自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

民間電台不理禁令進行廣播

(明報) 01月 10日 星期四 10:20PM

民間電台不理會法庭的禁令,晚上在旺角行人專用區舉行論壇,並進行廣播。過程中沒有執法人員干涉。

論壇邀請了一些泛民主派立法會議員出席,在晚上七時半前開始,現場的負責人在論壇開始時,啟動廣播器材,進行廣播。

論壇有六名泛民立法會議員出席,在約八時許結束,期間並沒有執法人員到場干涉。民主黨的李永達說,有心理準備被檢控。劉慧卿指,今次是官迫民反,作出公民抗命。

參與的議員包括劉慧卿、李卓人、陳偉業、張超雄、李永達和梁國雄。

[ 本文章最後由 靖兒 於 08-1-10 23:29 編輯 ]

大宅

垃圾會已完

法庭禁令, 視而不見, 屬藐視法庭, 可被判處監禁

身為立法人員, 卻有法不依, ?-(

有心理準備被檢控 ... 就可以無法無天

官迫民反,作出公民抗命 ... 不知所謂, 厚顏無恥

2017WeAreReady

普選啲咁嘅人, 真係情願無普選 ... 咁低質素 ... 無 EQ

[ 本文章最後由 靖兒 於 08-1-10 23:09 編輯 ]

複式洋房

直情係一班垃圾,依家仲唔係藐視法庭?拉晒班友啦!

原文章由 靖兒 於 08-1-10 22:59 發表
民間電台不理禁令進行廣播

(明報) 01月 10日 星期四 10:20PM

民間電台不理會法庭的禁令,晚上在旺角行人專用區舉行論壇,並進行廣播。過程中沒有執法人員干涉。

論壇邀請了一些泛民主派立法會議員出席,在晚上七時半 ...

大宅

原文章由 靖兒 於 08-1-10 23:02 發表
垃圾會已完

普選啲 ...

Sorry, I'm not ready for 2017...

伯爵府

尋朝聽阿牛響電台發癲...
我越聽越興..
香港竟然有班咁既人...
正死肥牛!癲過狗!
2012又好...2017又好..
終之,一有普選..
香港必定即時玩完....

您話我話既!

[ 本文章最後由 健健媽咪 於 08-1-11 01:03 編輯 ]

大宅

原文章由 健健媽咪 於 08-1-11 00:58 發表
尋朝聽阿牛響電台發癲...
我越聽越興..
香港竟然有班咁既人...
正死肥牛!癲過狗!
2012又好...2017又好..
終之,一有普選..
香港必定即時玩完....

您話我話既! ...

點解有普選香港會玩完
願聞其詳....

別墅

agree!! 佢地這班人勁唔掂. 用多點時間做好民生仲好啦.

大宅

成班都係不知所謂既pk
重有個劉慧卿, 之前又話加人工加得少, 加比你班垃圾!!!法庭的禁令都出左啦!!! 重話自己係立法會議員喎, 簡直自己就係輸打贏要, 佢地班友講晒啦!!!

大宅

正苦玩, 都依足法例去玩 ...

呢班垃圾, 連最基本要守法都唔識, 點去立法 ... :tongue:

這是香港人的「褔氣」嗎

還是香港人的「笑話」?-(

違令即藐視法庭 視案情可被判囚
(明報) 01月 11日 星期五 05:05AM

【明報專訊】高院頒下臨時禁制令後,若民間電台案被告曾健成及立法會議員梁國雄等人參與非法廣播,即屬干犯藐視法庭罪。由於民事形式的藐視法庭屬《普通法》,並無固定最高刑罰,主要視乎案情

及以往判例,但仍可被判入獄或罰款。根據《基本法》,若立法會議員犯刑事罪遭監禁1個月以上,若經出席會議的三分之二通過譴責,主席有權宣告罷免其議員資格

有法律界人士指出,難以估計若本案被告干犯藐視罪的判刑,而要視乎求情因素及被告是否明知故犯,若明知故犯,甚至「今日下晝先判,夜晚即刻開台」,便會被視為公然挑戰法紀,法庭可能判以阻嚇刑罰。

