夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我結左婚兩年,有一個13個月既仔仔........老公做警察,我係做文員既............我同老公一開始拍拖就開始同居,他對我好好,每天都過著甜蜜既生活,直至大家同居的第5年(即2005年尾),大家決定係2006年3月結婚....突然,老公和一位女同事(稱她為A)熟落起來,經常sms,唱k,去街,甚至會講大話呃我話番工,其實就同女同事去街.當我發現後就質問他,他就話只係好啱傾既同事(但女人既直覺係好準,我知道老公對A有好感,大家都想像到每天都吵吵鬧鬧地過).....拉鋸左兩個月,老公突然話想搬出去十幾日想清楚應否結婚(他終於承認對A有好感),我只有無奈地接受,我心想再困獸鬥下去都無意思啦.他冷靜了不夠兩日就番來,話已想淸楚要和我結婚及交代和A已講清楚大家只能做朋友......我們結婚後便立即有了BB,大家都好像沒有為了(A)既出現而再唔開心......BB係2006年11月出世,老公放左2個半月假陪我一齊"坐月".直至他番工後,我發現他又經常和他SMS,又間中去唱K,當時,我忍唔住就同佢嘈,就話叫佢唔好再同A聯絡,他承諾我話OK.....係這次以後我都無再CHECK佢,費事令自己唔開心.......直至剛過去既聖誕節(又係老公生日),老公提議叫D同事番來屋企BBQ,估唔到他叫埋A來,之後,老公同我講男同女其實可以做好朋友,知己......
  問題就係男同女真係可以做好朋友嗎?今時今日又係為左A又經常嘈,因為佢地日日都SMS,又食飯(因佢地係一齊做嘢),又會去街,咁啱阿A失戀,老公又話要開解佢,總知keep in touch everyday,我真係好難受,我話如果你唔係對過佢有feel,可能我會接受到囉.....跟住老公又話其實佢地認識兩年來都有keep in touch,都無咩問題,
老公仲話我小氣,我覺得好煩,好困擾囉....唔該大家俾下意見!!!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢地一齊做野,好難唔keep in touch ga wor..
你而家可以做既野,就係唔好諗埋一邊而令自己唔開心..你唯有信佢lor...

大宅

好媽媽勳章

吾好因為佢而令自己吾開心啦, 佢地日日都見又好難避ge, 你不如好好照顧bb, 自己又keep住靚d, 人靚d, 又自信d, 個人又開心d!

大宅

好媽媽勳章

樓主,你忍下唔好逼你老公,咁樣佢會好大壓力,會變得討厭你,反而覺得個女人好,而家就係要鬥攻心計,唔好意氣用事!如果佢真係好過份,你不如帶埋亞B返娘家一排,大家冷靜下,睇下佢究竟需要邊個,鳥倦知還呢4個字係堅架,除非佢決心放棄你地兩母子啦;個女人都算賤格,勾人老公信唔信寫封信俾雜誌唱衰佢,個女既當差呢d野都幾影響佢上司對佢既印象

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我個人就一定忍受唔到呢種關係,
日日咁聯絡見面,冇都變有啦!
我會要求我老公做出黎以示清白囉,
老婆緊要,定知己緊要?!
我肯定接受唔到囉!

別墅

你冷靜d同c6講,將心比己,如果你老婆日日同人sms,食飯,出去玩呀甘,你可以接受到咩,你會認為你地之間冇野咩?如果你c6係識諗既,應該避免做d老婆唔鍾意佢地做既野. 一來避忌,二來費事日日嗌交啦.你c6話唔覺得有問題,喂,唔代表你老婆ok架,點解唔可以顧及到老婆既感受?a唔開心,你就安慰人,老婆唔開心,你係咪都應該做番d野先!如果你地而家唔四四六六拆掂佢,真係有排嘈架!

