婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

人物背景:
我今年25歲(末婚)有一個女5歲,另懷孕3個月。
我老公30歲,雖然末簽紙,但我倆覺得唔係重大問題,遲下再補。
我62 54歲,同我99已離婚,有大仔(我老公),二仔28歲(有一個仔3歲半,但早已同佢女朋友分開。),三女15歲。
我另一個新99 33歲(大陸人),同我62生左一個仔4歲,一個女1歲。
62有間鋪,但幾過呢幾年變化,已轉名落二仔。
故事:
62一向女朋友多,之前一直係大陸同佢女朋友G1一齊。09年12月我大女出世,先開始同我老公,62,一個工人一齊住(不包括佢女朋友,但會隔唔中落黎)自從係香港租樓一齊住,62少左上去,所以好快又有新女朋友G2,從而禁止G1落黎。同G2一齊唔夠1個月,就有左bb,當然女方家人睇唔起我62(因為我62做過好多衰野,坐過監),所以好快就落左。基於女方家人睇唔起我62,所以我62就想結束關係。一個月內,由一個夜總會媽媽生介紹左我新99俾我62識,好快新99就同我地一齊住,有埋bb。
2010年,一開始我地冇野,因為新99同62好爛賭,所以唔係日日見到面。期間,62想開分店,但又冇資金,所以要我老公間借財務幫佢。我老公當時因覺得一開始係62出錢租屋,所以想幫返佢。
[[另有小插曲,2009年,我老公細佬(叔仔)識左個花心又貪慕虛榮既女朋友,以為我地有鋪頭就有錢,所以同佢一齊,但叔仔份人好軟,都算聽我老公話,所以有好多事叔仔都冇意見。佢女朋友見到咁,引左叔仔話要生bb,咁佢地就會有地位,有大d既屋住,又有工人用。所以就有左bb。但係我地全部人都唔贊成佢地一齊,因為佢女朋友有前科,06年結過婚生左一個女,唔夠半年就離婚,女跟爸爸。所以我地肯定呢個bb出生會冇媽媽。不出所料,2011年個仔出世後,佢好快就有第二個男人,然後走左,個仔跟我地住。]]

別墅

回覆:jessicalamyk 的帖子

續:
2010年12月62同新99個仔出左世,所以要請多個工人照顧bb,基於新99唔識英文,所以屋企好多野都係由我整理,而新99就會學我。新99坐月2個月後,又出去賭過。期間,佢地輸大左,所以新99係大陸有層供緊既樓要賣,賣出大約40萬,要蓋左條賭數。呢一年大家都冇事,因為唔係日日見到面,而我就專心照顧我個女,另外2個工人就照顧另外2個bb。
2012年,因62同新99輸得太多,分店做唔黎汁左,差人過百萬數,所以佢帶埋個仔返上去大陸3個月避債。而d手尾就交左俾我老公,我老公呢幾個個月都好辛苦,因為每月都要找幾條賭數,又要交屋租,鋪租等等。而佢地就黎係大陸輕輕鬆鬆,得閒就叫我老公匯d錢上去。
9月佢地終於落黎,唔知點解佢地個仔自從返左大陸,性格變左好多,成日用玩具打叔仔個仔個頭,有幾次仲打到瘀晒流血,連工人都阻止唔到,工人又唔出聲。有一次,叔仔個仔反擊咬返我新99個仔,點知新99用指甲彈到叔仔個仔個咀流晒血,話佢係狗。我事後知道講俾我老公聽,連我99都話新99好毒,咁樣打小朋友,99仲打whatsapp鬧我62,62知道不但覺得冇野,仲鬧我地多事。所以我一向睇我個女睇得好實。有一次,我老公係屋企,見到62個仔又多手met叔仔個仔塊面紅左,所以就打左佢面仔一下(我老公輕輕打一下),比佢知道打人係會痛。點知新99聽到佢個仔喊,即刻係房出黎問咩事,佢知道成件事之後好嬲,話佢個仔冇錯,又問我老公點解唔打叔仔個仔,因為之前佢咬人。但問題我地知道,佢咬人係因為被人打先+出於自衛,加上新99已經報復成功,打到叔仔個仔個咀流血。跟住,新99打電話俾62叫佢即刻上黎,話個仔俾人打塊面紅晒,62一上到黎,二話不說話係我老公錯,又話會打到耳膜穿,又講粗口等等。自從呢次,我地決定以後唔教佢個仔,而且我老公都唔會當佢係細佬。
[[你地可能覺得好奇怪,點解叔仔唔出聲?因為叔仔唔係同我地一齊住,佢另外租左隔離棟大廈既劏房同女朋友住。加上,叔仔份人唔定,冇責任心,覺得有工人睇住個仔就算。就算佢個仔俾人打,叔仔都只係會暗地裡打返62個仔報復,之後就話幫唔到個仔。]]

