自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

近幾年不停有虐待兒童及父母疏忽照顧的事件。
一個又個又個,恐怖的、變態的事件發生,幾日無飯食、老豆斬死個女、將個仔條屍(當垃圾掉左)、送個女比男朋友搞............。

~~~真令人痛心,落淚!~~~

大家請回望下在50至60年代的香港人係生活得最苦的。當年的父母他們大部分都是文盲,每個家庭都一生就半打兒女,他們一身兒女債,他們每天只知要搵食,捱得好辛苦,自己無得食,捱生捱死,也是為養活兒女。就算他們體罰也是全心想教好兒女,不會加害我們,想我們死。

因我父在當年真的捱死了,媽就捱到接近失明!

看看現在,在這新一代的香港父母,一定接受9年免費教育。每個家庭只養一至兩名子女。為何時代越進步,越文明,個案就越嚴重,越是恐怖,越無人性。

本人有小小提意由學校開始:
如全港學校加上託管服務,真的幫到我地(上班搞食一族的家長)
好希望幼稚園、小學、中學等,可開放長小小時間,作託管服務,協助有需要家庭免獨留兒童在家的情況。
作為家長的我,就算有社區中心有託管服務係幫唔到我,因我都安排找人幫到校接我個仔,才去到社區中心使做到託管服務。

我個仔就讀的小學,就無這種服務了,希望由政府學校帶頭,其他學校就會跟隨.

各位媽咪點睇?

子爵府

好媽媽勳章

我o既工作正係呢d課餘托管o既功課輔導班老師(學校攪o既),
d學生0由放學到6點半都會留o係學校做功課,溫習~
完左仲有校車車返屋企附近tim~
不過真係唔係間間學校都有呢個服務...
原文章由 katherine2008 於 08-1-29 16:53 發表
近幾年不停有虐待兒童及父母疏忽照顧的事件。
一個又個又個,恐怖的、變態的事件發生,幾日無飯食、老豆斬死個女、將個仔條屍(當垃圾掉左)、送個女比男朋友搞............。

~~~真令人痛心,落淚!~~~

大家請回望下在50至60年代的香港人係生活得最 ...

大宅

好, 對我d返工媽媽是最好的, 有人照顧又有人睇功課.

大宅

好媽媽勳章

回覆 #1 katherine2008 的文章

真係舉腳贊成呀
不過我相信政府會怕有人濫用呢種服務

珍珠宮

託管服務同虐兒基本上係無關係o既(no offence)
我亦都讚成學校延長開放時間........(其實好多學校本身都係開放到六、七點, 我覺得"延長開放"唔難做到)
之但係, 延長開放時間, 咁即係要有成年人係學校睇住d小朋友啦, 咁呢個成人係邊個?
老師? 校工? 家長義工? 定係五、六年班o既學生
若係由有小朋友o既老師on duty 去take care學生, 咁佢o既小朋友又邊個去take care呢?
若係校工(佢地一般都會等學校關門先走)又會唔會有紀律問題? 始終佢地未受過相關訓練嘛(當然唔排除一樣有d好識教小朋友o既校工)

[ 本文章最後由 goat 於 08-1-29 17:23 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

咁又應該唔會o既...
因為都要收錢ga ma...
我做o既學校之前試過綜援家庭唔洗錢可以返功輔班,
結果果d人仕就咩班都報,
係又報唔係又報...
之後學校改左制度,
所有報讀學生都要收費...
咁就公平d囉~
同埋其實真係唔係好貴...
$25-35/日
包埋有小茶點食...
又有校車....

原文章由 pigpigpat 於 08-1-29 17:16 發表
真係舉腳贊成呀
不過我相信政府會怕有人濫用呢種服務

子爵府

好媽媽勳章

學校如果真係攪功輔班,
會再請一批part-time老師專係做功輔班ga....
原文章由 goat 於 08-1-29 17:20 發表
託管服務同虐兒基本上係無關係o既(no offence)
我亦都讚成學校延長開放時間........(其實好多學校本身都係開放到六、七點, 我覺得"延長開放"唔難做到)
之但係, 延長開放時間, 咁即係要有成年人係學校睇住d小朋友啦, ...

大宅

回覆 #2 Rain~* 的文章

我囡囡讀緊K1, 我都為這個問題而煩惱,
最煩惱係放課後到我下班那段時間.
我已找到最近我家的救世軍- 課後支援服務,
如果保母車直接送到救世軍附近,但囡囡仍要一個人行過去仲要自已搭lift 上二樓, 一個 P.1
的小女孩可以嗎? 遇到壞人怎麽辦呢?.........
如果每間学校都有課後託管就好了!

珍珠宮

原文章由 Rain~* 於 08-1-29 17:23 發表
學校如果真係攪功輔班,

唔好意思, 其實功輔班同託管係唔係兩樣野黎架? (後者純粹託管, 同功課無關?)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 Rain~* 於 08-1-29 17:23 發表
學校如果真係攪功輔班,

我覺得冇咁gei必要囉.
兩樣野冇關係.
依d係家長責任. 如果家長係緊張小朋友都唔會有果d新聞, 根本就係家長本身心理有問題, 佢地本身需要心理輔導多d囉.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

好媽媽勳章

其他果d我唔清楚...
但係我做果間學校就叫"功課輔導班"囉.....
原文章由 goat 於 08-1-29 17:25 發表

唔好意思, 其實功輔班同託管係唔係兩樣野黎架? (後者純粹託管, 同功課無關?)

珍珠宮

原文章由 LIZTZE 於 08-1-29 17:23 發表
如果保母車直接送到救世軍附近,但囡囡仍要一個人行過去仲要自已搭lift 上二樓, 一個 P.1
的小女孩可以嗎?
...

p1 真係太細啦,唔好咁安排!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Rain~* 於 08-1-29 05:30 PM 發表
其他果d我唔清楚...
但係我做果間學校就叫"功課輔導班"囉.....

係呀... 我個囡以前個間都有, 個時都有叫個囡去, 但係唔知點解都係做唔晒 D 功課番黎?? 所以去左兩個月到無再去....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 LIZTZE 於 08-1-29 05:23 PM 發表
的小女孩 ...

我知有部份係可以加時, 你試下手搵 D 幼稚園或幼兒園係有得加時幫囡囡轉校啦... 咁對你同小朋友都好好多....

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

咁我就唔知點解喇...
因為一般黎講,除左臨放長假果日,
我都好小學生會做唔哂功課...
我地輔導around2.5-3hrs,
做完功課仲會溫默書/做功作紙....
原文章由 catjeffcat 於 08-1-29 17:36 發表

係呀... 我個囡以前個間都有, 個時都有叫個囡去, 但係唔知點解都係做唔晒 D 功課番黎?? 所以去左兩個月到無再去....

子爵府

好媽媽勳章

我知有d補習社,
都會幫d家長接埋仔去補習社補習ga...
原文章由 ha8mo 於 08-1-29 17:39 發表
我宜家託果度
最多延展到8點
我6點去接仔時
見好多小朋友留低架

大宅

唔驚殺校

學校如果真係攪功輔班,

老師多野做. 又多一條道理, 唔洗驚殺校law

珍珠宮

原文章由 katherine2008 於 08-1-30 17:35 發表

老師多野做. 又多一條道理, 唔洗驚殺校law

老師多野做=唔洗驚殺校?
唔係好明?-(

伯爵府

近幾年不停有虐待兒童及父母疏忽照顧的事件

呢d人通常都係大6落嚟, 同埋攞阿公$架.....

首頁

尾頁

跳至