講真,我唔信男,女之間可以做好朋友,就算有,都唔會係結左婚既人做lor!如果對你冇好感,駛乜晒甘多時間陪你,同你玩sms先!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 虎虎 於 08-1-22 09:56 發表
你冷靜d同c6講,將心比己,如果你老婆日日同人sms,食飯,出去玩呀甘,你可以接受到咩,你會認為你地之間冇野咩?如果你c6係識諗既,應該避免做d老婆唔鍾意佢地做既野. 一來避忌,二來費事日日嗌交啦.你c6話唔覺得有問題,喂, ...

絕對認同!

所以我晨早同我老公講明我自己個人立場同底線,
你要衝破我底線,即係你唔再重視我地關係,
兩公婆係要互相尊重同信任,
但每個人睇法同底線都唔同,
如果對方係緊張你同尊重呢段婚姻話,
就唔應該越級挑戰囉,輸唔輸得起先?
要佢同A保持距離,最多冇左個傾得埋同事,
但係相反,佢可能會冇左頭家!
好好地同佢傾下啦!

公爵府

你老公好過份..竟然叫埋a同事去你屋企..佢有無諗你感受呀 我成日覺得sms哩樣野係好親密o既男女先會互send...咁當然唔計一兩句sms o個種啦...不過最衰就係亞a失戀點解你老公要去安慰人??? 亞a無朋友架咩..駛咩佢向哩個時間出手呀..唔好介意我咁直接...我覺得你老公可能重對亞a有d好感...如果唔係...點解要咁緊張去安慰人??? 你真係要好嚴重地再同你老公再傾多次你o既不滿..你o既底線..重要佢應承你以後除左工作之外...唔可以再同亞a有任何接觸...我都睇到眼火爆呀

原文章由 mayho1119 於 08-1-21 23:02 發表
我結左婚兩年,有一個13個月既仔仔........老公做警察,我係做文員既............我同老公一開始拍拖就開始同居,他對我好好,每天都過著甜蜜既生活,直至大家同居的第5年(即2005年尾),大家決定係2006年3月結婚....突然, ...

別墅

冇錯, 無謂挑戰伴侶既底線,因一個"FD"失去一個家,值得咩?A小姐都係當你C6係水泡姐,而且呢d甘曖昧既關係,係雙方唔表態既情況下,係有可能keep住一生一世既.一定要快d斬纜!小心,小心!

原文章由 babyhowie 於 08-1-22 10:13 發表

絕對認同!

就唔應該越級 ...

別墅

ivy124,

係佢老公既立場,佢認為我嚮晒朵係朋友,點解唔可以俾人上黎玩先!係老婆心多啫!不過如果我係個女仔,我唔會上黎lor,費時
embarrass.

但佢c6真係好過份,唔駛甘落老婆面lor.

原文章由 Ivy124 於 08-1-22 10:18 發表
你老公好過份..竟然叫埋a同事去你屋企..佢有無諗你感受呀 我成日覺得sms哩樣野係好親密o既男女先會互send...咁當然唔計一兩句sms o個種啦...不過最衰就係亞a失戀點解你老公要去安慰人??? 亞a無朋友架咩.. ...

大宅

在你老公立場,佢叫埋一班同事黎玩,你又好難叫佢淨係唔可以叫A,咁做即係無私顯見私。換個正面D去睇,叫埋佢上黎可以俾佢知道你老公而家係乜野身份,佢應該要避忌。你仲可以係成班人面前同你老公恩愛下,我諗A小姐應該知係乜野一回事啦卦?

不過既然已經係聖誕嘅事,而家做事後孔明都冇用。但如果他日你見情況已經惡化,我諗樓主你不如索性Send個SMS或者直接打俾A,叫佢唔該自重下,唔好做人地嘅第三者。即使俾你老公知道都冇所謂,橫掂都已經一早為左佢而搞到唔愉快,唔爭在多一次。不過樓主到時你都要有心理準備....我諗你知我講乜。

[ 本文章最後由 小必理痛 於 08-1-22 11:30 編輯 ]

公爵府

虎虎

我都覺得樓主老公係咁諗...真係好自私...完全唔理另一半o既感受

原文章由 虎虎 於 08-1-22 10:57 發表
ivy124,

係佢老公既立場,佢認為我嚮晒朵係朋友,點解唔可以俾人上黎玩先!係老婆心多啫!不過如果我係個女仔,我唔會上黎lor,費時
embarrass.

