夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:chuchu123_456 的帖子

照顧小孩是長期的事,又要返工,晚間又要照顧bb真的不容易。長遠對身體和精神也有壓力。如果有人幫真的好好多!我bb已三個月了,又要返工,又要餵夜奶真的十分疲倦,日間冇精神工作。現在開始帶飯返工,爭取午睡時間。你老公也是關心你,此終照顧bb最辛苦的是女人!如果你開始返工你便會感受到這壓力了,大家多些體諒,家庭會更愉快!

大宅

我都經歷過呀, 我都係一放工回家就自己一手一腳湊返, 搞到凌晨之後訓醒又返工, 初時好辛苦但之後就會適應, 你都一定捱得過架, 而且好值得的, 加油~!!!

大宅

回覆:BB出世十幾日,老公竟然。。。

唔好咁諗你老公啦,佢點會無用呢! 我剛生完孖胎,我老公都無幫手架,因為我覺得佢日頭要返工好辛苦,夜晚想比佢好好休息,而家我放産假,我夜晚自己攪,遲D返工就放手比姐姐做,返工一定要夠精神,放工先有精神同bb玩, 唔使擔心bb唔痴你, 我大仔一樣咁湊大, 不知幾痴我!

男爵府

返工無得訓真係好辛苦架
好在女細時有工人幫手餵下夜奶
唔係唔知點頂呀
依家唔洗返工就話姐
佢比你媽咪湊唔代表佢唔錫bb既
成熟d

珍珠宮

好正常架 算啦 父愛點都無母愛咁偉大 唔係點會個個慶祝母親節 父親節可以不理 有婆婆照顧都好呀 老公留返精力返工啦 到bb再大d 可以有反應 一齊玩 老公會比而家愛錫bb架啦

子爵府

可能他就係覺得這段時期最需要支援

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我就同你調轉,我唔會比bb嘈醒個老公,大家都要返工,但係老公係家庭支柱,佢日頭冇精神好易出錯,層樓仲要靠佢供

我都要返工,餵全人奶到兩歲,餵夜奶都係我埋身餵,有工人都唔會比工人湊夜,驚佢掃風掃得唔清,嘔奶唔知就大件事

bb好快大,係開頭會比較辛苦,為左頭家,為左bb,加油

大宅

回覆:PIGPIG朱 的帖子

十分同意 大部份都無用 包括自己個件

大宅

如果屋企環境許可....睇下媽媽可唔可以暫時搬過黎住....同埋最好請個工人...咁大家都會有得輪流休息下...你都唔好嬲你先生...其實佢都係覺得頂唔順先咁講....好過佢死頂同你嘈...或者做野有咩失誤就麻煩

rachel_ching  X2  發表於 14-8-16 17:32

別墅

初頭係好難搞 但好快bb介左夜奶就會習慣
我初初個陣一星期有一日bb係比奶奶湊(同住)放佢房
我老公放假/我太攰 夜奶+晨奶個轉都會幫我餵
好快我個仔個幾兩個月都介左夜奶

別墅

佢唔係唔錫BB,而係晚晚捱眼瞓真係唔係個個都頂得到。我有時都頂唔順發脾氣,c6會叫我瞓,佢會睇住BB,但係BBㄧ喊,我即刻醒咗,c6就瞓到死咗聽唔到,唔怪得佢。你要加油,唔好為呢件事而唔開心,大家再傾吓。

大宅

侯爵府

我覺得係好事,好多老公都唔理兼覺得唔係好辛苦重唔俾外母揍。

唔好點評我

水晶宮

男人就係咁~~
特別宜家呢一代嘅男仔~~
比較自私~~

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實老公日日一早起身返工, 晚晚唔夠訓真係好辛苦的...

男爵府

引用:我老公本身好鐘意小朋友,我地生左個BB先得

原帖由 chuchu123_456 於 14-08-13 發表
我老公本身好鐘意小朋友,
我地生左個BB先得10幾日,
隔幾個鐘就要飲一次奶同換片,
樓主 我個人好需要瞓覺, 唔係唔想唔係唔愛bb不過真係捱唔到夜, 我day 1 已經交bb 俾姐姐湊 我無內疚, 因為第日我夠瞓對住bb 都好有心機同bb 玩!

大宅

樓主,如果你想BB跟你地,除非你係FTM
因為如果你係全人奶貼身餵,第二日要返工,我深信你一定頂唔順,人奶無奶粉咁飽肚,BB飲下訓下,包你一晚餵2-3次,第二日仲何來精神返工呢?!
我個時2個仔都好好,20-25日自己介左夜奶,不過我係最後個餐比奶粉,等佢飽肚d,加上下午BB訓我又可以訓,咁先至可以.
有d BB到左3薉(我姑奶個仔)都仲要食1餐夜奶架, 可想而知係... ...
你老公都係為大家好者,如果可以既話睇住BB成長係幾開心既~

複式洋房

所以話定媽媽真係好偉大

rachel_ching  X2  發表於 14-8-16 17:34

男爵府

我生左兩個,兩公婆都要返工,我真係冇想過要擺bb去媽咪/99家。餵夜奶係辛苦,不過都係一頭半個月,兩個b都係我產假完結前就戒左夜奶。之後就算半夜bb哭,抱下um下十零分鐘又會再瞓返。其實除了開頭兩星期我老公半夜有起床幫手,之後都係我自己一個搞掂,我快手快腳,通常一餐夜奶一個鍾內搞掂,一晚大約起兩次身,都唔算太辛苦。我估樓主老公之前冇想過湊初生b咁困身,一時間接受唔到想打退堂鼓,唔好怪他,樓主如果覺得自己都可以應付就親力親為,否則交bb俾家人照顧都唔係壞事,最緊要兩公婆有共識。

大宅

唔好咁諗-就當分工合作。我細囡出世到而家歳幾,爸爸一條片都無換過,玩就有。不過係自己生既,
自己出多D力去揍都enjoy既

首頁

尾頁

跳至