再做体力勞動工作,佢自己入紙走。我地都算有個交待。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至