但佢c6真係好過份,唔駛甘落老婆面lor.

...

大宅

原文章由 mayho1119 於 08-1-21 23:02 發表
我結左婚兩年,有一個13個月既仔仔........老公做警察,我係做文員既............我同老公一開始拍拖就開始同居,他對我好好,每天都過著甜蜜既生活,直至大家同居的第5年(即2005年尾),大家決定係2006年3月結婚....突然, ...

我老公都當差,佢同d同事好熟(男女都有),但係同女同事一定會避忌d,話晒都結左婚有家室ma,同埋佢真係從來都冇同女同事單獨去街個d,連電話打到黎家都係問公事,我唸你c6係對個同事有好感ga....你自己要小心點喔,你同6299關係點呢?如果好ga話都可以幫下你

[ 本文章最後由 hinhofion 於 08-1-22 12:35 編輯 ]

珍珠宮

唉~~呢d野都冇得防架啦,你防你c6唔防,有鬼用咩!?其實我同你的situation都幾似,我知係好唔開心好火滾架,我琴晚至忍唔住同c6嘈過,不過我諗我地點都要忍下火,唔好再嘈喇,費事惹個c6反感咪即係推佢出去!

之但係,嘈就走快d,唔嘈只不過可能走慢d之喎,橫又死掂又死,呢劑究竟點擺平呢?

珍珠宮

咪係囉,關鍵所在就係個c6本身會唔會自動同女性朋友保持距離麻!

原文章由 hinhofion 於 08-1-22 12:14 發表

我老公都當差,佢同d同事好熟(男女都有),但係同女同事一定保持x離,同埋佢真係從來都冇同女同事單獨去街個d,連電話打到黎家都係問公事,我唸你c6係對個同事有好感ga....你自己要小心點喔,你同6299關係點呢?如果好ga話 ...

翡翠宮

咁你咪同佢解釋一下原因係你對人有好感 亦因為呢個好感而曾經令你一度迷惘 我唔想你到時肯錯難返所以先叫你少d同佢接觸啫 如果一個咁簡單既要求你都做唔到的話, 再係咁條路都會好難同你行落去 朋友可以做無叫你地行得咁埋啫 一個係有婦之夫黎, 佢地既行為係咪好應該檢點下呀 仲有叫佢唔好忘記佢係有家室架, 屋企大把野等住佢幫手, 既然佢咁多時間出去陪女人, 咁你比多d責任佢堅負啦:-x 放工返到黎除左比佢適當既休息外, 多d叫佢一家人外出走走去公園玩下, 等佢唔好有咁多時間去陪個女人呀:evil:

別墅

茅錯, 於其陪條好朋友, 不如俾多D時間俾屋企!

原文章由 ringoivy 於 08-1-22 12:58 發表
咁你咪同佢解釋一下原因係你對人有好感 亦因為呢個好感而曾經令你一度迷惘 我唔想你到時肯錯難返所以先叫你少d同佢接觸啫 如果一個咁簡單既要求你都做唔到的話, 再係咁條路都會好難同你行 ...

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

講得好啱呀
原文章由 babyhowie 於 08-1-22 10:13 發表

絕對認同!

就唔應該越級 ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

梗唔得啦!老公只可以對老婆仔女好,家人好!同事就係同事,有咩必要甘close?佢地成日都係甘,有野你都唔知,佢同你講,如果你唔出聲,佢咪攞正牌同佢出雙入對!陣間出左事,點算 ? 返工已經成日有得見,有咩都傾得到啦!你要反映比你老公知,一定唔可以係甘,佢話你小氣都係甘話!

男爵府

知己呢個明詞,我自己就好反感,我都有知己,但只係局限同性,唔同性別既,我只能接受叫做好朋友.............

首頁

尾頁

跳至