自由報料

跳至

首頁
12345...97

尾頁

水晶宮

Dear all :
我又想借个位 lai "嘆"下
last week my boss tell me , from Jan,08 + 5.6% salary,
Normally , 5.6% is OK
But from last Year Aug, my work was 增加左 3 倍
所以 I am very unhappy, 而且情緒非常 down
自从那天后,我哭 every day, every where
Can not eat well and sleep well, I am very worry about myself
我怕我会抑屈症, 对任何事都失去興趣
我自已覺得自已好委屈
I know for other people, maybe I am the lucky one
Because my salary will be up 5.6%, but too much work for me la……
I am really sad
Thanks for reading my story

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

原文章由 mimi005 於 08-1-15 16:58 發表
Dear all :我又想借个位 lai "嘆"下last week my boss tell me , from Jan,08 + 5.6% salary,
Normally , 5.6% is OKBut from last Year Aug, my work was 增加左 3 倍所以 I am very unhappy, 而且情緒非常 down自 ...

mimi,
希望你既病快d好番啦~
做野嗰度, 依家出面個市道好似幾好咁, 做得唔開心可唔可以搵過第2份呀? 我之前份工都好似你咁, 做得好唔開心, 壓力又大, 嗰時直差到連見到公司門口都唔想入呀, 仲要老公送我返工, 返到去就望放工, 日日cry,瞓唔到覺, 心情簡直跌到落谷底, 捱咗半年终於頂唔住, 胃炎入咗醫院, 出院後發覺自己真係頂唔順, 最終辭咗工, 辭工後先發現有咗.......but最後做咗e+份工之後, 就好好多啦~船到僑頭自然直呀~
所以唔好比太大壓力自己, 個人唔開心, 好易病ga~得閒多d上嚟同我哋傾偈(雖然我唔係成日上嚟~) 心情會好好多ga, 支持你呀~Take care~ (用咗咁多位講自己野tim, 真係唔好意思la)

Era,
係呀~芷欣今年K1呀~in咗7間, 有5間收, 同其他有經驗既媽咪傾過之後, 都有決定ga la~希望我既決定正確la:mrgreen: ~

水晶宮

dear all
morning

芷欣 ma

Thanks, 我会努カ try 塭份 new job, after chinese New Year

男爵府

morning

堯堯網站Part IIDec 18, 2004 2.43 kgJan 19, 2005 3.53 kgFeb 22, 2005 4.75 kgApr 02, 2005 5.90 kg (連衫)Apr 22, 2005 6.12 kgMay 30, 2005 7.00 kg (連衫)Jun 30, 2005 7.50 kg (連衫) 70cm長Aug 01, 2005 7.60 kg (連衫)

男爵府

mimi

唔好唔開心LA, 份工唔啱的咪搵過LOR, 唔好搞到咁唔開心, 搞到身體又唔好, 得閒就上來傾下LA, 再唔係打比我地傾都得KA, 加油呀
堯堯網站Part IIDec 18, 2004 2.43 kgJan 19, 2005 3.53 kgFeb 22, 2005 4.75 kgApr 02, 2005 5.90 kg (連衫)Apr 22, 2005 6.12 kgMay 30, 2005 7.00 kg (連衫)Jun 30, 2005 7.50 kg (連衫) 70cm長Aug 01, 2005 7.60 kg (連衫)

水晶宮

头先比老細叫入房照肺
話我吾 on time 交 accounting data wor
正PK バが

水晶宮

Only this month , I can not on time
Before 从未試过
gum 冇人情味

大宅

原文章由 mimi005 於 08-1-16 12:17 發表
Only this month , I can not on time
Before 从未試过
gum 冇人情味

MIMI ,
唔好太過唔開心啦 !
又可能係你老闆 only 今日心情唔好呢 ?

水晶宮

过佢都吾係1個好人
今年又 CUT HOLIDAY, 以前EVERY YEAR 送多 2 DAYS 比我地 GA
而且刚来不久就 OFFICE HOURS PRINT 咸湿
又吾記得"收衫"
正 死スケべ

男爵府

環保接龍勳章

Mimi
嘩,你個老細唔要得喎,送d講乜野叫性騷擾既資料俾佢睇下啦.
咁你就忍埋直到新年後啦.千祈唔好為左份咁既工,攪到自己病呀!

不過講真呀,我話搵工,自從應承左老細最快都做埋4月之後,我就冇搵啦.但係禽日同朋友傾開,原來都唔少公司係最近俾人cut訂單呀,所以我都對走唔係咁樂觀啦.再加埋今日股市咁,真係唔係幾對路呀.

講開股,又諗起bb添,希望今次跌市,對佢冇影響啦.

水晶宮

era :
係 ya, 其實d人話好景係假像 lai ga
真係不是太好景 ga,
实話 + 5.6 not bad ga la
I know
But I am angry for my work lord X3 倍 law
But for other 同事 is OK ga,

水晶宮

話時話佢打印出來的不是裸女
是4級大特寫
其實都好呕心 ga

大宅

原文章由 mimi005 於 08-1-16 15:57 發表
話時話佢打印出來的不是裸女是4級大特寫其實都好呕心 ga

咁賤 ???

男爵府

環保接龍勳章

mimi
咁workload方面有冇得傾下呀?
原文章由 mimi005 於 08-1-16 15:55 發表
era :
係 ya, 其實d人話好景係假像 lai ga真係不是太好景 ga,老实話 + 5.6 not bad ga laI knowBut I am angry for my work lord X3 倍 lawBut for other 同事 is OK ga,

水晶宮

dear all :

工作量方面佢叫我比 d 吕一女同事, but that woman 已經不清閒了, of couse she 沒有我这么 busy, 但 gum 咪即係害左人地

( 佢真係多得我吾少 ) 而且佢冇得 + salary, because she is new staff

Tomorrow I will take 1 day leave and go to see doctor, but I can not finish work today, I think I will leave office around 11 o'clock

poor people 真惨

鬼叫我窮呀,頂硬上啦:-(

Need back to work

男爵府

AFTERNOON

男爵府

MIMI

你BOSS好賤呀

男爵府

morning

水晶宮

dear all :

Morning

lulubb :
Yes, agree, 变态 ga
一般裸女都算 la, 仲要係 4 仔.......大特寫

真係好呕心 ga

男爵府

mimi

咁的boss, 你都係搵下工la, 太衰la

原文章由 mimi005 於 08-1-18 10:38 發表
dear all :

Morning

lulubb :
Yes, agree, 变态 ga
一般裸女都算 la, 仲要係 4 仔.......大特寫

真係好呕心 ga

首頁
12345...97

尾頁

跳至