婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:總結:其實呢幾5年,我一聲62、99都冇叫過

原帖由 jessicalamyk 於 14-08-10 發表
總結:
其實呢幾5年,我一聲62、99都冇叫過佢地,因為我睇唔起佢地,佢地唔值得我叫。新99明明係一向俾男人 ...
搬啦!

子爵府

畀面勳章

引用:我都想盡快走,想好好安胎。唔想日日係屋企

原帖由 jessicalamyk 於 14-08-11 發表
我都想盡快走,想好好安胎。唔想日日係屋企諗埋一邊,搞到心情差。其實有睇過樓,但普通300-400呎,都要$90 ...
你都識講自己俾佢地潛移默化左。 你個女女影響仲大呀! 雖然你c6同你老爺工作上冇得斷。但係真係唔搬唔得。

別墅

回覆:懿仔媽媽 的帖子

我老公一年前已經想申請破產,因為d財務成日打電話又上門搵人。但老公遲遲未整,係因為考慮一破產,唔可以再用工人,叔仔個仔會冇人照顧,如果叫叔仔湊返,咁叔仔又返唔到工。舊99又唔係咁想照顧(當然2、3日唔係問題),因為好難得d仔女大晒,回復自由。
至於點解我唔可以返娘家,當年我老豆生意唔好,又係因為賭,搞到冇晒d錢。結果我地要搬去我媽家姐度住,寄人籬下,(因為佢家姐移民左外國好多年),但呢幾年佢家姐生意唔到,想賣樓,所以我娘家隨時都要搬,唔穩定。
我老公唔係唔可以出去搵工,但因為爭財務太多數,如果係出面打工,好易被人搵到,又會搞到人地公司,到時又係要辭職。所以先被迫留係自己鋪頭,方便避數。

大宅

根本你哋每個人都有問題

62 : 衰格賤格就唔洗講, 玩女人生埋一大堆仔女, 不負責任, 欠人周身債, 拍下
屁股就走人....

新99 : B6 婆仲衰仲賤, 唔識教仔, 大食懶, 不知所謂, 貪威識食, 同做G 冇分別....

叔仔 : 冇責任心, 唔照顧自己個仔仲走咗去同第二個女人搬開住, 鋪頭係佢名,
欠錢要你C6 還, 咩道理......

C6 : 以為自己好孝順, 其實蠢過隻豬, 一次又一次咁比人利用向財務借錢, 自己
連養老婆仔女都養唔掂, 仲要強出頭幫人還錢.....

樓主 : 得C6 一個搵錢, 連搬開租屋住都話冇本事, 仲欠落一身債, 但又要計劃再
生第二個, 小朋友响呢d 環境長大, 想有健康家庭都幾難, 盞攞黎搞....

恕我直言, 有感而發

JFL    發表於 14-8-29 05:15
懿仔媽媽  其實你都岩   發表於 14-8-12 19:45

複式洋房

回覆:我家庭環境有d複雜,希望有人聽下我5年內既故事。

搬走啦

伯爵府

回覆 hihi585 的帖子

真係好有問題,一個家庭巳經咁多野,你話社會點會好????

男爵府

樓主勇敢d啦,搬走啦,唔係一世都會係咁架啦,俾番個仔人地養啦,你叔仔係老豆,冇理由俾人地養架,佢有責任架
重有去破產啦,破產都可以請工人架,冇關係架,你都去搵野做啦,冇野解決唔到。係你自己行唔行呢一步啫。
根本你老公冇勇氣唔理佢老豆,
想清楚啦

子爵府

家門不幸..

公爵府

BK Milk勳章

你同自己老公都一樣冇勇氣,永遠都唔行第一步,你只會愈來愈衰,工人點解只有你c6請得?其他人死既咩?唔好諗到自己咁偉大啦!你永遠都唔諗自己個女係咩環境生長,你應為佢大個左會點?到時你生左睇你個女時間又少左,佢學壞左咁點?

大宅

引用:我都想盡快走,想好好安胎。唔想日日係屋企

原帖由 jessicalamyk 於 14-08-11 發表
我都想盡快走,想好好安胎。唔想日日係屋企諗埋一邊,搞到心情差。其實有睇過樓,但普通300-400呎,都要$90 ...
有無想過住一年劏房,儲一年租先,唔洗同62住可以洗少好多錢,小朋友仲細,住細d還可以,好過住得唔開心,一年後再搬大d!
至於6299唔好理,自己都未理到,等佢地自己理自己細路!
搬走左,養少別人一家,心情同錢銀都無咁大壓力,最好搬遠少少,唔好畀其他人知你們搬去邊,要搵你c6就去鋪頭攞!你自己都要換電話no,費事62唔交租,屋主搵到你!
仲有辛苦d,未搬先每日計底自己為家出左幾多錢,別人用左你負出的幾多錢,如果你c6唔下定決心走,就畀條數佢睇,睇下佢哎呀阿媽同細佬妹用佢幾多,自己個囡又用幾多!

