自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛

cnyeung 發表於 14-9-16 01:45
其實學校會如何處理?可以要求調走那打人的去第二班嗎?
應該唔會,如果一有問題就調走佢果級咪好亂?

大宅

引用:Quote:原帖由 cnyeung 於 14-09-16 發表我

原帖由 babybombom 於 14-09-16 發表
這情況,我會第一時間同囡去學校正接好嚴肅同老師瞭解,要求接觸那位同學及家長。如我覺得處理不當,我會報 ...
同意!

男爵府

打十幾下, 我會即刻去醫院驗傷先, 然後第2日即刻剷上學生投訴, 今日老師都會返工架, 只係學生唔使上堂

別墅

回覆:小一返學被同學打

寫信太慢了
應該親身到學校找老師了解

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

nicolebean 發表於 14-9-16 14:37
咪傻啦
而家應該係學校擔心"外面既人點睇我間學校"呀
我個仔返學,俾人打,
你估一間top/ 多人揀的學校, 會唔會因為一個洩的小朋友而無人揀??間間學校都有壞學生, 好學生, 無人唔知呢個道理

我識唔少老師, 佢地最怕不是校譽受損, 而係麻煩, 係真的...黎緊仲要讀6年, 我覺得應該三思, 你好好地同學校反映, 學校會覺得家長有商有量, 而家都未同老師講過, 件事仲未搞清楚, 就即刻去報警?!

我認為樓主為保障自己小朋友, 應該先搞清件事: 例如你小朋友係咪真係無還手? 你小朋友在過程中有無錯 ?? 如果係否定, 而學校又唔理, 你先去報警, 你仲可以大條道理, 因為你無理虧!

cnyeung  對的,正是我的想法!   發表於 14-9-16 22:06

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

直接講!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:個仔小一,被同學用拳頭打個肚十幾下,陰陰

原帖由 cnyeung 於 14-09-16 發表
個仔小一,被同學用拳頭打個肚十幾下,陰陰痛到放學。我知道後,好難過心痛。失眠。

...
你對佢仁慈 即對自己個仔殘忍 家長係要好好保護自己兒女.
最基本 一定要make sure 學校 和 對方家長 非常認真和嚴肅處理 必須保証不能再有欺凌事件下一次發生.

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

男爵府

引用:個仔小一,被同學用拳頭打個肚十幾下,陰陰

原帖由 cnyeung 於 14-09-16 發表
個仔小一,被同學用拳頭打個肚十幾下,陰陰痛到放學。我知道後,好難過心痛。失眠。

...
1)去學校,同先生了解情况,事態嚴重,要正視!
2)學方一定要了解情况,並給予合理解釋。
3)帶個仔睇醫生,個肚被人打十幾下,怕有問題

大宅

宜家小一已經咁.....

伯爵府

2018母親節勳章

第一反應係寫信而唔係即刻揾老師⋯⋯,你有冇諗過,亞仔響學校咁被人打,已經冇同學幫佢(搵老師/同老師講),到放學見到你佢對你有乜期望(點解亞媽唔即刻搵老師/搵打我個同學⋯⋯)?除咗身體受傷,佢心理上情緒上都好需要安慰,最大嘅安慰係見到愛佢嘅媽媽企出嚟為佢爭取公道!咁佢先會相信你以後都會盡力保護佢,有事會同你講。
快D去睇醫生驗傷,有嘢就白紙黑字,聽朝早早返學校搵班主任。亞仔唔知點解被人打就直接問其他家長,其他目睹事發經過嘅同學仔應該都有向自己阿爸阿媽講過呢件事,問多幾個就㑹有個比較完整嘅畫面。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

同老師/社工跟進.
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

別墅

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可能掛三號之後老師有返學校做野都唔定,不如試下打番學校睇下有無人聽。

公爵府

我教兩個女係出面俾人推或俾人打,要做出好大動作,如喊或大叫好痛

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

你要教你個仔有乜事要搵老師
寫乜鬼信 我係你第二日請假直剷去學校
問老公可以點解決 同帶個仔驗傷

大宅

BK Milk勳章

我仔小一時試過俾同學大力响背脊打左一下, 第二朝返學, 直接搵班主任投訴, 之後老師有處罰個同學, 及有同其他同學解釋打人唔岩, 自此都無特別野發生..

珍珠宮

畀面勳章

我反而想問。。。比人打十幾下,你個仔有冇還拖

同學校投訴係一定,不過。。。

你真係要教阿仔自衛,遠水救唔到近火

。。。。識還拖d同學至少唔敢再對佢郁手,

唔好罵我住。。我講真架

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:回覆+cnyeung+的帖子心儀學校?+唔係BAND+ON

原帖由 poodlema 於 14-09-16 發表
回覆 cnyeung 的帖子

心儀學校? 唔係BAND ONE架嘛...
小學邊有band

首頁
45678...11

尾頁

跳至