懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上一胎係早產既...31weeks....得815克重...唔知下一胎會唔會都係咁....都幾擔心...但又好想有第二胎....問過醫生...佢都答唔到我...唉.......唔知點算........

大宅

陪月勳章

原文章由 cherryiiiii 於 08-2-6 13:41 發表
我上一胎係早產既...31weeks....得815克重...唔知下一胎會唔會都係咁....都幾擔心...但又好想有第二胎....問過醫生...佢都答唔到我...唉.......唔知點算........

唔好意思呀!想問下你第一胎囡囡住左幾耐醫院先出得院呀?出院時幾重呀?因為我囝囝都係早產e家仲係醫院,唔知幾時先出得院呢?

大宅

我個囡囡當時係住威爾斯既....住左3個月...出院時5磅...你bb幾多週出世呀?幾重呀?不過唔洗太擔心...醫院既人都會好比心機照顧bb架啦.....我個囡而家7歲啦...都冇咩特別...只係比其他小朋友瘦一d.....早產bb飲人奶會好好多....如果有....盡量俾bb飲人奶...

大宅

08準媽媽.....如果你有咩想問都可以問我既....唔洗覺得唔好意思架.... 我都希望我既經驗可以幫到其他人.....同bb一齊努力加油呀.....

大宅

陪月勳章

原文章由 cherryiiiii 於 08-2-6 15:18 發表
08準媽媽.....如果你有咩想問都可以問我既....唔洗覺得唔好意思架.... 我都希望我既經驗可以幫到其他人.....同bb一齊努力加油呀.....

好多謝你!我bb27週出世,出世945克e家住左個半月醫院啦,差唔多3磅半啦!

大宅

正常情況下.....如果bb冇咩問題....自己食奶ok...夠5磅重就可以返屋企架啦....我聽過有d人既經驗就係......佢地成日唸住bb係醫院會照顧得好d....所以夠重都唔接bb出院....結果就出事啦....因為早產bb身體較弱...佢地好多都未打防疫針....好容易受感染架...你bb出世都重過我bb啦....所以一定冇事架....放心

大宅

陪月勳章

原文章由 cherryiiiii 於 08-2-6 15:48 發表
正常情況下.....如果bb冇咩問題....自己食奶ok...夠5磅重就可以返屋企架啦....我聽過有d人既經驗就係......佢地成日唸住bb係醫院會照顧得好d....所以夠重都唔接bb出院....結果就出事啦....因為早產bb身體較弱...佢地 ...

我BB暫時情況都OK,但係呼吸方面就唔係太叻,仲未可以自已呼吸,就係呢樣野已令我非常擔心同埋心痛,因為我見佢呼吸到成個心口都凹左,見到都想喊呀! 希望BB佢可以快D識自已呼吸啦!

大宅

我真係好明白你既心情....我初時都只係日日對住個囡喊...見到佢咁辛苦...做媽咪又咩都做唔到...不過以前姑娘教我...同bb傾多d 計呀...佢會知道架...佢會知道媽咪為佢打氣架....

珍珠宮

好媽媽勳章

我囡囡都係早產嫁,,不過就36週3出世,,但就得2.01KG,,
同埋出世發現右腳同頸都有D問題,,
初時聽到都好驚同擔心,,不過滿月後做左半年物理治療就無事,,
初初見到囡囡係恆溫箱插哂喉,都好心痛,,
隻腳又有事,,另我覺得係我搞成佢咁,果陣係醫院晚晚喱埋喊
佢又唔肯食奶,,又插多條胃喉,,更加心痛!!
囡囡果時又係抖氣有D困難,,心口仔都係凹左咁嫁!
不過佢就住左兩星期就可以出院,,
SO FAR,,小病痛,,係比同期既細粒囉,,

雖然,,我無諗住生第2胎,,
BUT幾年後真係再生的話,,
我都好驚第2胎都會咁,,:(
我有兩隻大小魔怪""

大宅

佢地都係要經過一個長大既過程......不過最緊要係bb大左冇事就ok啦....不過一般醫生都覺得過左34週出世既bb...都唔會有咩大問題....一般都只需留院兩三星期...
小露比.....你bb而家幾大呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 cherryiiiii 於 08-2-6 16:33 發表
佢地都係要經過一個長大既過程......不過最緊要係bb大左冇事就ok啦....不過一般醫生都覺得過左34週出世既bb...都唔會有咩大問題....一般都只需留院兩三星期...
小露比.....你bb而家幾大呀? ...

佢而家14個月大喇:mrgreen:
雖然佢都係差幾日足月,,
不過我都無諗到佢果陣隻腳仔會有事嫁,,
真係嚇鬼死我,,
我有兩隻大小魔怪""

大宅

唔緊要啦....都過去左啦......就到新一年啦.......祝你囡囡快高長大啦.....:-P

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 cherryiiiii 於 08-2-6 16:41 發表
唔緊要啦....都過去左啦......就到新一年啦.......祝你囡囡快高長大啦.....:-P

多謝你,,
大家咁話啦,,
新年快樂:mrgreen:
我有兩隻大小魔怪""

首頁

尾頁

跳至