自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

但每次走之後, 你先知佢拎左你屋企既野走 (文具又有, 小玩具又有), 大家有咩方法可以‘防止’ 呢?

子爵府

炎夏勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆:如果有小朋友黎你屋企playdate

小朋友會唔會玩完習慣左收返落袋,所以錯手拎左?
會睇幾大,同係咪故意。
我朋友個女3,4歲來玩時都係咁,佢習慣玩完收返落佢小手袋,所以不時都少一兩件,但知佢無心,因為下次來玩會帶返黎。

如果小朋友係故意,我會要求每次玩完預15分鐘收拾,要自己小朋友同人地小朋友一起收拾。收拾完有茶點小食。
一邊執一邊數齊,唔齊的話無茶點小食,你小朋友發現少左,會出聲,你發現少左,都可以問下:E?去左邊呢?係咪攝埋左一邊呢?

伯爵府

個小朋友唔細架, 都7歲幾。。
我知佢係故意既, 因為有時佢會叫我個女比D 咩佢咁, 我個女6歲, 同佢好fd 既, 我個女又蠢蠢地, 見人地話要, 佢就會比。 我私下教左好多次, 話唔可以架, 人地媽咪都唔比佢收 (有時D 野太過份/大件, 朋友仔媽咪會知道, 就會話比我聽同比番我地)。 依家變左佢覺得拎左都無問題。
岩岩今日玩完, 工人姐姐話連個rainbow loom 都唔見埋, 我地問阿女, 佢就話唔知呀,可能係XX 拎左卦

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章

我其中一個朋友既小朋友4歲,黎我屋企竟然自己入我小朋友房開佢d櫃攞玩具出黎玩,雖然玩完自己放返入去,但我自己就覺得咁做唔好,不過又唔好意思同朋友講。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

掉轉你去那小朋友屋企玩可以嗎?????

又或者一齊玩大型玩具, 如: 球/ 波波池/彈彈馬...
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

Shoesu 發表於 14-7-28 16:53
Wu~哩個post令我諗起細個7歲時經常同隔壁屋個朋友仔玩佢d擦紙膠,有日佢父母同我屋企人講我攞走佐d,但事實 …
咁你就可憐D。。可能係鄰居小朋友自己整唔見就賴你~ 我都怕一同人地家長講, 就會好尷尬。 其實佢媽咪每次知道, 都會比番我既。 有時我就會話無所謂, 借比佢玩一陣喇, 小文具呢D, 我就話送比佢。 我唔係孤寒果少少野, 只係怕個小朋友長此落去, 會有D 問題。 因為佢屋企有4個小朋友, 可能家長比佢既attention 唔夠。 有時佢又會‘吩咐’ 我個女, 同我出街時買D 咩比佢。

伯爵府

crystal媽咪 發表於 14-7-28 16:59
掉轉你去那小朋友屋企玩可以嗎?????

又或者一齊玩大型玩具, 如: 球/ 波波池/彈彈馬... …
有時我見佢媽咪要一個湊4個, 就請佢個仔黎玩, 等佢D 細既可以訓下晏覺咁。 我又得一個女, 所以就無咩所謂。 依家我都係怕個小朋友長久係咁 (因為我知佢去其他人屋企都有咁既習慣), 真係會好影響佢既品行。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

CLK-MB 發表於 14-7-28 17:17
有時我見佢媽咪要一個湊4個, 就請佢個仔黎玩, 等佢D 細既可以訓下晏覺咁。 我又得一個女, 所以就無咩所 ...
不如一齊落樓下公園/ 走廊玩, 因為怕講出來尷尬而唔講,
最終只會害左個小朋友, 佢可能覺得每次都成功得手,
第時可能出去百貨公司都順手拎,

你係好心, 但要你同小朋友有損失都唔多好.

不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

KSY 發表於 14-7-28 16:55
我其中一個朋友既小朋友4歲,黎我屋企竟然自己入我小朋友房開佢d櫃攞玩具出黎玩,雖然玩完自己放返入去,但 ...

小朋友咁細,真係唔會知你唔鐘意架喎.
如果我朋友既小朋友來到我屋企,我會任佢玩我屋企既玩具架.
而且,呢個小朋友玩完都好有手尾執番好,已經好叻叻啦.
你唔鐘意個小朋友咁做,咪出聲教個小朋友囉.

伯爵府

crystal媽咪 發表於 14-7-28 17:24
不如一齊落樓下公園/ 走廊玩, 因為怕講出來尷尬而唔講,
最終只會害左個小朋友, 佢可能覺得每次都成功得手, …
你呢個建議都幾好~ thanks~ 可能去多D playground, 公園度玩喇。 今日係連工人姐姐都出聲話次次D 野都唔見左! 姐姐都‘教訓’ 我個女一份, 叫佢咪成日聽晒人地講。

crystal媽咪    發表於 14-7-28 17:34

男爵府

玩得就預咗
我通常會鎖主人房...