別墅

續:
一個月後,我62又搞新野,同人夾份開賭局,但佢地又冇錢,所以又叫我老公借財務,今次我出聲話唔好借,因為之前d數差少少就可以還晒,但最終都係借左出黎俾佢地開賭局。個場開唔夠2個月,佢地就做唔黎,同人嘈,又差人錢等等。點知,12月尾我新99又有左bb。2個月後,我都有左,點知新99背後話我:人生你又生,我好嬲,但冇出聲。不幸地,我bb因冇心跳而要引產。我好傷心,唔明點解係我,而新99咁衰可以有bb。我小產後,除左我老公+我娘家安慰我,我62同新99不但覺得冇事,而且新99仲成日係面前摸自己個肚,又好開心今胎係女,食飯又係我面前摸肚,話個女好大食等等。我心情好難受,不過我冇出聲,但就愈來愈憎佢,唔想佢個女出世。
其實我知道新99成日背後話我地。而我62又唔知發生咩事,晚晚唔到12點都唔係屋企,因為我62本身係一個唔痴家既人,佢寧願係屋企樓下茶餐廳坐,都唔想對住自己老婆仔女。
2013年8月,佢地個女出世,但屋企得返一個工人,所以更加煩。幾個月後,我62又搞新野,今次個partner係唔錯既女人,不過個女人結左婚,住我地附近。我同我老公覺得62對人有好感,因為62好有心,日日同人食lunch,有時仲好早就出門口約人食早餐。據我所知,新99都冇呢種待遇。之後,62仲同個女人一齊join course上堂,甚至晚飯都同人食。但好可惜,個女人最後頂唔住62既性格,而要拆夥。

別墅

續:
2014年5月,工人放假1個月返鄉下,屋企要有人煮飯做家務。所以新99個女放左係大陸俾人照顧,而個仔要返學留係香港。叔仔個仔就跟99住。第一日,我叫我媽黎教我煮飯,我地去買餸,洗同煮都需要時間,8點食飯,但新99不但冇感謝竟然仲問我地煮好未好肚餓。食完飯新99坐係到同佢個仔睇電視,而我就要執碗,我老公負責洗。自此之後,我唔想奉旨照顧佢地,所以我寧願辛苦d,去我媽屋企煮,帶餸俾我老公。日覆日,新99頂唔住日日叫外賣,所以叫62阿媽煮飯,但被拒絕左。新99唔死心,所以就話淨係煮午餐,62阿媽就日日煲瘦肉粥算。
呢一個月,我自問唔算係做左好多野,但都會拖地,汁野,而我老公負責倒垃圾。有時,重要汁新99個仔d手尾。有一次,我地終於因為小朋友既問題嘈起上黎,我忍唔住講左:你老公出面有女人!成日嫌你煩,跟出跟入,連錢都唔想俾你!其實呢幾年我62出面有冇女人,我唔係好肯定,但我就知道62電話不離身,好多時都同女人whatsapp,因為62有時會問我地對方講咩,內容係英文。睇完覆完人就會delete內容。而我新99就成日check住,有一次意外地俾佢睇到,當然62死口唔認。又有一次62收到whatsapp,新99想攞黎睇,62一手折住,話係d客人,之後9秒9走左,打電話俾二仔叫佢即刻send whatsapp俾佢,話條八婆要check佢。62上到黎問咩事,但基於有小朋友在場,所以我唔想講住,跟住我就同個女去我媽度食飯。
期間,我知道62係咁鬧我老公,話我地煩到佢,用晒粗口,連我老公份人唔講粗口都講埋。我好嬲,但我媽叫我算,我老公又話幫左我鬧返佢地,叫我忍下。我仲想爆埋新99個仔個名係我舊99之前改俾佢個女,但後尾又唔用,而我62諗都唔做諗就用!而且我62曾經送過chanel包俾我舊99,但我舊99唔鍾意,想放左佢,點知個款太舊唔收,我62就叫二仔偷返黎,當新送俾我新99。可惜,我舊99知道,趁佢地上左去大陸黎我地屋企扔左。新99仲成日問個袋係邊。

別墅

總結:
其實呢幾5年,我一聲62、99都冇叫過佢地,因為我睇唔起佢地,佢地唔值得我叫。新99明明係一向俾男人包,又係夜總會媽媽生介紹,一份正經工都未返過,但又話自己付出最多。又唔識教仔女,佢個仔間學校都係我搵。屋企既野咩都係我做。62更賤,做過偷車、綁架、非禮,就算坐緊監果陣,都叫人唔使照顧佢老婆(即係我舊99),但就叫人每月俾5萬佢出面收埋既女人。佢地仲連累到我老公而家差財務百萬數!重有好多數至不盡既事,但好難一一盡錄......

