時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

減齡達人勳章

佔中迅速崩潰

三周前,本欄《港府拒見佔中搞手》一文指:「即使港府與『佔中』搞手會面,或要等一班『反佔中』搞手成功收集八十萬簽名之後。」預測應驗,「反佔中」簽名人數上周末已逾八十萬,「政改三人組」之首林鄭月娥乘勢率先召見「反佔中」搞手,若最終跟「佔中」搞手會面,亦肯定排後。

七十多萬人參加「佔中」投票,搞手滿以為手握史無前例巨大民意,趾高氣揚,語無倫次,一時稱「民主」派獲選民授權,否決沒「公民提名」的政改方案;一時稱七十多萬人表態要以「公民抗命」反對沒「公民提名」的行政長官普選。如斯噏得就噏,似乎認為七十多萬民意乃可任意舞弄和演繹的私產。但晴天霹靂,「反佔中」簽名一周已獲八十萬支持,埋單計數,獲逾百萬簽名不足為奇。

民調顯示過半市民望先落實行政長官普選,不願因提名機制爭拗令普選成空。當「佔中」搞手與「政改三人組」會面時,港府可振振有辭說:你們雖代表七十多萬人,但非主流民意,簽名反佔中人數已過百萬。主流民意是先落實行政長官普選,調整提名機制可容後再談。若政府按你們要求爭取「公民提名」,最終失敗,行政長官普選因而拉倒,豈非違背主流民意,怎向社會交代?

「佔中」迅速崩潰。「民主」派爭取「真普選」亦注定徹底失敗。

也許「民主」派立法會議員中,有比連任更高願景者,已盤算關鍵時刻,究竟直接投下成就政改一票,還是稱病請假,讓建制派湊夠通過方案所需的三分之二票數呢?

勞永樂

大宅

回覆:佔中迅速崩潰

應該無咁快崩潰,泛民同壹仔過冷河期,佔中派潛水等機會卦!
而加希望反佔中嘅頭目唔好得意忘形講,咪俾班友揾到位入!

賭神  x2  發表於 14-7-29 22:36

男爵府

而家又唔講佔中, 又話罷課, 罷工!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:而家又唔講佔中, 又話罷課, 罷工!

原帖由 JE0608 於 14-07-29 發表
好彩香港無 集體談判權 ,鐘意繼續返工的人都可以有選擇權。

佢哋唔好阻礙不同意見的人,罷咩都無所謂!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+JE0608+於+14-07-29+發表而家

原帖由 ning.. 於 14-07-29 發表
好彩香港無 集體談判權 ,鐘意繼續返工的人都可以有選擇權。

佢哋唔好阻礙不同意見的人,罷咩都無所謂!
Agree
你要罷咩都冇所謂,被人炒咗唔好賴政治迫害,而且唔該唔好阻人返工。

Miulo    發表於 14-7-29 19:44

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

初時話有71萬要多數服從少數, 而家人地多佢少, 又話不可以忽視佢地的聲音!
哂氣!

1773  Agree  發表於 14-7-30 00:44
yyy8182    發表於 14-7-29 18:48

珍珠宮

2024年龍年勳章

佢地三個見記者,冇哂神彩,我諗佢地都知衰左,好多人反佔中。佢地仲死撑話622公投係高質量民意,唔同反佔中嘅街頭簽名運動。

第時香港有普選,佢地又可能話佢地嘅投票係高質量,應該一票當三票計,

珍珠宮

引用:佢地三個見記者,冇哂神彩,我諗佢地都知衰

原帖由 woodpecker 於 14-07-29 發表
佢地三個見記者,冇哂神彩,我諗佢地都知衰左,好多人反佔中。佢地仲死撑話622公投係高質量民意,唔同反佔 ...
下,622 公投就係高質量,反佔中就唔係,想問問,佢講的時間,會否覺得唔好意思,連呢D說話都講得岀口

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 woodpecker 於 14-07-29 發表

原帖由 ngokwan 於 14-07-29 發表
下,622 公投就係高質量,反佔中就唔係,想問問,佢講的時間,會否覺得唔好意思,連呢D說話都講得岀口

...
冇辦法啦,死鷄撑飯盍嘛

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 woodpecker 於 14-07-29 發表

原帖由 ngokwan 於 14-07-29 發表

...
街頭簽名運動 就唔夠電子公投咁高質素。

咁就唔好成日呼籲人 上街 啦!

個個在家做 keyboard fighter 未得囉~

男爵府

佢地邊會崩潰呀!輸打贏要就最叻

woodpecker    發表於 14-7-29 19:03

別墅

JE0608 發表於 14-7-29 15:16
攪5起的。無人信细路仔的!

goodday  之之當正自己人民英雄  發表於 14-7-31 23:33

大宅

JE0608 發表於 14-7-29 15:16
罷課? 唔鍾意果堂咪唔上, 呢D叫走堂. 咪睇下佢點罷.
但唔該唔好阻住其他想上堂的同學仔.

公爵府

yyy8182 發表於 14-7-29 18:50
其實d學生唔使罷課,直情咪讀書退學,d學位留俾要讀書的人,橫掂年年學位都唔夠派,呢d廢青真係唔好阻住地球轉!

ireneyklo  是啊! 我支持退學  發表於 14-7-29 23:44

伯爵府

Miulo 發表於 14-7-29 19:49
其實d學生唔使罷課,直情咪讀書退學,d學位留俾要讀書的人,橫掂年年學位都唔夠派,呢d廢青真係唔好阻住地 ...
罷課真係太小學雞,
會唔會考慮攪退學呢?

goodday  城大收咗個激進分子  發表於 14-7-31 23:34

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 viviencwc 的帖子

初時話有71萬要多數服從少數, 而家人地多佢少, 又話不可以忽視佢地的聲音!
哂氣!

即刻公就我贏, 字就你輸囉~~~~

補充內容 (14-7-29 20:09):
"即係"

The moon is reaching for me~

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:JE0608+發表於+14-7-29+15:16+而家又

原帖由 yyy8182 於 14-07-29 發表
罷課損失既係佢哋自己,唔明點解攞嚟當籌碼威脅香港人,你唔讀咪唔讀lor.

goodday  累己累人不知所云  發表於 14-7-31 23:35

公爵府

Iamfree 發表於 14-7-29 19:56
罷課真係太小學雞,
會唔會考慮攪退學呢?
我都覺得佢哋應該再激d,全部退學。橫掂佢哋一時攪罷課,一時攪絕食,一時又要去遊行示威,咁唔得閒,倒不如將學位讓俾真係要讀書嘅人,總好過年年都有人考唔到咁慘,有d人得到唔懂珍惜,真係無謂浪費資源係佢哋身上囉。

yyy8182    發表於 14-8-3 05:20
woodpecker    發表於 14-7-29 21:35

伯爵府

引用:Quote:yyy8182+發表於+14-7-29+18:50+罷課?

原帖由 Miulo 於 14-07-29 發表
其實d學生唔使罷課,直情咪讀書退學,d學位留俾要讀書的人,橫掂年年學位都唔夠派,呢d廢青真係唔好阻住地 ...

首頁

尾頁

跳至