自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有ID +特區護照

但冇回鄉証,

唔帶出世紙,OK嗎? THANKS!!!!!
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ok啦!

男爵府

只需 ID +特區護照 便可!!!

我仔都係兩歲...剛過完大海無幾耐~

原文章由 060228 於 08-1-31 14:55 發表
有ID +特區護照

但冇回鄉証,

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

okay架拿,玩得開心d!!

複式洋房

id 及 回港証
我唔知護照可唔可以代替回港証呢.

男爵府

THANK YOU!!!
因為我冇申請到回港證,出發前...好驚!!!
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 060228 於 08-1-31 14:55 發表
有ID +特區護照

但冇回鄉証,

特區護照都可以返大陸啦,只係有埋出世紙就好d.
<br><br>

複式洋房

唔好意思,咁我想問吓,如果返國內又如何,因為我是帶回鄉咭加回港証的.如可以護照代替,下次我就唔使嘥錢申請回港証.

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你仲想生多個呀!

伯爵府

yes, id + passport, no need 回鄉証

原文章由 csyma 於 08-1-31 15:07 發表
唔好意思,咁我想問吓,如果返國內又如何,因為我是帶回鄉咭加回港証的.如可以護照代替,下次我就唔使嘥錢申請回港証.
星期五是無飯主婦日

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係喎, 返國內要回郷証架, 有ID同passport就唔使回港証.

原文章由 adacheung1972 於 08-1-31 15:18 發表
yes, id + passport, no need 回鄉証

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 csyma 於 08-1-31 15:07 發表

(中國)用護照係得架,不過就要由外地旅客通道入境(唔同樓)比用回鄉証慢關員會問你點解唔用回鄉証,除左你一家人其中有一位成員真係回鄉証過期,或者未伸請而必需要隋行咁先用護照者,如果唔係過關會用多好多時間,如果跟團就會比人黑面架啦.

回港証=係小童(未有id)來回澳門用.唔適合返大陸.

[ 本文章最後由 chinatea 於 08-1-31 17:33 編輯 ]
<br><br>

大宅

DEL.

DEL.

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ID=身份證, 唔係出世紙, 申請passport時可一併申請.

原文章由 sharoncls 於 08-1-31 20:14 發表
我想問吓 ID 是不是出世紙呢?
如果不是又是什麼?

THX!!

水晶宮

原文章由 sharoncls 於 08-1-31 20:14 發表
我想問吓 ID 是不是出世紙呢?
如果不是又是什麼?

THX!!

小朋友出入境要帶埋出世紙係証明個小朋友同你有家屬關係,加上小朋友個樣時時會變,佢地又冇打指模所以出世紙好重要架.
<br><br>

伯爵府

sorry,打錯,係不用回港証

原文章由 lestat 於 08-1-31 16:50 發表
唔係喎, 返國內要回郷証架, 有ID同passport就唔使回港証.
星期五是無飯主婦日

伯爵府

我成日帶個囝上大陸玩, 無帶出世紙無問題,

原文章由 chinatea 於 08-2-1 00:37 發表

小朋友出入境要帶埋出世紙係証明個小朋友同你有家屬關係,加上小朋友個樣時時會變,佢地又冇打指模所以出世紙好重要架.
星期五是無飯主婦日

侯爵府

Passport同ID已經証明左小朋友的身份, 而且出世紙只有父母資料, 其他親屬, 例如: 婆婆都可以帶小朋友過境, 我帶囡囡去澳門/大陸都唔帶出世紙.

原文章由 chinatea 於 08-2-1 00:37 發表

首頁

尾頁

跳至