論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

D 工人真係好q煩

男爵府

原文章由 Littlebd 於 08-2-1 15:36 發表
I feel sorry for your helper after reading the whole story. She's lucky that you've fired her and hope she can find a normal, polite and friendly employer. Only HKD4000(more or less) to get a full-tim ...

Littlebd

乜你認為一個顧主必須接受---
工人在亞仔面前痾尿;
去廁所唔關門;
洗衫洗埋朱古力, 糖, 廁紙....n 次;
煮完飯自己都覺得難食留比先生、太太, 然後自己煮公仔面;
工人自己食既飯就熱, 比太太食既係凍冰冰
一早起身入定一個鐘, 等太太出門口番工後唔知幾點先做野
中午2:00就房坐直到 6:00 再工作
小朋友未食飽飯就執碗, 收埋d飯入雪櫃唔比小朋友添飯/食凍飯
生熟食物比埋指引都唔識處理, 如廁不洗手, 無衛生常識
食盡家內既食物及飲品
洗杯只洗太太一隻, 小朋友既唔洗
間屋亂糟糟, 廚房油立立

乜你認為接受唔到工人上述問題就係一個唔normal, polite and friendly employer. ???

咁既工人我要用 double請佢?

中國人話張心比心:- day 1 我大住肚半夜12:30去接佢, 咁夜原因佢佢落機後同家人團聚食飯, 我在車站一直等

見佢話凍比件羽絨佢著, 比個保溫杯佢用.

見佢唔肯抹地, 我都比佢用地拖拖地

食壽司/打邊爐/食pizza /bbq...都預埋佢一份

咁仲唔叫張心比心?

咁唔該你介紹份工比佢丫, 或者你唔好用part time 接收佢啦!

痴痴地

子爵府

fion2504,

佢嘅先叫詳細!

我都想叫 Littlebd 收留佢, 佢幾好架!

原文章由 PINKAVA 於 08-2-1 16:30 發表 [/url]

[ 本文章最後由 jk67jk 於 08-2-1 16:37 編輯 ]
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

原文章由 PINKAVA 於 08-2-1 16:30 發表
Littlebd
工人在亞仔面前痾尿;
去廁所唔關門;
工人自己食既飯就熱, 比太太食既係凍冰 ...

PINKAVA,
問心無愧,根本就吾洗理果D咩都吾知就亂講一番既人:;pppp:
保重身體要緊!!吾好為外人勞氣,有好多呢D人都好鍾意攪事!!

:-P  :-P  :-P

大宅

好媽媽勳章

係囉Littlebd 你收留佢啦!!
我相信你會好normal, polite and friendly ka

珍珠宮

原文章由 Littlebd 於 08-2-1 15:36 發表
I feel sorry for your helper after reading the whole story. She's lucky that you've fired her and hope she can find a normal, polite and friendly employer. Only HKD4000(more or less) to get a full-timwhat can you expect? Or may be you paid her double, I don't know...that's why people ...

Why do you think that the helper is lucky ? Before you posted this messsage, nobody ever said anything about the performance of the helper !
As far as 樓主 had done all she had to do (gave proper notice (pay), airticket, leave pay etc. to terminate her employee, it's good enough !

男爵府

yes, 保重身體要緊
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 PINKAVA 於 08-2-1 16:30 發表

Littlebd

工人在亞仔面前痾尿;
去廁所唔關門;

Littlebd

我都係度認識PINKAVA就快2年幾,佢絕對係好僱主,唔能夠理解你用咩理據去落批判,只能夠講句無人會"叉輪廚"
PINKAVA,淨係見到個個"叉輪廚"你就知啦!
我眼見PINKAVA對工人絕對係忍得好辛苦,呢件老賓真係"骨野",不如你諗諗請佢啦!:;pppp:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

I feel sorry for your helper after reading the whole story. She's lucky that you've fired her and hope she can find a normal, polite and friendly employer. Only HKD4000(more or less) to get a full-tim ...

其實您又唔係個僱主,您點會知個僱主感受呢,如果您係一個normal, polite and friendly employer,咁不如您又試下請呢個Helper??有d野,唔係您親身感受,您憑咩話樓主??
我唔覺得樓主有問題喎,佢有權炒個工人,亦賠足個工人應得既野,有問題嗎??

大宅

PINKAVA,

I am also the 1st time employed a bun to take care my NB. The story almost the same as yr case. I keep 忍住 her 2 months & fried her finally.

She only surface clean everything in my house. All the hidden area just 看不見唔使抹. You tell her to clean, she will do. If no, that is. She won't take care.

She has 1 big sport bag luggage when she arrives, we found her has 4 big luggages during the date we fried her. It is because she collected many many old clothings from my 鄰居的工人 & used my washing liquid to wash them while we have not woke up in the early morning or out to work. I gave her 4 drawers to store her own things. All drawings totally very full within 2 months.