男爵府

回覆:我家庭環境有d複雜,希望有人聽下我5年內既故事。

離開62啦

用戶要求終止服務

你老公都愚孝,明知個呀爸咁樣都仲要同佢還債又借錢,點養家呀?
你們同62、新99一齊住架?

子爵府

很複雜

珍珠宮

睇左一半,已覺得好恐怖。搬走,當62同個可怕女人係陌路人算啦

大宅

回覆:阿流 的帖子

係囉! 點解唔搬?離開62 同 新99 就解決晒d 問題啦

男爵府

做乜唔搬吖。咁恐怖。以後你女大咗之後,身教都好重要架。d咁極品既人,同佢地用埋一間廁所都唔知有無毒,覺得好污糟。
做人,5好難为自己

複式洋房

個62甘衰!點解你老公仲幫佢借財務?佢要做生意咪叫佢老婆自己借囉!樓主,搬出去一家三口生活仲開心啦!

珍珠宮

你老公都傻下傻下啦!以為鬧番你62有用咩?!淨識用個口嘈!
啲錢借完又借,又唔諗下自己有老婆仔女,還到幾時?佢以為自己搵自己還就唔駛你地煩?挨壞身體做錯野咪又係要老婆承擔幫拖!!
尼個家庭真係複雜過啲乜!樓主你真係諗清楚先好再生!

別墅

其實如果係咁,會唔會可以分開住?因為咁樣,對你自己個小朋友成長都唔好。唔係不孝,而係你哋都要為自己個家著想。

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其你老公問大d,咁都仲要幫

珊瑚宮

環保接龍勳章

幫佢背咁多債做咩仲同佢住,亂到七彩,直頭可以斷來往啦。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

咁你老公都好愚孝

水晶宮

你C6連62咁大條數都還得到,即係有賺錢能力,咁就好快D搬走啦.
但叔仔個仔就慘啦,一定比人虐待.

別墅

回覆:alphabetagamma 的帖子

搬屋呢個問題頭三年真係冇諗過,我以為可以忍到,係近呢年幾愈來愈多事先想走。
首先,一齊住既第二年,發生左少插曲。我老公個妹因為同佢阿媽嘈,所以係我地屋企住過一個月。期間,有一日新99飲完酒返黎發酒瘋,話點解個個都要搬過黎住,唔想養住我地(事實上佢唔係打牌就係訓),佢仲瘋到扲起張櫈打欄道門,又話抱個仔走(我心諗係走就快d),但最後佢都係返左房訓,第二日當冇事發生。但之後佢成日好天真同d工人講:我搬走啦,搬去d豪宅住。因為我62都好天真,一時又話識人可以係大陸拎到塊地,賺到中間人錢有幾百萬。一時又話識人賣油。最離譜一次係話幫人洗黑錢可以賺到50萬。令到我新99成日有幻想。
自上次同我新99嘈完,我同我老公話要搬,我地第二日即刻去睇樓租,但62阻止左我地,話佢地一個月後真係搬。我地覺得一動不如一靜,就俾一個月時間佢地,但最後佢地依然係度。因為新99搵親都要大單位,按金+上期,又要買傢俬,加加埋埋要15萬先可以搬,而且根本冇可能。
可能你地覺得有問題,點解唔自己搬,原因好簡單:冇錢!我老公仲差財務百萬,點走?
冇錯!我老公係愚孝,但點解佢會咁?因為62係我老公細細個已經要成日走佬,我老公細細個就冇同過佢老豆一齊住,所以今次就想試下同老豆一齊住係咩感覺,但冇諗過會咁。

別墅

其實我地並唔係有錢人,有鋪頭都冇用,因為我地而家仲差2個月鋪租,屋租未交。我地既生活係一日過得一日。鋪頭爆左就乜都冇!

首頁

尾頁

跳至