懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

例如m記, 碗仔'次', 炸chicken wing, 朱古力, 柯華田, 西多士, 糖水, 總之屋企飯就唔想食:( . 但呀b 出黎ok ga? 唔該唔該!!:D

別墅

我都想知, 我由5weeks開始已經食唔倒飯&餸, 今日lunch先食完麥記, 最愛薯條, 肯德基又係favour. 而家9weeks. 正餐真係食唔倒, 聞倒陣味已經想嘔, 希望bb無事啦.

大宅

對你嚟講乜嘢叫冇事先? 有濕疹皮膚差算唔算?
瞓得唔好, 成日扭計, 脾氣差, 戒唔到夜奶算唔算?

唔夠膽話食垃圾先會有呢D問題, 但正經飯先有足夠營養俾BB發育, 尤其係腦部.

為咗BB又好, 第時自己冇凑得咁辛苦又好, 忍吓啦!!!

伯爵府

momama, 我都唔想架:( , 但係我同creamie 媽一樣, 喎屋企聞倒陣味已經無胃口, 正餐食得唔夠, 但過後右肚餓, 其實好慘ga. 所以咪食堆好多垃雜野囉. 奇怪既係, 乘日都想食呢d 口垃雜呢!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

真係點睇你指既 ok... 非洲 d 媽媽食都冇得食都有本事生到 bb出食, 仲養得大添...:tongue:

我果陣都無胃口, 一響屋企聞到飯送味就頭痛...但都要食架, 果陣夜晚食好少飯, 不過做得人阿媽就唔可以再俾咁多藉口俾自己架啦, 明知係唔好仲要食咁多, 根本係自私. d 立雜野間中食下就 ok.

或者你試下少食多餐, 得閒食下梳打餅, 或者係生果, 飲下牛奶, 飲多 d 湯水, 咁都會好 d 架. 或者你出去茶樓餐室正正經經食個飯, 都好過食麥記, 食零食.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-2-1 02:21 編輯 ]

大宅

原文章由 準媽咪 於 08-1-31 21:18 發表
momama, 我都唔想架:( , 但係我同creamie 媽一樣, 喎屋企聞倒陣味已經無胃口, 正餐食得唔夠, 但過後右肚餓, 其實好慘ga. 所以咪食堆好多垃雜野囉. 奇怪既係, 乘日都想食呢d 口垃雜呢!! ...

做人媽媽啦, 要開始習慣付出.
唔好話咁多人評擊M記同KFC用基因改做嘅原材料, 肥都肥死你啦!
大肚係咁家啦, 好嘅就好順利, 衰起上嚟又嘔, 食唔到, 瞓唔到, 便秘, 字瘡乜都有.
第一胎不知幾舒服, 今次嚴重失眠, 情緒低落忍唔住食咗幾次歺蛋麵, 都不知幾內疚!
努力呀! 要錫住BB呀!

伯爵府

頭3個月食唔到正餐都好正常. 我自己當時真係連水都唔想飲..一定要飲有味道既野..我個醫生話有胃口食咩就食咩...好過我地咩都唔食..到時真係咩營養都無..16, 17 week 之後就會好好多..有番胃口食正常飯餐..
我依家都36 w...我估唔會好有問題卦..

別墅

多謝您地嘅意見呀!
其實我初頭都無食垃圾嘢架, 只係食極少量嘅正餐, 聞倒飯餸味仲要一路食一路作嘔, 2星期前做產檢時發現自己比未懷孕時輕咗8磅, 嚇一跳! 正餐食唔倒唯有想食咩就食咩, 唔希望體重再創新低, 所以呢2個星期味食呢d嘢囉. 不過, 您講得啱, 我會嘗試克服架啦.

男爵府

食咁多高油, 高糖食物, 小心高血壓同糖尿病, 懷孕期呢兩樣特別易有架, 到時會影響到小b~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

大宅

我都係咁..食唔到正餐! 零食又食唔到
成日想嘔, 但又好餓
我迫自己食下正餐..但係一食完就要嘔...

伯爵府

原文章由 E@V 於 08-2-1 10:19 發表
我都係咁..食唔到正餐! 零食又食唔到
成日想嘔, 但又好餓
我迫自己食下正餐..但係一食完就要嘔...

我都係一食正餐就嘔..咩都好..聞到d 味都驚. 頭幾個月無增過磅..仲要瘦左三, 四磅. 我估呢d 都係正常反應..
其實就算食果d '垃圾食物' ..我都唔係話食得好多...即係包都係食半個..飲甜野會加perrier 溝淡d...但求有d 野落肚咁囉. 油炸既就盡量唔食喇..始終都怕會有糖尿同埋食得太多油.
果時每晚對住碗飯就係度誓願咁..真係未食都想嘔呀!