他說,「參與非法廣播」的範圍廣泛,視乎各人參與程度。若是在錄音室廣播,有人開門進入後即離去,會被視為最低程度的參與;但若有人進入錄音室後開啟或操作器材,則屬最高程度的參與。他指「非法廣播」不只限於負責廣播的人士,廣播期間在附近叫囂、拍掌鼓舞的人,在法律上亦構成「參與」。不過,由於今次禁制令只是針對民間電台案的被告及有關人等,故圍觀者不會構成藐視法庭。

電管局昨晚則發出聲明,指任何人違反《電訊條例》第8條無牌設置及維持電訊設施,一經定罪最高可罰款10萬元及監禁5年;至於違反《條例》第23條,即利用無牌電訊設施發放信息,最高可罰款5萬元。

[ 本文章最後由 靖兒 於 08-1-11 09:59 編輯 ]

複式洋房

原文章由 pakhei1128 於 08-1-11 09:42 發表
成班都係不知所謂既pk
重有個劉慧卿, 之前又話加人工加得少, 加比你班垃圾!!!法庭的禁令都出左啦!!! 重話自己係立法會議員喎, 簡直自己就係輸打贏要, 佢地班友講晒啦!!! ...

見到劉x卿, 真係見佢前面憎埋佢後面. . 以前唔係成日叫香港學下台灣既民主咩, 而家又唔講啦. 頭先新聞見班人仲好串講, 我唔見有執法人士來執法哦, 係就一早拉我啦. 真係頂佢. 以後唔好係我地面前再講任何法律, 因為你班人根本就唔將法律放在眼內. 輸打贏要既應該係佢地自己.

大宅

哩班正攪屎棍, 唯恐香港不亂咁, 個個企出個樣都得人憎, 條肥牛我真係好懷疑佢夠竟知唔知咩係政治, 凈係企出黎廢嗡, 個長毛又係成隻癲狗咁, 我都諗如果普選的話, 長毛或肥牛勝出咁各位市民會點呢?

侯爵府

原文章由 特務A 於 08-1-11 10:03 發表
哩班正攪屎棍, 唯恐香港不亂咁, 個個企出個樣都得人憎, 條肥牛我真係好懷疑佢夠竟知唔知咩係政治, 凈係企出黎廢嗡, 個長毛又係成隻癲狗咁, 我都諗如果普選的話, 長毛或肥牛勝出咁各位市民會點呢? ...

If majority of ppl vote for them.......we have to let it lor....it is the rule of the game.

But I really doubt if have 普選, will they win

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

就算有牌,因政治目的,都有問題,,,,,,,,,,,

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 特務A 於 08-1-11 10:03 發表
哩班正攪屎棍, 唯恐香港不亂咁, 個個企出個樣都得人憎, 條肥牛我真係好懷疑佢夠竟知唔知咩係政治, 凈係企出黎廢嗡, 個長毛又係成隻癲狗咁, 我都諗如果普選的話, 長毛或肥牛勝出咁各位市民會點呢? ...

成班似癲狗多過似人,又要打民主牌,但做D野出來一D都唔民主,佢地有咩目的就要全世界人應同,人地咩意見就唔岩咁叫民主,咁叫為香港市民咩....普選...睇到佢地真係驚呀.
<br><br>

男爵府

仲要我交稅養呢班垃圾, 今年仲要加佢地人工, 天冇眼, 我認為要反映民主力量的第一件事要投票炒呢班垃圾嘅魷魚, 我唔要佢地出我嘅糧

大宅

呢班就係「民主」囉

真係白出糧俾佢地, 做乜要立法, 講「民主」就乜都得, 咁聽日講「民主」就殺人放火都無問題, 只要將個「民主」放向前面就大晒 ?-(

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

完成贊成你的觀點

原文章由 靖兒 於 08-1-10 23:02 發表
垃圾會已完

普選啲 ...

等待驗證會員

官迫民反,作出公民抗命????
這群曾支持過的人
好像閞始偏離正路
很教人失望:cry:

禁止訪問

大宅

哈哈, 原來香港真係無皇法架 ...

不理會法庭禁令 ... 無架

藐視法庭 ... 無架

法律 ... 無架

香港 ...

首頁

尾頁

跳至