懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

系埋港人既內地大肚老婆都要受到歧視呢?
我有朋友同個深圳女仔結婚,就算D人覺得深圳廣州,成個中國既人都一樣,認為過左條河就系大陸婆,甚至系吾正經既,但事實上我朋友同距老婆都系正正經經識得既,距老婆又系個好女仔,甘都吾應該歧視距,甘其實吾系全部大陸婆都吾好,而我個朋友都系個香港永久居民,距老婆來香港生BB其實都好正常者,又要同其他個D兩公婆都系內地人既一樣,比甘多錢來生,真系好吾底咯.其實最吾底系距地呢D同香港人結婚既人,人地有感情,無理由因為地區問題就吾結婚架嘛,唉...

大宅

我和我女朋友也要在內地上班,我們也有一班內地的同事及好朋友,相處是很開心的。無論在內地或是在香港,也有不正經的人,你知道你的內地朋友是正經正當的,那就不用理會那一些針對不正經人士的留言。

在這裡的媽媽,對內地媽媽令香港婦產科醫療質素下降有不滿而在這兒分享,當然你可能覺得不開心,但我認為大部份只是說出事實及所見所聞,而且也是理性及有道理的。:-|

說回你的問題,香港醫療制度是按個人計算的,可能你覺得丈夫是香港人,那不是港人的太太也可免費使用香港醫療,但那是不合理的,因為每個人也是一個個體,每個人是在使用自身的福利,而福利是不可轉移的。制度的建立,其中一個原因是為了預算。婦產科的預算是按香港有幾多女姓而計算的,而預算當然沒有預算有男性會使用婦產科。如果按你的理解,丈夫是港人的內地女性也可免費用香港婦產科的話,那我們香港的預算就無法計算正確。預算也有一個目的,就是醫療機構每年可以用幾多錢,丈夫是港人的內地女性不是預算的一部份,所以她們要按市場金額自行支付費用,是理所當然的,因為計算預算所包括的,只是香港人。

我是在說道理,希望你能理解。

香港人是很好人的,有人受傷送院,我們不會理會是不是香港人或有沒有錢,一定醫的。但有人利用這制度,來港生產。後來真的太多這類媽媽了,因為沒有產檢就生產,風險是很高的,香港人不想這種媽媽受高風險,才有付款生仔這制度出現。但這制度本身就不合理,我們香港人是太好人才這樣。合理的制度應該是立即送回內地,但這合理的制度卻不人道,香港人做唔出。

現在的制度是這樣,我們小市民是無法改變的,如果香港政府決定改革,讓港人內地妻子也可用香港福利,那對夫婦兩人也是港人,或是單身的港人不公平,因為每人也只可用自己的福利,為什麼他們就可用雙份呢?

Kit

[ 本文章最後由 iamkit 於 07-12-28 14:46 編輯 ]
肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

民房

好啱聽:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
有時唔係d香港人歧視大陸人,而係有大把大陸人响香港生仔,搶左好多香港人應有資源,呢個係事實.而受害者就係香港媽咪同bb,呢個都係事實,請呢d強搶人地福利的大陸人唔好再扮可憐

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

講得非常中肯,我希望大陸孕婦要明白我地呢班香港媽媽既苦況,咪成日投訴呢樣,投訴果樣!

洋房

原文章由 yeahbb 於 07-12-28 15:03 發表
好啱聽:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
有時唔係d香港人歧視大陸人,而係有大把大陸人响香港生仔,搶左好多香港人應有資源,呢個係事實.而受害者就係香港媽咪同bb,呢個都係事實,請呢d強搶人地福利的大陸人唔好再扮可憐: ...

Agree!

大宅

原文章由 iamkit 於 07-12-28 14:39 發表
我和我女朋友也要在內地上班,我們也有一班內地的同事及好朋友,相處是很開心的。無論在內地或是在香港,也有不正經的人,你知道你的內地朋友是正經正當的,那就不用理會那一些針對不正經人士的留言。

在這裡的媽媽,對內地 ...

