在職全職

跳至

首頁

尾頁

公爵府

小b昨晚不停咳, 要人站立抱住不停搖才肯睡一會! 但不久又喊醒咳, 我抱住他至半夜三時; 終於忍不住交給工人, 但仍然聽到他的喊/咳聲! 但我真的很累(真無用), 今天還要返工(借口)! 總覺得心裡不舒服, 我真的不是一個好媽媽!:-(

大宅

回覆 #1 熹媽咪 的文章

不要自責呀! :lol: 現今香港女人好強o架, 返工做家中搵食棟樑, 放工後又有另外兩份工正職媽咪及老婆. 試想想..一個人要兼顅咁多個身份, 已經好食力喇. 唔通你想連謢士都想撈埋咩. 用o左個心去關懷已經OK喇.至於體力就要衡量o下啦, 以免捱壞

伯爵府

虎到金來勳章

原文章由 alulu 於 07-12-18 12:53 發表
不要自責呀! :lol: 現今香港女人好強o架, 返工做家中搵食棟樑, 放工後又有另外兩份工正職媽咪及老婆. 試想想..一個人要兼顅咁多個身份, 已經好食力喇. 唔通你想連謢士都想撈埋咩. 用o左個心去關懷已經OK喇.至於體力 ...

同意,不要這樣想,如果你都病左,邊個理小B,對嗎?

公爵府

謝謝!:-|

大宅

絕對明白, 做媽媽總想事事親力親為 , 不過體力應付不來就千萬不要勉強 . 如果自己都病倒了, 更加沒有時間照顧小B .

男爵府

原文章由 熹媽咪 於 07-12-18 10:18 發表
小b昨晚不停咳, 要人站立抱住不停搖才肯睡一會! 但不久又喊醒咳, 我抱住他至半夜三時; 終於忍不住交給工人, 但仍然聽到他的喊/咳聲! 但我真的很累(真無用), 今天還要返工(借口)! 總覺得心裡不舒服, 我真的不是一個好 ...

做咩要咁諗? 你唔照顧自己, 點照顧家人? 當然應該比工人湊啦!

子爵府

你係在職媽媽, 既要工作又要照顧屋企, 係好費心&體力, 你已經好叻又盡責!!

盡左力照顧BB已足夠, 而且有工人幫, 更係去休息啦, 無精神仲點照顧BB呢?

大宅

傻瓜!我地又要返工,又要照顧bb,當然會辛苦d。如果你有工人幫手,半夜當然由她代勞啦!雖然話好似覺得自己無盡好媽媽的責任,但你返工都係為左等bb有好d的生活,所以養好精神返工先啱。如果第二天是假期咪自己抱多d補番囉
千萬唔好再自責喇:-P

民房

回覆 #8 熹媽咪 的文章

你已好有耐性,不要自責

民房

如果你不是好媽媽,根本不會自責。你都好叻架喇,搞到成三點先叫工人湊,其實返工的媽媽經常都覺得對BB唔住,最緊要記住你工作是為了家庭,而最重要是給予小朋友關心同愛,而唔係一時三刻的親手照顧呀。

原文章由 熹媽咪 於 07-12-18 10:18 發表
小b昨晚不停咳, 要人站立抱住不停搖才肯睡一會! 但不久又喊醒咳, 我抱住他至半夜三時; 終於忍不住交給工人, 但仍然聽到他的喊/咳聲! 但我真的很累(真無用), 今天還要返工(借口)! 總覺得心裡不舒服, 我真的不是一個好 ...

侯爵府

我都有這些自責的感覺,因自己工作關係又忙又要OT,可以比BB的時間太少,有時在公司CAM (電惱)度見到個囝喊得利害又抱唔到佢真係好心痛, 所以而家晚上把BB放上大床一齊訓我覺得開心D, BB又訓得長D唔會成曰喊醒,自已辛苦D都要撐住呀!

複式洋房

我都好少時間對住bb
我62成日話個囡就黎唔認得我ga啦
我夠想做全職媽媽啦~但要搵$冇計ga wor.....
我仲要餵人奶~好累..

首頁

尾頁

跳至