懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我睇霍詠儀醫生, 我第一胎係仔今次是女.

原文章由 dickmiu 於 08-2-2 09:39 發表
hi 你係仁安睇邊個醫生呢?係仔定女?我今次是女。

民房

我個BB約左潘醫生12/5 o係法國開刀出世,如無意外由今日計起只係剩番六十日,心入面又緊張又擔心但又有期待,依家BB成日係肚入面郁郁下,都好想快D見到BB睇下佢蘆山真面目,各位靚媽咪又點諗呢?

洋房

原文章由 rr1212 於 08-3-13 18:42 發表
我個BB約左潘醫生12/5 o係法國開刀出世,如無意外由今日計起只係剩番六十日,心入面又緊張又擔心但又有期待,依家BB成日係肚入面郁郁下,都好想快D見到BB睇下佢蘆山真面目,各位靚媽咪又點諗呢? ...

我都有呀5月9預產期,仲有d產前抑鬱,好多野諗仲諗得好壞,
唔知點解,好唔開心,之前都不是這樣想,到3月就這樣,點算?

大宅

我預產期也是5月12日,在香港法國醫院,醫生是陸國輝,有沒有嗎咪知道他好不好?我心情也很緊張,睡不到,而且還有宮縮現象,好慘呀!!

民房

原文章由 薯仔1607 於 08-3-13 23:44 發表
我預產期也是5月12日,在香港法國醫院,醫生是陸國輝,有沒有嗎咪知道他好不好?我心情也很緊張,睡不到,而且還有宮縮現象,好慘呀!!

我前一排都係好緊張,不過諗下遲d BB出左世我就冇机会再感受到BB o係肚入面嘅感覺(因只打算生一胎),就要好好珍惜同BB血脈相連呢兩個月 。雖然我都有唔舒服嘅時候,不過諗下第二時BB出左世我地就冇事架啦,唯有同BB傾下計、摸下個肚黎舒緩下 。其實我都未清楚宮縮係點情況架?係咪個恥骨對上唔多舒服定係個肚實左一陣咁呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

宮縮係個肚有時會無端端變得又硬又實仲會好似墜墜地咁, 我有時仲會同時間 lower back 扯住痛, 呢排我發覺我宮縮多數係半夜時間發生, 一轉身醒左就感覺到, 有時連續 3-4 次, 我想知係唔係早產既徵狀?

別墅

我而家28周, 都有你所講個肚硬晒扯住扯住的感覺. 如會令bb早產的話, 有咩可以預防?

民房

原文章由 bjtower2 於 08-1-23 11:32 發表
依家有左24w3d, 預產期12/5 係佛誕日, 會係東區生, 頭三個月曾經見紅2次,又嘔又胃脹又反胃, 都幾辛苦, 到第四個月起病足一個月嚴重咳嗽,鼻水倒流,重感冒, 最後食中藥3星期才好.
但接著c6又病左2星期, 現剛剛好番d, ...

我今日29週啦,預產期5月30日,同你一樣東區生呀!!

民房

雖然已經預訂左12/5開刀生BB,不過我最怕反而係未到o個日bb就搶閘出世,如果屋企有人都好D,不過我先生同老爺都成日唔係屋企,得我同隻狗仔,惟有同bb講要12/5至好出黎呀!

大宅

原文章由 rr1212 於 08-3-13 18:42 發表
我個BB約左潘醫生12/5 o係法國開刀出世,如無意外由今日計起只係剩番六十日,心入面又緊張又擔心但又有期待,依家BB成日係肚入面郁郁下,都好想快D見到BB睇下佢蘆山真面目,各位靚媽咪又點諗呢? ...

hi,我都約左10/5在法國開刀,係38weeks,你bb幾多weeks呀??
12/5紅日係吾係會貴好多呢??

民房

原文章由 粉紅冰 於 08-3-14 18:01 發表

hi,我都約左10/5在法國開刀,係38weeks,你bb幾多weeks呀??
12/5紅日係吾係會貴好多呢??

我個bb今日剛剛足30週,12/5開刀醫生同醫院都冇收貴,同平時價錢一樣,開刀嗰日就38週3日。咦,咁我地咪好大期會碰到囉! 你個bb係仔定女呀?

男爵府

hi! 妳地係hk法國or kln side
我都係10/05開刀,不過係kln 法國

原文章由 rr1212 於 08-3-14 19:31 發表

我個bb今日剛剛足30週,12/5開刀醫生同醫院都冇收貴,同平時價錢一樣,開刀嗰日就38週3日。咦,咁我地咪好大期會碰到囉! 你個bb係仔定女呀?

大宅

原文章由 rr1212 於 08-3-14 19:31 發表

我仲有2days 30weeks,bb係仔仔呀,我係找張國良e生接生,但佢話如果甘岩紅日book手術房係要+好多錢,都吾知係吾係呢??

民房

原文章由 粉紅冰 於 08-3-14 20:41 發表

我仲有2days 30weeks,bb係仔仔呀,我係找張國良e生接生,但佢話如果甘岩紅日book手術房係要+好多錢,都吾知係吾係呢??

我喺九龍嗰邊間法國醫院生bb,我嗰個係囡囡,醫生找潘錫昌開刀,佢話紅日唔加$,但係office hours call佢接生至收double。

男爵府

rr1212

搭句口 妳位e生唔加妳$,但妳有冇問清楚e院加唔加
法國網頁+我e生都話book紅日開刀好貴,倍倍聲咁計架
叫我盡可能都唔好搵0個日

原文章由 rr1212 於 08-3-14 20:48 發表

我喺九龍嗰邊間法國醫院生bb,我嗰個係囡囡,醫生找潘錫昌開刀,佢話紅日唔加$,但係office hours call佢接生至收double。

民房

原文章由 030608 於 08-3-14 21:05 發表
rr1212

我之前原本揀11/5的,不過後尾唔得,跟住揀12/5,我即刻問醫生加唔加$,佢答唔駛,不過我下18/3覆診,我会再問清楚d。 知清楚到時再講俾大家知。

大宅

回覆 #11 usbaby 的文章

你要注意,開頭我亦是間中痛,如你發現痛多了必須要看醫生,因我不知直至不停痛,立刻入了瑪麗,給醫生大,他們已為我子宮頸開了,好彩仍未,當時我只得28週,所以你要注意!

民房

原文章由 030608 於 08-3-14 21:05 發表
rr1212

我問清楚法國醫院嗰邊啦,我12/5(紅日)上午九點開刀,真係唔駛加附加費呀,而潘醫生嗰邊話不論紅日平日,只要book係早上十點前或下午六點後佢都唔會加$。所以我開刀嗰日醫院同醫生都冇貴d呀!

複式洋房

我個朋友今日三十三週穿了水,到了醫院開刀,bb只得三磅八。大家要多些休息,提防早產。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

原文章由 薯仔1607 於 08-3-14 22:20 發表
你要注意,開頭我亦是間中痛,如你發現痛多了必須要看醫生,因我不知直至不停痛,立刻入了瑪麗,給醫生大,他們已為我子宮頸開了,好彩仍未,當時我只得28週,所以你要注意! ...

宮縮時我唔係個肚痛, 宜係 lower back 扯住痛, 係咪都要小心 D 呀? 我宜家都未夠 30 週, 好驚會早產呀.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

首頁

尾頁

跳至