水晶宮

CLK-MB 發表於 14-7-28 16:26
個小朋友唔細架, 都7歲幾。。
我知佢係故意既, 因為有時佢會叫我個女比D 咩佢咁, 我個女6歲, 同佢好fd ...

我覺得你諗得好好,為個小朋友著想,真係要教佢.
不如,下次玩埋"登記遊戲",
你同佢地講個故事:
你屋企就係"陳記文具玩具屋",有文具、玩具借玩.
大家都進行角色扮演,小朋友就係客人,你就係文具/玩具屋既管理員.
你整張登記表,小朋友借左咩文具、玩具,都要登記先至可以拎出門.
出門時,要檢查書包.
如果無登記就攞左,就要拎返出來,無得借.
如果有登記,可以借出,但要還,唔見左,就好似圖書館借書咁,要罰錢.
你做得一次兩次,個小朋友就醒目,知道偷都無用,你會查書包.

伯爵府

方方媽媽 發表於 14-7-28 17:36
我覺得你諗得好好,為個小朋友著想,真係要教佢.
不如,下次玩埋"登記遊戲",
你同佢地講個故事:
good idea 喎~ 佢有得咁大個仔, 都應該要學有借有還呢個道理!
請得人返黎玩, 我預左整爛野呀, 有野唔見, 間屋亂呢D, 但知係有‘目的’ 做既, 我就覺得都要諗下點令佢改。 真係怕佢去街都會順手‘袋’ 埋人地D 野。

水晶宮

CLK-MB 發表於 14-7-28 17:42
good idea 喎~ 佢有得咁大個仔, 都應該要學有借有還呢個道理!
請得人返黎玩, 我預左整爛野呀, 有野 ...

其實呢D小孩,好需要關心,亦好需要大人既指引,
可惜佢既家長做唔到.
幼唔幼以及人之幼~你幫到幾多就幾多啦.
教好一個小孩,對那位小孩、對你家小孩、對整個社會,都係有好處,
係積福呀!
祝福你

侯爵府

畀面勳章

扮要執返好D玩具,如果有唔見,就扮野話: eeee… 有D玩具唔見左,你地擺左去邊…… 乘機俾個機會小朋友,亦俾機會自己去問下小朋友係咪唔小心袋左~

伯爵府

方方媽媽 發表於 14-7-28 17:49
其實呢D小孩,好需要關心,亦好需要大人既指引,
可惜佢既家長做唔到.
幼唔幼以及人之幼~你幫到幾多就幾多啦. …
我都係幫得就幫。 其實個小朋友身世都有D 可憐, 佢係黃種人, 但一個月大時, 就比一對美國couples 收養。 對couples 好好人, 仲係傳道人, 所以家教本身都做得好好。 只可能係依家多左幾個細佬妹, 分比佢既時間少左。 同埋, 佢開始有意識自己同佢地唔係‘真正‘ 既一家人, 有時會同我個女講, 寧願黎我屋企都唔想係自己屋企。 但我就覺得佢daddy mammy 對佢好好, 一視同仁, 無偏心既。 就佢呢個background, 我就更唔好意思同佢daddy mammy 講太多, 因為怕佢地以為我覺得佢地偏心, 唔理呢個仔。 我又怕我直接同個小朋友講佢咁做有錯, 佢以後會更收埋自己既感受。 所以先想問下大家意見, 睇下點可以幫到佢又唔會hurt 佢喇。

伯爵府

醒目開學勳章

方方媽媽 發表於 14-7-28 17:30
小朋友咁細,真係唔會知你唔鐘意架喎.
如果我朋友既小朋友來到我屋企,我會任佢玩我屋企既玩具架.
而且,呢個 ...

我唔介意佢自己攞玩具玩,只因某d玩具係小朋友好心愛既(lego自己創作砌出既,所以佢先要收埋),所以佢自己收左入櫃裏,我朋友個小朋友問我攞黎玩,我同佢解釋左要等哥哥返黎先攞俾佢玩,點之佢自己入房開d櫃摷

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

KSY 發表於 14-7-28 16:55
我其中一個朋友既小朋友4歲,黎我屋企竟然自己入我小朋友房開佢d櫃攞玩具出黎玩,雖然玩完自己放返入去,但 ...
應該直接同兩個小朋友直接講, 有朋友黎時廳度玩, 唔好入房拎玩具. 或者叫你個小朋友叫個朋友唔好入房拎野, 想要乜問媽咪(你)拎, 或者問左你地先可以入房.

我個仔d 同學黎到, 阿仔有時帶佢上樓去佢間房, 我即時講明唔得. 我知佢d 同學個個都係同朋友響房度玩, 咁我本身唔介意佢地響房度玩, 但安全問題暫時未適合任佢地自己黎, 同埋間屋係我既, 佢地應該係聽我既指示. 佢地唔聽的話我唔俾個仔請人黎我屋企.

首頁

尾頁

跳至