自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無綫婦女節目台柱主持鄺佐輝早前證實患上第四期腸癌,更不幸嘅係,癌細胞後期更加擴散到肝臟。

唔見咗佢好耐, 原來身體有事!!!

三個月前驚悉自己患上第四期腸癌,鄺佐輝七月才接受完腸道微創手術後,才發現腫瘤已經轉移至肝臟,下周再接受較大型嘅切肝手術。他淡然地謂「切得幾多得幾多」,但身患惡疾,同時手停口停,一講到經濟問題,鄺佐輝亦難免憂慮。

今日有周刊報道了鄺佐輝的病情。年屆58,由做了多年的無綫轉到港視闖天下,可惜開台未竟,還得撲水醫病及維持生計,雪上加霜。鄺佐輝說,最擔心的,還是太太:「太太好激動,我就好冷靜。個天已經待我好好,至少仲俾時間我處理病情。」下周完成切肝手術後,鄺佐輝還需接受六個月化療。

談到生計,鄺佐輝面臨困局,今年五月,他已經約滿港視,再無穩定收入,平時只靠偶然做司儀及唱歌騷維持收入。為了節流,鄺佐輝夫婦亦已由市區搬到租金較平的元朗八鄉村屋。

鄺佐輝說:「喺住院嘅後期,我都諗起一樣嘢:『我真係乜都唔做得架喎!』」幸好在此時,好友卓慧敏伸出援手:「唔做得嘢生活係有困難,唔係一兩個月喎,咁我心裡面開始有啲擔心嘅時候,咁佢亦好有心,有問起我『點樣啊』,咁我都講:『我有少少嗰個感覺(經濟有困難)』,佢哋就即刻好好,喺佢哋個『微藍基金』度開咗個二萬蚊嘅支票俾我。」

消息傳開後,由無綫訓練班同學組成的藝進同學會亦發動籌款,支援鄺佐輝。鄺佐輝說:「我都話我唔怕面皮厚架,因為我以前,我自己自問以前我都願意去幫助其他人,雖然我冇乜能力,但我覺得當我有事嗰時,我係好樂意去接受人哋嘅支持囉!」

tsung  add oil  發表於 14-9-17 15:18
Cutemom0808    發表於 14-9-17 14:39
tkkmama  唉~仲咁後生~~  發表於 14-9-17 12:19
SiuBBee  best wishes  發表於 14-9-17 10:48

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝願佢身體健康。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

祝福佢!

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

祝佢早日康復

琥珀宮

回覆:cy101 的帖子

佢應該幾後生下,過5字未!

onlam2005  58歲  發表於 14-9-17 12:57

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

祝平安,身體健康,早日康復

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

祝他早日康復

子爵府

環保接龍勳章

祝佢早日康復!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 14-9-17 10:35
佢應該幾後生下,過5字未!

無講!! 我估有六字頭!! 睇番資料佢78年TVB 訓練班畢業!

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:腸癌轉移肝 鄺佐輝:有幾多切幾多

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

get well soon

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

get well soon
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

祝福他

子爵府

祝早日康復

公爵府

未曾生我誰是我,生我之時我是誰,
長大成人方知我,合眼朦朧又是誰,
來時糊塗去時迷,空在人間走一回,
不如不來亦不去,亦無煩惱亦無悲。

子爵府

hope he will get well soon

珍珠宮

祝早日康復。

子爵府

祝福佢,希望佢好太辛苦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

祝願佢身體健康

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

加油 祝早日康復.

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

首頁

尾頁

跳至