自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

又要養埋呢班人 ?-(

生果金就唔加
綜援又加 2.8
議員仲要加 15, 再加約滿酬金又 15 (接近47萬元)

我地人工就 ...

本地電台引述消息指出,行政會議通過,立法會議員下屆會期
開始獲加薪15%,議員月薪將會由56750元,調升至65262元,至於醫療津貼方面,實報實銷開支每年則不多於2﹒5萬元。

另外,議員亦享有15%的約滿酬金,約滿後每名議員大約可獲接近47萬元約滿酬金。

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

實在太過份啦!

男爵府

打工仔都冇加15%咁多啦!!!
真係唔應該加咁多囉

原文章由 mama05 於 07-12-18 16:35 發表
實在太過份啦!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我地加極都唔會加到 15% 啦 :tongue:

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

成日話人哋人工高, 而家自己又要話加人工. 有d咩都做唔到, 垃圾.

子爵府

我又要加 15%

[ 本文章最後由 mat媽 於 07-12-18 17:19 編輯 ]

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

禁止訪問

超低能超低能超低能

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

總之就係:
貧者越貧,富者越富
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

將加人工的$$$幫下一班有不育問題的香港夫婦好過啦!!

有叫人生....政府排不育科最快都要等1年先見醫生!!! 見完後, 又要等1年先有得做treatment!!

出去私家做, $$$$要多5倍(最小)! 如果政府有資助, 有d人都可能唔洗等政府啦!!!

大宅

唔知啲商家議員點睇呢 ? 會唔會話反對呢 ? ...

定係好似臧明華咁講 :

臧明華:不承認貪得無厭
(明報) 12月 18日 星期二 12:20AM
旅發局前總幹事臧明華在立法會 回應被指貪得無厭時表示,有關言論不公平,認為自己爭取薪酬是應該的

立法會政府帳目委員會繼續聆訊旅發局管治問題,臧明華作供時說對昨日有議員指她買超豪華保險是貪得無厭的言論作回應,她認為有關言論不公平、不公道,她說,自己不覺得要求薪酬有任何問題,作為一個僱員,有要求是應該的。

大宅

:tongue: :tongue: :tongue:

[ 本文章最後由 靖兒 於 07-12-18 17:45 編輯 ]

男爵府

?-( ?-( 佢地真係忽上腦.

子爵府

BK Milk勳章

佢地加薪加得咁易呀
起碼開會一定要有100%出席率先加LA
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

加15%唔好去搶?!
唔知要佢地自願將加多左ge人工捐出黎又肯唔肯呢?:tongue:
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

香港的垃圾狗官要加人工咁多,佢地有無為我地做過D乜呀? 緩援又亂加, 老人D生果金又唔見佢加咁多:tongue:
佢地都唔用下佢地D豬頭豬腦去思考下. 日日返工放工出席開會講下幾句又無乜實績就想搶納稅人D錢 有無攪錯呀!!!!!

大宅

班議員同臧明華有乜分別 ... ?-( ?-(

咪又係「貪得無厭」 ... 「肥上瘦下」:tongue: :tongue:

[ 本文章最後由 靖兒 於 07-12-18 23:31 編輯 ]

男爵府

唔怪得次次選舉爭到你死我活

其中之一係咁樣

大宅

15%

Increment similar to inflation rate is fair.

大宅

行會自己都加人工, 所以咪益埋佢地 ... 俾人插 ...

立會議員加薪15% 設任滿酬金醫津 薪酬遠遜政治助理 政府被轟矮化立會
(明報) 12月 19日 星期三 05:05AM
【明報專訊】立法會 議員終於成功爭取加薪,行政會議 昨日通過明年10月下屆立法會起,將議員薪酬調高15%,由現時每月的56,750元增至65,263元,同時增設相等於4年任期總薪酬15%的「任滿酬金」,以及每年2.5萬元的實報實銷醫療津貼。政府每年因此增加約6000萬元開支。

學者倡按表現發任滿酬金
有議員不滿立法會議員的薪酬只及政府新開設的局長政治助理一半,指是矮化立法會;有學者則指今次加幅偏高,建議應考核議員,再按表現決定能否領取十足十的任滿酬金。

立法會議員酬金及工作開支償還款額小組委員會近幾個月,不斷討論議員的薪酬檢討安排,其間多名議員均對薪酬遠不及政府官員感到不滿,又希望當局增設退休及醫療保障等。政府考慮過行政會議成員及立法會議員薪津獨立委員會的建議後,昨日通過於明年立法會換屆後,調高議員薪津。

議員一直爭取和政府首長級薪級表第二級(D2,每月約11.5萬元)官員同等待遇,但昨日行會通過的加薪幅度,仍與議員要求有一定距離。前劉慧卿和社民連陳偉業均批評政府是看不起和矮化立法會,劉慧卿說﹕「6.5萬元和我們在1998年的6.3萬元差不多,政府設個政治助理都十幾萬元,議員就叫我們犧牲去做,政府自己就大魚大肉。」

立法會主席范徐麗泰認為,有心參與立法會的人,不會因為薪酬增加多少而影響決定,她認為是否將所有議員轉為全職,以提高出席率,更值得關注。

不過,城大專業進修學院學術統籌宋立功指15%加幅偏高,認為應制訂一些評核議員表現的準則,例如出席率、發言次數等,表現欠佳的議員不應獲全額任滿酬金,才算公平。他相信今次加薪有助鬆弛現時行政立法關係。
行會召集人月薪10萬

「立法會議員天主教監察組」發言人許煒斌亦指加幅太多,認為基層市民尚未分享經濟成果,議員應共渡時艱,不宜加薪。該監察組每年均會考 核議員表現,他們在年中發表的06/07年度報告,便指勤力的議員是公民黨黨魁余若薇 、街工梁耀忠和醫學界議員郭家麒

多缺席會議,較少提出動議、修訂和發言的議員,則是體育、演藝、文化及出版界議員霍震霆 、直選議員劉千石 等。

另外,行會又通過明年1月1日起,將行會非官守議員召集人及非官守議員的酬金回復至2003年水平,分別為每月100,030元及62,470元。

[ 本文章最後由 靖兒 於 07-12-19 18:19 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至