自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

【本報訊】去年中秋節,62歲的蒙禮鴻伯伯在沙田離奇失蹤,妻子及兩子從此四出尋人,踏破鐵鞋,尋人街招由沙田貼到西貢。轉眼已一年又是中秋節,蒙家上下堅信蒙伯尚在人間,只望好心人能給予線索,令中秋夜能有奇蹟,也好讓一直因丈夫失蹤而自責的蒙太能從陰影釋放出來。

■蒙禮鴻去年中秋失蹤,蒙太(中)一直自責,一年來三母子從未放棄尋人。梁瑞帆攝

妻至今仍自責

去年9月19日是中秋正日,蒙伯和太太在沙田飲茶行街後,到好運中心賽馬會買六合彩。蒙太囑咐蒙伯站在十步以外位置「企定定」等候她買彩票,誰知蒙太買完回頭,丈夫已不見人影。
蒙太事隔一年仍自責,指丈夫失蹤當日有說過「做人唔簡單」,又慨嘆自己「搵唔到食」、「做人冇用」。27歲的大仔蒙智表指爸爸患有精神病多年,上年失蹤前更疑有腦退化,一家四口靠綜援過活,故爸爸向來自卑,不排除爸爸為了減輕家人負擔而刻意離家。過去一年三母子多次貼街招,又成立尋人facebook專頁,雖然網友提供的疑似蒙伯消息最終證實是誤會,但蒙家仍然感激,並再呼籲目擊者幫手令蒙家有機會團圓:「我哋最想見番佢,嗰種感覺,一家人齊齊整整先係最緊要!」 

因有會員己提供兩位己出澄清資料, 所以特此關文!

感謝蘋果日報今日繼續報道我爸爸失蹤消息。由於報道內容有少少錯誤,我們有責任在此更正一下:內容中的(一家四口靠綜援過活)為錯誤,事實是我和細佬並沒有申請綜援,在訪問時已告訴記者朋友。感謝大家!

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:一家四口靠综援,真係睇到火眼爆!

有無苦衷??例如成家都有病果d?!

catlover1026  有病無錢仲生兩個都有   發表於 14-9-10 00:23

公爵府

2024勳章

nz 發表於 14-9-9 16:15
【本報訊】去年中秋節,62歲的蒙禮鴻伯伯在沙田離奇失蹤,妻子及兩子從此四出尋人,踏破鐵鞋,尋人街招由沙 ...
[size=15.3333330154419px]"27歲的大仔蒙智表......一家四口靠綜援過活"

[size=15.3333330154419px]27歲仲拿綜援?????

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔知人地家事,唔好見到綜援兩個字就咁大反應啦。

catlover1026  無人會覺得你好有愛心   發表於 14-9-10 00:26

珍珠宮

引用:有無苦衷

原帖由 cream090909 於 14-09-09 發表
有無苦衷??例如成家都有病果d?!
如有苦衷,當然同情,但睇圖片真唔覺,老實講,我真希望佢地有困難先取!

wcpcelia    發表於 14-9-9 18:24
chi-ying  Agree  發表於 14-9-9 16:29

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

珍珠宮

引用:唔知人地家事,唔好見到綜援兩個字就咁大反

原帖由 seaman1982 於 14-09-09 發表
唔知人地家事,唔好見到綜援兩個字就咁大反應啦。
我係見27歲同兩個仔幅相,你睇完後再評論啦!

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

好手好腳,27歲好意思攞綜援

伯爵府

畀面勳章

引用:【本報訊】去年中秋節,62歲的蒙禮鴻伯伯在

原帖由 nz 於 14-09-09 發表
【本報訊】去年中秋節,62歲的蒙禮鴻伯伯在沙田離奇失蹤,妻子及兩子從此四出尋人,踏破鐵鞋,尋人街招由沙 ...
點解眼火爆

Be crazy. Be stupid. Be weird. Be whatever. Because life is too short to be anything but happy.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今朝睇完都有呢個疑問!!!

大宅

大食懶,廿幾歲仔唔做野分擔家庭責任咬阿公。

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 nz 於 14-09-09 發表【本報訊

原帖由 qmui 於 14-09-09 發表
點解眼火爆
一家四口攞綜援……包括仔 27 歲 大仔……

男爵府

兩個仔咁大廿幾歲,點解唔搵嘢做,要食綜緩?

公爵府

珍珠宮

會唔會係傷殘津貼?

伯爵府

回覆:nz 的帖子

行街,飲茶,買六合彩后失蹤
一家四口吃阿公,真係悠閒

Vinccy  大食懶!  發表於 14-9-9 18:32

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

咁後生就食老綜

社署點做嘢ga,即刻cut佢啦

sharon1    發表於 14-9-9 19:04
Snoopy211    發表於 14-9-9 18:22

伯爵府

畀面勳章

回覆 nz 的帖子

侯爵府

大廚勳章

引用:行街,飲茶,買六合彩后失蹤一家四口吃阿公

原帖由 carbon 於 14-09-09 發表
行街,飲茶,買六合彩后失蹤
一家四口吃阿公,真係悠閒
返工係:趕車,做野,買送

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

男爵府

回覆:何解2個仔要取綜援

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

引用:咁後生就食老綜 社署點做嘢ga,即刻cut佢啦

原帖由 hohoho2013 於 14-09-09 發表
咁後生就食老綜

社署點做嘢ga,即刻cut佢啦
大把廿歲左右特登唔結婚食單親老綜,呢D大食懶仲唔系食過世?

首頁

尾頁

跳至