論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔會俾任何意見, 叫工人自己決定.

香港媽媽大肚都係咁返工啦, 工人大肚大晒?

俾著我會盡量扮無野, 同佢講產假會點安排, BB唔可以帶返僱主屋企等等, 要冷靜, 工人見大你唔到, 佢自己都會擔心, 呢啲係心理戰.

最多咪最多個工人或者EE頂住先, 我就唔會賠錢叫佢走或者幫佢拿主意要唔要BB.

珍珠宮

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

Tks DoReMi 媽媽,
我都叫佢們冷靜先, 工人今朝講, 比醫院的大肚信時, 又過之前試過唔要, 但無醫生肯做, 現在只有私家醫生到做, 自己又無錢, 男友又找唔到.

另, 因太大了, agent 話叫她番印尼生, 比人工加機票. 但唔知工人點決定.

大宅

BK Milk勳章

佢本身有新僱主請左佢,agent 話佢同新僱主唔夾,所以人地唔要佢,又話剛剛驗左身無問題,唔駛再驗。
我地個時又急要工人,所以就信佢。 點知比佢老點。所以宜家請工人,我地會自己再驗或睇清楚份報告。

AK47AK47  咁佢即係有心在港生啦  發表於 14-9-17 16:57

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

LILY媽咪 發表於 14-9-17 14:41

Tks DoReMi 媽媽,
#21講得啱, 只要叫你朋友本住心態係由得佢喺度做, 不過要諗一諗佢生時人手安排, 同check清楚工人生仔僱主要俾啲乜嘢, 又或者唔俾啲乜嘢, 除咗前四後六, 工人BB唔可以入屋, 同工人講清楚產假安排, 等工人知道冇機會屈僱主錢, 哩啲係心理戰, 可能佢自己打退堂鼓都唔定, 就算工人做落去, 都寧願將賠俾佢嘅錢攞嚟請多個工人, 或鈡點, 都好過平白益佢哋。

LILY媽咪  工人睇醫生, 僱主要攞假   發表於 14-9-17 14:59

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mouse_tomato 發表於 14-9-17 14:44

佢本身有新僱主請左佢,agent 話佢同新僱主唔夾,所以人地唔要佢,又話剛剛驗左身 …
就係斷約工人, 可能佢之前已用個肚屈咗前僱主一筆, 跟住到你, 一個肚, 可以屈2筆錢, 你個agent好衰格。

LILY媽咪  AGENT 太哀  發表於 14-9-17 17:18

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:工人通知有了4個月BB...

唔係請咗太耐前四後六唔使俾足5份4$

大宅

BK Milk勳章

個AGENT真係好衰格,仲要扮乜都唔知,黑店。。。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

mouse_tomato 發表於 14-9-17 15:50

咁賤的agent. 賺咗D錢都無乜好結果

象牙宮

mouse_tomato 發表於 14-9-17 15:50

佢點會唔知吖!

大宅

BK Milk勳章

咪係LOR ~~ 好彩佢肯走。。唔係麻煩啦~~

象牙宮

mouse_tomato 發表於 14-9-17 17:01

咪係LOR ~~ 好彩佢肯走。。唔係麻煩啦~~
你都蝕錢, 時間, 精神, 仲要驚餐飽, 請個工人啫, 香港僱主點解要受咁多嘢?

大宅

BK Milk勳章

咪係。。香港僱主真係無咩保障,好似宜家咩都幫哂工人咁,都唔知政府點諗。

eewinnie  政府真係好衰,香港人   發表於 14-9-17 18:30
LILY媽咪  特發事, 搞到僱主解決.  發表於 14-9-17 17:39
DoReMi媽媽    發表於 14-9-17 17:37

公爵府

引用:回覆+fitfish+的帖子印印,+唔要BB好陰質,+

原帖由 LILY媽咪 於 14-09-17 發表
回覆 fitfish 的帖子

印印, 唔要BB好陰質, 僱主唔可做幫凶, 唯有盡量勸她番印尼. ...
請她返鄕下吧,不要給意見,始終是人命

珊瑚宮

佢話4個月,驗過至知,可能無.........係屈
玩具萬歲!

公爵府

回覆:LILY媽咪 的帖子

叫你朋友唔好理個工人,佢哋識咁多(朋友),點會唔知點做(墮胎)一陣出事,話係你朋友叫佢,到時就麻煩。

別墅

引用:無論佢要唔要個BB,+作為僱主,+唔好主動俾

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-09-17 發表
無論佢要唔要個BB, 作為僱主, 唔好主動俾任何意見, 所有決定, 應該由個媽媽自己去做。 ...
贊成

大宅

4個月政府該唔會主動做了,私家有可能,24週更是不能合法做了,不如叫佢返去先喇,BB留下吧,因為4個月係要夾硬催生整死個BB架,你幫到都唔好幫喇下馬

男爵府

引用:回覆 DoReMi媽媽 的帖子佢本身有新僱主請左

原帖由 mouse_tomato 於 14-09-17 發表

佢本身有新僱主請左佢,agent 話佢同新僱主唔夾,所以人地唔要佢,又話剛剛驗左身 ...
未做滿10個月得冇薪產假,你同佢講生仔10wk係冇錢,睇下佢走唔走

子爵府

佢要定吾要,都吾好比意見,如果佢喺都吾走,你只可同佢講,你喺度生左,吾好帶bb返嚟做嘢,叫佢自己諗辦法

大宅

回覆 2女女 的帖子

真的?未滿10 個月產假無薪? 續約點計, 算OVER 10 個月? OR 由新約開始計?

Handsomewoman  我都想知  發表於 14-9-18 14:54

首頁

尾頁

跳至