跳至

首頁

尾頁

洋房

最近三星期晚晚喊醒,怎麼辦?

男爵府

你知唔知佢醒的原因

阿仔都係咁,有時因為食唔夠飽,有時因為"富"被,凍醒,所以傷風鼻塞,但佢又唔肯俾我長時間攬左佢瞓,今早5點仲眼光光坐係度不停講英文字,發現片片幾濕就換片,但聽音樂都唔肯瞓,一熄燈就扭計喊,之前問左係唔係要飲水或飲奶,佢又唔俾反應,一向都會say ok,咁就沖俾佢,今早就攪左半小時先確定佢想飲奶~~~~有時沖左佢又唔係飲,或者係我累到瞓左,沒再試俾佢飲~~~唉!!c6又攪唔掂阿仔d飲食~~~結果浪費左好多奶粉.

bb用左睡袋瞓得好d.

大宅

For my case, the reason is the size of the bed. BB's bed is too small so bb cried and yelled frequently at night. After changing to the normal single bed (for adult), bb sleeps very well.

原文章由 minamina 於 08-1-5 23:59 發表
你知唔知佢醒的原因

阿仔都係咁,有時因為食唔夠飽,有時因為"富"被,凍醒,所以傷風鼻塞,但佢又唔肯俾我長時間攬左佢瞓,今早5點仲眼光光坐係度不停講英文字,發現片片幾濕就換片,但聽音樂都唔肯瞓,一熄燈就扭計喊,之 ...

大宅

My daughter also cry or shout so loud 2-3 time during mid-night but her eyes still closed. grow molar (teeth) ? but over 3 weeks still grow ? No good sleep for all of us :-(:-(:-(
she sleep in playpan, good sleep in the afternoon only. the bed is not enough size for her ??? please help

原文章由 buu0605 於 08-1-6 17:06 發表
For my case, the reason is the size of the bed. BB's bed is too small so bb cried and yelled frequently at night. After changing to the normal single bed (for adult), bb sleeps very well.

I am little bb pig!!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

yes my daughter too, sometimes was too cold sometimes was too hot and also I think she is dreaming or having a nightmare that's why she was crying and shouting 3-4times per night!!
原文章由 butabubu 於 08-1-5 22:54 發表
最近三星期晚晚喊醒,怎麼辦?

大宅

原文章由 PrincessCat 於 08-1-8 00:31 發表
yes my daughter too, sometimes was too cold sometimes was too hot and also I think she is dreaming or having a nightmare that's why she was crying and shouting 3-4times per night!!

呀囡都係,冇辦法,唯有再氹番佢訓,最耐試過攪咗3個鐘,抱住訓,一放落床又:-( ,但佢一路都係咪埋眼,我諗佢係nihgtmare多,有時見到佢咁我都覺佢好可憐,好地地邊個多想訓丫,係咪?

男爵府

我個女以前都係一晚喊幾次,
但係自從同我一齊瞓之後,
就無喊過喎!

民房

我仔仔一樣, 不過佢一醒左就要同我訓, 唔肯返自己張床, 攪到我晚晚都訓得唔好!都唔知點算......婆婆話仔仔大些就唔會跟我訓喎!都唔知真定假?好煩惱!

男爵府

畀面勳章

E~
我開頭仲以為RAIN RAIN曳唔肯自己訓TIM~
原來咁多BB都係晚晚喊醒架~
可能呢個時期大部分BB都係咁,
我地要加油捱過去呀~

別墅

我個仔幾個月就同我哋瞓,自己瞓就成晚醒,為咗有覺好瞓,我哋比佢同我哋瞓。而家我有咗,一張床瞓唔落三個人(佢都佔一個人位),佢阿爸已經被out咗出去,要瞓細房。

別墅

我又係呀..幾個月前亞仔晚晚喊醒,結果喊左一個月原來出大牙!到依個月又黎...餵左水餵左奶又唔肯返床仔瞓,連抱住都喊!咩事呢?

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

唉 ~ 我阿仔又係咁樣, 一晚4,5次, 我就快頂唔順喇~~~
佢自己瞓床仔又係咁, 同我瞓又係咁, 唔著睡袍又係咁, 都唔知佢做咩, 點好 ??

[ 本文章最後由 catcat_22 於 08-1-18 14:56 編輯 ]

洋房

係咪天氣的問題呢!我的囡囡呢幾個星期都係一樣~~~~~~~~~~

大宅

係未嚇親呀!定訓得唔舒服!
如果佢晚晚都訓唔著.我會比珍珠未比佢食!
我又會比奶奶比佢飲等佢訓得舒服些!
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/sdS7Tu6BGRmFS7FR27g05Q--_1/blog/20070418020436349.jpg?ib_____DK7gKK5zp

複式洋房

I agree. They should be 嚇親 or 訓得唔舒服. My BB crys too these few months. Finally, we give her Herbal Medicine (maybe include some 珍珠未) since she cough (can't recover completely by having a few Western Medicine... then, we visit 中醫 & tell him that BB always sleep not well). Then, she sleeps very good now la.

原文章由 sin2ling 於 08-2-6 21:33 發表
係未嚇親呀!定訓得唔舒服!
如果佢晚晚都訓唔著.我會比珍珠未比佢食!
我又會比奶奶比佢飲等佢訓得舒服些!

複式洋房

通屋奇應丸...我試過俾個女食, 真係好好多, 喊少左甚至乎成晚無喊.

複式洋房

我仲以為我囡囡係咁(因為我身邊有bbo既frd入邊,無人好似我咁),佢由出世(除咗係e院果時),無一晚訓覺係可以一覺到天光架,好多辦法我都試過,但係結果都係咁,我由佢bb果時就冀望佢會大d好d

我諗係我自己係懷孕時期,因工作太大壓力,晚晚訓得唔好,又成日發兇夢,攪到家陣我個囡囡咁樣:-( :-( :-( :-( 係我唔好,對唔住亞囡:cry:

複式洋房

我個仔又係咁,訓到半夜就醒,醒左之後仲要係勁抆憎個隻,好似癲左咁....都5知搞乜...d人話用開奶茶或者七星茶會好d.,試過好d無咁抆囉

複式洋房

我個仔又係咁,訓到半夜就醒,醒左之後仲要係勁抆憎個隻,好似癲左咁....都5知搞乜...d人話用開奶茶或者七星茶會好d.,試過好d無咁抆囉

複式洋房

首頁

尾頁

跳至