炒佢2日後 , we found at least 5-10 bags 即食麵 disappeared in 1-2 days. We believe that she must use the noodles to exchange the old clothings with my 鄰居的工人.

We had a hidden cam in living room to see what she did while we are not at home. We found that she keep lying on my sofa (very relax feeling), chair, walk around in the living room & 去toilet照鏡 but do nothing housework..... super lazy. Trust that she did nothing the whole day while I went to hosiptal (5日4夜生BB). My husband came to hosiptal (陪我) everyday (早出很夜歸)

One day, I went out with BB & husband for 3 hours & set the cam again. We just out, we saw her from the hidden cam that she immediately lying on my sofa again. Stop doing housework.

When we fried her & bring her to agent & show her the movie showing her "lazy". The agent asked her why she lying on sofa...etc. She 駁咀 said, it is because she finished the job today & showing her face (唔憤氣). She won't care my NB baby too. She put him into car seat & put on the 馬路地下. She won't carry the car seat even just 1 min. The whole car seat with baby inside put on the 健康院的膠椅上,有半個 car seat + baby 突了出來,佢自己就坐去別處, BB 連 car seat drop down 就"C" 硬啦!呢D人點可以請來照顧BB. 一D愛心都冇!單對單更死添!

She is the 1st time work in HK. Before, she worked in 約旦 (finished contract). 都唔明佢地諗乜,唔係想打工搵錢就唔好黎運桔啦! 攪到我地唔見錢又浪費時間 。政府又冇野幫到我地D小市民!

[ 本文章最後由 momo媽咪 於 08-2-1 22:38 編輯 ]

大宅

你都好慘下喎.....個bun咁的衰樣 . 咁你有無再請新工人啊. 希望你找到一個好o架啦. 工人有好有唔好, 一般的有80%, 勁衰的有19%, 好的我諗只有1%.......其實做僱主的真係好慘下o架.

原文章由 momo媽咪 於 08-2-1 22:19 發表
PINKAVA,

I am also the 1st time employed a bun to take care my NB. The story almost the same as yr case. I keep 忍住 her 2 months & fried her finally.

She only surface clean everything in my house ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

子爵府

真係睇到妳個case人都顛但係都未及我炒嗰d經典
新年個幾日假等我有時間上黎再share佢地d死罪比妳地"分享"下

Littlebd

工人在亞仔面前痾尿;
去廁所唔關門;

男爵府

多謝各位媽咪幫我平反, 由我6年前用第一個工人開始, 我就同工人講, 我唔係100分既顧主, 你亦唔係100分既工人, 因為人無十全十美, 但只要大家做好本份, 我絕對會係一個好既顧主及希望用一個好既工人, 我一直覺得工人係黎幫我的, 所以我會抱感激之心去對佢地, 就係咁, 我同老公一直都唔會計較工人既飲食, 節日安排節目一齊去, 有朋友 gathering 都帶埋工人, 等工人同工人之間都有得鬆下, 什至抽獎都預工人一份, 我咁樣對工人, 有人會話我太過放鬆添, 但真係未比人話過我係衰既顧主.

littlebd 講得好咁, 我個老賓 lucky that i fired her, 因為工人可以求求其, 厚面皮, 鬧佢笑嘻嘻, 就可以有糧出, 有好野食, 有人出埋錢比佢黎探親旅遊探朋友, 因為佢在港成廿年, 有班好朋友, 又有成棚親戚. 未做滿3個月, 聖誕新年照放假比佢, 仲要7:00出去 10:00 先番, 因為佢有 party. 2個月任食, 仲有一個月旅費袋袋平安, 坐埋 cx 食埋飛機餐飽飽落機返老家, extra 10kgs 行李 衣錦還鄉, 仲要我直接請佢黎hk, 無比agent 食成皮野佣金. 比我炒佢仲唔數佢既不事, 因為顧及老賓既感受, 佢咁比我炒法, 仲唔係超級幸運???????
由請老賓既手續費+驗身+機票+保險+稅+炒佢+回程, 黎左2個月計, 平均要用 $8500 月薪, 唔知咁算唔算 littlebd 口中既 double pay 呢? 但我工人又比番咩我????

momo

你個賓又真係好鬼勞氣, 最慘我地指意佢湊初生, 但咁既工作態度, 我地又點放心? 事實上正苦又幫唔到我地, 乜都係我地顧主自己諗掂, 好彩bb未有受傷乍, 如果bb有意外, 工人都可以置身事外. 你現在找到工人未? 我已申請一個印妹黎, 預計4月先可以來港, 2月份就自已取大假湊大仔做家務, 3月放產假叫媽咪陪月, 今年新年因為無工人幫手, 我已通知街坊好友謝絕來我家探訪, 因為大肚臨dum, 真係唔想做咁多野, sorry 親友都要講句喇. 呢d苦況, 只有自己先知道.

