自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

回覆:小一返學被同學打

其實報警,驗傷會唔會好啲?
10幾拳喎,當個仔係仇人?咁過份!

lawkaka  我覺得一定要報警!  發表於 14-9-16 17:49
pig_head  同意  發表於 14-9-16 14:35
Deluxemo  六歲就欺凌人,一定要   發表於 14-9-16 03:07

大宅

打人那個是比其他小朋友高一個頭,比老師罸都仲嬉皮笑臉那種⋯⋯比較多講普通話

mashamama  本來想話小朋友打交都   發表於 14-9-17 09:42
懿仔媽媽  唉又係呢d冇乸教   發表於 14-9-16 10:16

侯爵府

必定同老師講, 要老師跟進,甚至見對方家長

侯爵府

畀面勳章

引用:其實學校會如何處理?可以要求調走那打人的

原帖由 cnyeung 於 14-09-16 發表
其實學校會如何處理?可以要求調走那打人的去第二班嗎?
我諗調班係解決不了問題,如小朋友不知打人係唔啱,調了班仍會打人,仔仔有冇講成件事係點?建議直接向班主任了解好D,寫信冇當面傾咁好

大宅

我有想過找那打人的傾下,問下佢點解打人?即是用懷柔方法,希望佢不會再這樣做。這種想法是不是太天真?我沒接觸過頑劣的小朋友,唔知佢地是否好難教

男爵府

BK Milk勳章

引用:我有想過找那打人的傾下,問下佢點解打人?

我有想過找那打人的傾下,問下佢點解打人?即是用懷柔方法,希望佢不會再這樣做。這種想法是不是太天真?我 ...
直接搵老師,要教都唔係又你教,十幾下真係好嚴重。

cnyeung  你又講得對  發表於 14-9-16 01:56

侯爵府

畀面勳章

引用:我有想過找那打人的傾下,問下佢點解打人?

我有想過找那打人的傾下,問下佢點解打人?即是用懷柔方法,希望佢不會再這樣做。這種想法是不是太天真?我 ...
千其唔好自己搵果位小朋友傾,如果佢真係好頑劣,一陣屈返你轉頭,你冇證人冇著數,直接搵老師,要教應該由老師同果位小朋友家長教,你要保護自己仔仔,以免佢怕了返學,我仔仔都係今年小一,我又係最怕佢比人蝦

大宅

我都不如點保護個仔?其實當時有其他小朋友見到,因我仔說佢避開時差點跌落另一同學身上。當時剛好小息完,老師未到,但有其他小朋友見到。

侯爵府

畀面勳章

引用:我都不如點保護個仔?其實當時有其他小朋友

我都不如點保護個仔?其實當時有其他小朋友見到,因我仔說佢避開時差點跌落另一同學身上。當時剛好小息完, ...
應該教仔仔下次有咁情況先避開,然後立即同老師講返件事,立即處理通常較有效,亦容易搵到人證,明天搵老師傾下,要求老師嚴正處理

子爵府

咁細個已經咁暴力我第一時間會直接打去學校搵班主任了解

子爵府

你個仔有無話點解果個人打佢?佢有無還手?

大宅

我都問點解人地打佢?佢都唔知。如果我仔識還手,我應無咁擔心

Manwah  可能那孩子的父母無理  發表於 14-9-16 16:41
Manwah  有無考慮要求校方報警  發表於 14-9-16 16:41

男爵府

太過分 話俾老師知!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:個仔小一,被同學用拳頭打個肚十幾下,陰陰

個仔小一,被同學用拳頭打個肚十幾下,陰陰痛到放學。我知道後,好難過心痛。失眠。

...
邊間小學?

子爵府

BK Milk勳章

引用:我都問點解人地打佢?佢都唔知。如果我仔識

我都問點解人地打佢?佢都唔知。如果我仔識還手,我應無咁擔心
你小朋友冇還手先顯得佢有家教,如還手了同個位小朋友有咩分別?
我係你我會同小朋友一齊回校,同班主任/校長講;打個肚十幾拳係嚴重傷人,何況你小朋友只係小一 做家長嘅一定要好好保護!
叫班主任接見打人嘅個位小朋友嘅家長,吾好俾佢覺得呢件係小事!

公爵府

真係好心痛啊!你不如聽朝同個仔返學校順便同老師講,了解下件事啦,寫信呢d咁轉折既方法唔適合用喺呢件事上。因要防止果位同學再打你個仔,所以處理要快,直接同老師講,要求老師立即處理同要求見對方父母啦!

男爵府

寫信都有用,書面投訴!再加親身去,學校會更加重視。
心痛,無拿拿比人打。宜家有冇痛啊?

大宅

虎到金來勳章 BK Milk勳章

寫信!?太慢了
你直接跟個仔返學,同老師校長了解清楚最好,起碼個同學唔會再埋到你仔身先!
打肚十幾下,個百厭同學應該要受教訓,比佢家長知道自己個仔做左乜出來,唔教將來實壞

男爵府

同阿囝返學校,向班主任同訓導主任反映有咁嘅情況,你話佢哋一齊咁樣玩都唔好,仲要依家阿囝無端白事俾人打,好無辜,阿囝都驚咗佢同學,唔知佢又幾時會再打人,記住要佢地調查清楚件事,要有個交代,講佢哋知你想掂安排,要老師留意下,罰打人嘅同學,調位,道歉,要通知對方家長自己囝囝有咁樣行為要教下..... 仲要話你都唔想攪大件事,亦唔希望有其他同學仔再俾人打,希望學校正視個問題啦

水晶宮

我聽到都好心痛

首頁
12345...11

尾頁

跳至