水晶宮

回覆:jessicalamyk 的帖子

好亂,你太多籍口啦,咩老公為配合62而騙人,根本成家,三更窮五更富咁……
你仲咁勇仲生,嗯,你都唔想下一代都咁架……走啦。咁環境唔學壞都好難,你老公出去搵到工嗎?你自己呢?除左做老闆,有冇打過工?

水晶宮

又咁講,冇你62冇呢間舖,你老公都唔會有錢,佢唔會覺得冇付出架,咁亂既關係想重生只有唔要舖唔要一齊住先得…………

大宅

畀面勳章

睇完你個post,覺得你家陣處於困局,你老公幫你老爺揹起成身街數想走都要有錢先走得,另外你新奶奶只係當你地係奴隸...(希望你吾好介意我甘直接).如果再同埋一齊住只會影響到你自己家庭,就算你老公幫你老爺還完晒D街數,你老爺始終都係會再借,如果可以的話不妨同你老公傾下,如果而家仲吾計劃離開佢地維護番你自己家庭,你地仲可以幫佢地揹得起幾多野呢?!

男爵府

育兒性格勳章

快快搬走

別墅

回覆:ac320 的帖子

我會再同我老公商量下,希望可以盡快離開呢個生活環境。多謝咁多位既回覆同意見。

大宅

62一家(新99同佢D仔女) 斷絕來往吧., 唔痴家,唔想返屋企但又結婚,又攪大人個肚, 好明顯係一個自以為是既古惑佬啦, 可惜事實係一個又CHEAP又賤既男人!不知所謂.
叔仔係好人既話,就唔會掉低個仔同女朋友搬開住啦, 返工冇人照顧??小朋友應該返K1吧, 揾暫託或社區保母睇睇, 都應該可以, 有幾多單親MAMA未又係自己返工照顧一個小朋友? 根本係冇責任心. 唔理就直接送去保良局啦, 果度環境仲好過小朋友宜家呢度. 冇人教,冇人鍚, 冇人理, 仲要耐不耐比人打, 冇人幫, 遲下仲可能冇飯食,冇地方訓~~
你老公, 成30歲人, 當自己冇老豆把啦, 根本佢老豆就唔係想要小朋友既人, 佢只係一個想揾女人, 發大達既人, 放生佢老豆同自己啦..
佢既家人只有你同你地個女, 連自己老婆同女都照顧唔到, 佢都柱為人父啦, 先申請破產, 3口子搬出去, 再返工, 侍應, M記, 咩工都做住先...快D過返D似人既生活啦...

男爵府

樓主, 成件事最可憐係你叔仔果仔, 因為佢係無辜無得揀, 佢認真的, 其他人, 我覺得不值一提

男爵府

真係人生如戲!

別墅

想改變困局,有以下幾點,香港就係福利好。
1。叫你未來C6即時破產,一來可避數,二來62再想叫他再借都借不到。
註:破左產就不可以搞你地,叫你C6找工,離開這舖!
找工可以同傭主試下講,可不可以出現金票,因為法律上他還是單身,人工過$12000左右就好似要還錢比政府。(呢樣真係要再check下)
2。你們未正式結婚,你可去社署求助,可以話你知,你有1小朋友加陀住一個,可以好快上到公屋。(但不可被男家知,因你C6太軟弱,你成功上樓先)
3。工人方面,合約完左就止約,講真,你把工人錢比你媽或舊99湊住先,等62和新99無工人用,要用自己請,如果要你C6請,話破左產請不到。(當然實際可以)
4。至於你叔仔的仔,坦白說,如果舊99不幫忙,寧願去「兒童之家」,反正父母愛他一定沒有了,倒不如去兒童之家,等人教到成為一個有負責心的人,好過係呢種環境生活,將來做個垃圾,為禍人間。
最後提提你,旁觀者清,雖然我不知你和你媽的關係如何,但我看到的是她係保護你的!講真,個男人(指你C6)都還未比名份你,跟住又知你男家甘「極品」,一講借錢,梗係落閘!比你C6=比62!到真係「你」有事,到時有錢係手好過,係米?

別墅

引用:想改變困局,有以下幾點,香港就係福利好。

原帖由 ansonchung 於 14-08-17 發表
想改變困局,有以下幾點,香港就係福利好。
1。叫你未來C6即時破產,一來可避數,二來62再想叫他再借都借不 ...
多謝你既意見,我會諗清楚。
但可能你有少少誤會,關於我老公同我媽果件事,我老公並唔係要借錢。2年前,我媽曾經係我地鋪路(另一間)做part time,最後冇左。我老公人工出盡,反而係我媽想拎多少少著數,計到盡晒,我知呢件事係我阿媽錯,而且佢重講左d唔係咁好聽既說話俾我老公。
當然,我媽錫我,我係知道的。

首頁

尾頁

跳至