男爵府

原文章由 丫頭 於 08-2-1 23:23 發表
真係睇到妳個case人都顛但係都未及我炒嗰d經典
新年個幾日假等我有時間上黎再share佢地d死罪比妳地"分享"下

丫頭,

我個老賓已經好激架喇, 你個點經典? 一於新年假等你.

今日我一露收衫同浪衫, 我個心不停地講"痴欖線", 因為個工人浪我仔既校服無揚開浪之餘(正常浪法), 係領口向下, 衫腳向上卷成一推野+2隻衣夾去掛, 呢d邊係廿年經驗工人所做得出架? 仲有bb衣架全部黑色邊封塵, 我收時d手指都黑架, 佢洗都唔洗下d衣架照掛bb衫, 我火到第一時間搵相機影比大家開下眼界, 但部機又無電, 叉電又唔知工人收埋去邊. 呢件老餅, 就係諗住做我家好, 乜野都唔 check, 無皇管, 就快生得, 我無佢唔掂, 所以佢就大支野乜都求期, 除左出糧簽收個下係用心外, 其他野跟本無心同我做, 呢個工人一定好開心地以為搵著我呢件筍盤顧主, 佢無諗到我係識炒人兼夾準備充足。

真係早炒早著, 無比機會佢照顧我初生係岩架。

大宅

係呀, 我都覺得唔好比個工人以為無左佢唔得. 唔掂既真係要炒. 我個工人到而家都好好, 但係我久唔久都會比佢知, 我仲有個媽媽可以幫我湊b, 我亦可以請local 工人.
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

係啊. 我個新工人來時都有問我, 我個ex工人係咪已經找到新僱主同佢係咪做到12月尾啊(我請新工人時已經同新工人講因為個衰bun做o野ok(當然唔算係啦), 不過駁咀,黑face,態度差, 我唔鍾意, 所以請你之後炒佢)我話唔係, 佢11月俾我炒左, 佢問點解, 我立即答佢, 因為佢放假遲番好多又唔打俾我, 我打俾佢佢只講番緊, 無講sorry, 第2日又無同我講sorry, 所以我就炒左佢, 因為佢唔尊重我.....佢話咁你咪2個月無工人, 我話我一個人做都完全唔覺有問題, 跟住佢立即唔出聲. 咁我諗我呢個新工人應該唔敢蝦我卦 :lol :lol

原文章由 Eclipse_2006 於 08-2-2 22:23 發表
係呀, 我都覺得唔好比個工人以為無左佢唔得. 唔掂既真係要炒. 我個工人到而家都好好, 但係我久唔久都會比佢知, 我仲有個媽媽可以幫我湊b, 我亦可以請local 工人. ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 fion2504 於 08-2-3 00:31 發表
因為佢唔尊重我.....佢話咁你咪2個月無工人, 我話我一個人做都完全唔覺有問題, 跟住佢立即唔出聲. 咁我諗我呢個新工人應該唔敢蝦我卦 :lol :lol

態度正確,俾五個叻叻俾你

珍珠宮

如果工人問點解炒佢, 應該要將佢D衰野講晒出黎, 等佢冇声出!! 我仲會寫比入境處(有個原因一欄), 我第一次炒Bun就係將D衰野寫晒比入境處, 自己再copy一份留底. 有咩事都可以作為証據.

子爵府

我都有好多無人工人但成日講風涼話既朋友,我一抄工人佢地就覺得系我兩公婆要求高.無人明白啲工人唔系做野,系來嘆世界既.攪到我唔敢再請工人了,(抄左很多個了)
原文章由 Siuchoi 於 08-2-3 11:41 發表
如果工人問點解炒佢, 應該要將佢D衰野講晒出黎, 等佢冇声出!! 我仲會寫比入境處(有個原因一欄), 我第一次炒Bun就係將D衰野寫晒比入境處, 自己再copy一份留底. 有咩事都可以作為証據. ...

珍珠宮

原文章由 Siuchoi 於 08-2-3 11:41 發表
如果工人問點解炒佢, 應該要將佢D衰野講晒出黎, 等佢冇声出!! 我仲會寫比入境處(有個原因一欄), 我第一次炒Bun就係將D衰野寫晒比入境處, 自己再copy一份留底. 有咩事都可以作為証據. ...

我都試過炒其中一個時佢問我, 我想講時C6喝住我示意我唔好出聲......... 其實啱架, 佢邊會覺得自己有錯, 咁好快會變駡戰, 情緒激動起上嚟就好煩, 一切小心為上, 等佢出咗門口至算!

首頁

尾頁

跳至