捱過3, 4個月會好好多. 雖然我阿b 未出世, 我唔知對佢有無影響..但我都無飲過咖啡, 可樂呢d..無食魚生..我亦唔算重左好多..暫時都係10Kg 0者..

男爵府

醒目開學勳章

我有左2個月個陣又係食唔到野, 輕左20磅, e生都驚驚地, 後來到左4-5個月個陣就好大食, 一個人可以食晒一碟飯(未有bb個陣我只係食到1/4碟), 食完飯再食m記(差唔多一星期有五日都食), 唔食m記就食kfc, 過多2-3個鐘就開包薯片, 跟手再整多個杯麵, 有時食完飯仲會有芝麻糊or雪榚做飯後甜品添~係屋企無野做就不斷係咁食, 食到我c6都驚

不過去到後期做血糖test個陣, 第一次唔pass, 之後個幾日我c6叫我淨食米粉, 如果唔係就要入院食營養餐, 好彩最後都pass左, 不過去到差唔多生個陣已經45吋腰, 同埋肥左60幾磅喇, 所以千期唔好學我

而家阿b兩個幾就黎3個月, 無濕疹, 瞓得好, 無扭計, 脾氣好, 個零月已經戒左夜奶, 所有親戚朋友都話佢好好揍添, 因為佢又唔喊又唔會扭抱, 所以我覺得食d咩係唔會影響阿b既, 不過一定會影響到自己囉, 因為我到而家都仲係好肥, 比起未有bb之前大左一個碼呀, d衫都係好緊岩岩著得落, 但係褲就全部唔岩著呀

:恭: :喜: :發: :財:

伯爵府

beemabeeba, 多謝你既忠告, 我會小心ga 喇.
clk-mb, 我同你好似呀, 同病相憐. 大家一起+油啦!

其實我唔係餐餐正餐都唔食, 點都會食d. 但唔多囉. 所以一日4, 5餐, 都有2餐係雜糧. m記 so far 只係食過2 次, kfc 就無咧.
我買定好多代替品响屋企ga 咧, 例如 蝦子noodle呀咁, 可以健康d 就健康d.

唉呀! 右係食飯時候喇, bye bye 先, 等陳見!:-P

大宅

原文章由 beemabeeba 於 08-2-1 11:39 發表
我有左2個月個陣又係食唔到野, 輕左20磅, e生都驚驚地, 後來到左4-5個月個陣就好大食, 一個人可以食晒一碟飯(未有bb個陣我只係食到1/4碟), 食完飯再食m記(差唔多一星期有五日都食), 唔食m記就食kfc, 過多2-3個鐘就開 ...

嘩!!你好食得呀!!

其實我而家都4個幾月,胃口真係好好囉!!@@
我都驚重好多少呀....我已經比起未有時重咗18磅啦-.-''

[ 本文章最後由 babykit 於 08-2-1 16:07 編輯 ]

大宅

我都唔係食得好好, 而家10wks.

一見到d多油的正餐食物就想嘔...有好多時食即食通粉唔落油…最鍾意食魚肉燒買,見唔到d油…正

[ 本文章最後由 田心 於 08-2-1 16:09 編輯 ]

伯爵府

原文章由 babykit 於 08-2-1 16:02 發表

嘩!!你好食得呀!!

其實我而家都4個幾月,胃口真係好好囉!!@@
我都驚重好多少呀....我已經比起未有時重咗18磅啦-.-''

剛剛餐晏仔我都食左1/2碗飯, 都係用蒸egg黎送炸.

babykit, 你4個月就重左18磅, 似乎多左d 喎. 聽講生得既時候, 重量比起未有果時+26~30磅先至好ga.

田心, 我早前都好中意下午茶一串燒賣ga. 奇怪既係, 我往時唔食ga!!?-(

大宅

以前好鍾意食魚旦, 但而家見到佢咁多油就唔想食都係魚肉燒買好

伯爵府

呢兩日想食生菜魚肉, 但屋企附近無得買, 好鬼辛苦!
天氣太凍, 小食左橙, 右便祕咧, 唉! 真係煩!:(
lokyee129 該用戶已被刪除

別墅

準媽咪,

我都有呢個問題呀(便祕), 我以前日日都有架, 所以而家一日無都周身唔自在咁.

首頁

尾頁

跳至