你的分析及見解很好. 希望內地的媽咪可以看一看, 切身處地的想一想為什麼我們香港媽咪會這樣憤怒.

大宅

對於老公係香港人既孕婦, 我唔會分得清邊d係有心拿著數,邊d唔係, 的確有好多大陸女人嫁個70/80歲既亞伯, 呢d女人有冇企圖雖然唔可以一概而論, 但我心中有數囉

或者你有冇睇過呢個topic?
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... page%3D1&page=1
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

禁止發言

大宅

畀面勳章

原文章由 yeahbb 於 07-12-28 15:03 發表
有時唔係d香港人歧視大陸人,而係有大把大陸人响香港生仔,搶左好多香港人應有資源,呢個係事實.而受害者就係香港媽咪同bb,呢個都係事實,請呢d強搶人地福利的大陸人唔好再扮可憐: ...

複式洋房

原文章由 祖兒豬 於 07-12-28 16:05 發表
其實d大陸女人落黎生仔,如果影響唔到我地香港孕婦,我地真係話之佢呀~
宜家攪到我地d醫療差哂,仲要驚生個時有無床位訓,真係可悲!

點止。有d大6人仲要無衞生常識同家教。攪到醫院的厠所好鬼dirty,講野又大聲,大佬,生完bb要休息家麻,d人大聲講野曹住晒。

複式洋房

事實上我都睇到好多大陸孕婦吾好既行為,又難怪好多香港媽咪會甘激動,之前一直到而家我都睇到好多關于對大陸孕婦來港產子既好激烈既睇法,或者到時我都會面對呢D比人爭資源爭福利既情況,我只系登我既朋友吾底,就算距老婆系內地人,但所生子女都系我朋友既骨肉,唉,香港政府。。。乜都做吾好。

子爵府

我覺得不要對號入座便可以了,

因為事實是這樣

子爵府

成日話我哋歧視大陸人,問心嗰句,我只係歧視佢哋D所為,換轉係一個香港人(講真,佢哋如果唔出聲,有D真係分唔倒佢係香港定大陸人,甚至有D出咗聲都以為佢係香港人)有D咁嘅行為,我都會歧視佢。但偏偏大部份大陸人D所作所為都係有問題!!!

好似我嗰日去健康院做產檢,驗完小便姑娘叫我哋先倒咗去廁所。我入到廁所,全部廁格都有人,我就喺近門口排隊,我排第3,跟住有個大陸孕婦一入嚟就走去D廁格度續度門推吓佢,簡直對我哋近門口嗰條人龍視而不見。於是我就話:"排隊吖唔該!"佢就死死地氣排去我後面。跟手又有一位大陸孕婦穿越我哋條人向廁格行去,當時我己經排到第一,我第一時間又話:"排隊吖唔該!",點知佢用"煲冬瓜"同我講:"我只想倒了這個(小便)。"我就話:"倒都要排隊格!!"真好笑,佢有冇見倒我哋排緊隊嗰D都係人人拎住樽小便??!!點知佢跟手想倒入個洗手盤度,我即刻叫住佢:"倒入嗰度唔衛生嫁!!!"點知啱啱廁格有人出嚟,佢就順手走入去倒咗,又唔沖厠,咁就終於俾佢霸咗尖嘞,吹漲!!!

如果呢個換轉係香港人,我都會"炳"佢。所以我覺得唔想人歧視唔該先做好自已,你冇問題嘅話就冇人會歧視你。

仲有,內地孕婦嚟香港生要俾一大筆錢係香港嘅法例,香港人要同大陸人結緍有佢嘅自由,但佢哋要知道呢個係佢哋嘅選擇,揀得咁就知道要因守法而要面對呢個問題,並且要負責,冇乜話底唔底。我哋返大陸旅遊有好多景點D入塲費都貴過內地人好多,我哋又話唔底喇喎?如果套用你嗰套理論,大家都係中國人之嘛,點解要收我哋貴D呀?但如果覺得唔底,我哋唯一係有自由選擇唔入嗰個景點,等於內地孕婦如果覺得喺香港生唔底,都有自由選擇唔嚟香港生!!!!!!!!

