論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位

我最近
sign 左個新工人,上星期心血來潮,問個agent 去到咩 status (我2月中日要工人到HK),佢話個工人驗到有"乙型肝炎",等緊佢第二次複檢,但個工人就遲遲都未出城番驗,佢話唔會傳染,HK好多人都有..........咁我就覺得,一定唔要得啦!!!

但個 agent 話有 d 僱主唔 mind, 會照要...........我真係唔信呀.:tongue:

問你:
1. 你介唔介意新請番黎個工人有"乙型肝炎"?
2. 唔該幫我問下,你地agent,係咪都好似我agent 咁,驗到有,唔會通知僱主,仲要等第二次番驗報告?

侯爵府

好媽媽勳章

Tell the truth, if the 工人真係好既,我吾mind!
因為中國現在約有1x%人有乙型肝炎(or 帶菌者),hk約有10%人有乙型肝炎(or 帶菌者),可能你身邊好多朋友都有,而且乙型肝炎只會經性接解or血液接解先會傳染。而且係外國,乙型肝炎被視為好輕嶶既病,吾使任何治療!(重輕嶶過感冒)
不過甲型肝炎就no way, 因為會傅染(e.g. eating together)

原文章由 a_d 於 07-12-17 12:27 發表
各位

我最近
sign 左個新工人,上星期心血來潮,問個agent 去到咩 status (我2月中日要工人到HK),佢話個工人驗到有"乙型肝炎",等緊佢第二次複檢,但個工人就遲遲都未出城番驗,佢話唔會傳染,HK好多人都有..........咁 ...

子爵府

會轉染架除非你全家有晒抗體啦.
各位

我最近
sign 左個新工人,上星期心血來潮,問個agent 去到咩 status (我2月中日要工人到HK),佢話個工人驗到有"乙型肝炎",等緊佢第二次複檢,但個工人就遲遲都未出城番驗,佢話唔會傳染,HK好多人都有..........咁 ...

水晶宮

如果唔會傳染,咁佢個病點來架?
只不過,傳染性唔高咁解姐.
我唔想請左個唔操勞得既,咁一陣佢變成肝炎,或有其他肝病,我都手尾長架噃!
如果佢都未到,我就唔想要啦.
我係咪好衰呀?

別墅

你唔衰,我都係咁諗.

原文章由 方方媽媽 於 07-12-17 12:42 發表
如果佢都未到,我就唔想要啦.
我係咪好衰呀? ...

大宅

當然唔要.
如果佢KISS 你的小朋友或她在餸菜直接試味, 你和你的家人分分鐘都會感染
唔好制, 工人成日會接觸我們, 唔知幾時會感染, 如果你請佢, 即是放個計時炸彈在身邊
為自己安全, 快請第二個
ALISON

複式洋房

原文章由 俊俊媽媽 於 07-12-17 13:12 發表
當然唔要.
如果佢KISS 你的小朋友或她在餸菜直接試味, 你和你的家人分分鐘都會感染
唔好制, 工人成日會接觸我們, 唔知幾時會感染, 如果你請佢, 即是放個計時炸彈在身邊
為自己安全, 快請第二個 ...

我都吾會請......可惜係個驗身冇講..係個工人黎咗之後佢自己話比我知...佢仲要做得吾錯幾好咁先難為...我想問係小朋友一出世打咗肝炎針..係吾係就吾會傳染到..如果我依家去打係吾係就可以吾驚比佢傳染....我地冇分開食飯..不過佢用公"快"....我都吾知點算:-( :-(

大宅

我老公都係帶菌者,
但呢個係工人,
最好免得過都免.
健康活潑的BB來臨了 ;-)

大宅

乙肝都有機會傳染,而且一旦病發要多休息,梗係唔要啦!
但個工人'遲遲都未出城番驗',即係佢都吾妨緊張份工啦!

侯爵府

好媽媽勳章

乙型肝炎是一種由過濾性病毒所引致的疾病,可引起急性肝炎,更可導致慢性肝病包括肝硬化和肝癌。乙型肝炎是經由血液和深層體液如胎水、精液及陰道分泌物等而傳染。
Please check here for more detial information
http://www.info.gov.hk/hepatitis/leaflet/tc_03/index.htm

男爵府

雖然香港好多人有乙型肝炎, 但佢地唔會同自己有咁"親密"接觸, 為我地處理食物. 試想, 如果個工人有傷口, 佢又處理左d唔需要再煮熟的食物, 而咁o岩你or家人口腔有傷口 (e.g. 飛茲, 牙肉出血), 咁會有咪後果?

大約3%人係對肝炎疫苗無反應, 唔會有抗體, 仲有唔知?%人d抗體係會慢慢減少, 甚至消失. 打咗肝炎針並唔係萬無一失.

有乙型肝炎的人特別易累, 佢可唔可以處理好你安排的工作?

值唔值得為一個外人而要家人冒險?

侯爵府

好媽媽勳章

我唸妳MIX左甲型肝炎,乙型肝炎 AND 丙型肝炎!!

原文章由 俊俊媽媽 於 07-12-17 13:12 發表
當然唔要.
為自己安全, 快請第二個 ...

珍珠宮

梗係唔要喇,:tongue:
老公有肝炎就無得揀,
工人發現有尚未到你家, 點解仲要博,
除非佢係好, 她都未來點知好唔好,
費時到來來有病長期睇醫生, 你比硬醫生錢,
因她來時你已知她有病.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

吾會,又吾係無其他選擇.

大宅

回覆 #1 CALVEN 的文章

當然唔要啦....你知嗎, 乙型可以傳染架

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

一定唔要,屋企人就話無得選擇啫,屋企有大有細,小心選過穩陣D喎!

水晶宮

我都係咁諗!
原文章由 a_d 於 07-12-17 12:59 發表
你唔衰,我都係咁諗.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

博唔過,請第二個啦!

大宅

個工人可能一早已知自己係帶菌者, 不過想搏一搏....
老實講,如果乙型肝炎唔會對工作構成問題, 亦唔會被列入檢驗範圍內....無好晒時間...即換啦!

各位

我最近

別墅

我老板係帶菌者,我打左電話問老板娘,問佢意見.
佢反應好大,"梗係唔要啦,又唔係冇得揀,
有得揀,梗係揀個無事無幹啦!!"
老板都叫我咪要.:lol:

原文章由 翁心怡 於 07-12-18 12:31 發表
個工人可能一早已知自己係帶菌者, 不過想搏一搏....
老實講,如果乙型肝炎唔會對工作構成問題, 亦唔會被列入檢驗範圍內....無好晒時間...即換啦!

首頁

尾頁

跳至