複式洋房

嘩講到去玩比錢,其實或者我地香港收多人地好多呢,去玩個D景點有收貴到咩?其實其他大陸孕婦點衰都好,我都覺得我朋友老婆幾好,讀過大學,做份好工,講句話都驚講錯,我念就吾系個個大陸女人都甘衰既。我陪距去產檢,去廁所個D都好小心,驚得罪香港人,都話吾系大陸孕婦覺得來香港生吾底咯,我系話個D同香港人結婚幾來生吾底啊

大宅

原文章由 iamkit 於 07-12-28 14:39 發表

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果唔係大陸孕婦搞到我地香港人生仔要訓走廊,所有福利都無晒,我地香港人絕對唔洗咁樣話佢地,佢地自己又唔顧下衛生問題
大陸人問我地點解要歧視佢地,不如佢地自己檢討下先啦
唔好成日話我地香港人歧視啦

大宅

好媽媽勳章

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

原文章由 阿藍2006 於 07-12-29 01:40 發表
如果唔係大陸孕婦搞到我地香港人生仔要訓走廊,所有福利都無晒,我地香港人絕對唔洗咁樣話佢地,佢地自己又唔顧下衛生問題
大陸人問我地點解要歧視佢地,不如佢地自己檢討下先啦
唔好成日話我地香港人歧視啦 ...

不過我在醫院檢查時,見過有d男人(好似有鄉音的)為要幫個內地女人登記,問嘢都問到 ,仲 ,真係好無品.too noisy,嚇親我地d媽咪ma!!! 登記員同姑娘都話full晒無位,就連人祖宗18代都 . 又話唔走,仲要攪到security都來埋tim....真難control.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

所以唔係我地香港人歧視佢地呀
而係佢地自己做嘅嘢要佢地自己負責任
唔好乜都話係我地香港人

原文章由 vic6 於 07-12-29 02:27 發表

不過我在醫院檢查時,見過有d男人(好似有鄉音的)為要幫個內地女人登記,問嘢都問到 ,仲 ,真係好無品.too noisy,嚇親我地d媽咪ma!!! 登記員同姑娘都話ful ...

伯爵府

原文章由 shanbbmami 於 07-12-28 18:28 發表
嘩講到去玩比錢,其實或者我地香港收多人地好多呢,去玩個D景點有收貴到咩?其實其他大陸孕婦點衰都好,我都覺得我朋友老婆幾好,讀過大學,做份好工,講句話都驚講錯,我念就吾系個個大陸女人都甘衰既。我陪距去產檢,去廁所個D都好小心,驚得罪香港人,都話吾系大陸孕婦覺得來香港生吾底咯,我系話個D同香港人結婚幾來生吾底啊

我 覺 得 你 搞 錯 左
從 來 都 無 人 話 過 你 朋 友 老 婆 吾 好 系 衰 女 人

但 距 可 吾 可 以 享 受 醫 療 福 利 同 距 有 無 讀 大 學﹐ 系 吾 系 做 緊 份 好 工 系 無 關 係 架 窩。
距 有 幾 吾 抵 呢? 距 如 果 吾 系 香 港 永 久 居 民﹐ 點 解 享 受 吾 到 呢 D 福 利 就 叫 吾 抵 呢? 我 真 系 吾 明。 距 老 公 系 香 港 人﹐ 所 以 距 老 公 可 以 享 受 香 港 既 醫 療 福 利﹐ 距 吾 系 香 港 人﹐ 所 以 吾 可 以 享 受 就 系 甘 簡 單。

iamkit 都 講 左 政 府 系 根 據 香 港 有 幾 多 女 性 黎 計 算﹐ 婦 產 科 無 預 算 男 人 既 名 額 都 好 正 常 姐。 政 府 都 吾 系 話 可 以 隨 便 變 銀 紙﹐ 個 個 行 埋 黎 都 要 拿 福 利﹐ D 錢 究 竟 系 邊 度 黎

首頁

尾頁

跳至