跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

我阿b肚仔, 背隻, 成塊面都生濕疹, 已經停用沐浴露, 只用清水洗白白, 但都無好轉, 睇e生用了含有類固醇藥膏, 都無乜用...好完又出返....
我聽人講, 可能係bb對食緊的奶粉敏感, 可以轉飲"荳奶", 但我唔知乜嘢係荳奶....可以係邊度買....
唔知有無十月媽媽同樣有呢個問題...

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

大宅

我兩個都係濕疹b嚟...類固醇藥膏唔可以揸太多, 係佢嚴重時 (出水出血)時用架咋,平時多d同佢揸d 話對濕疹好果d cream, 真係要成日揸唔lazy得, 我兩個係呢d衰天氣下真係一日揸7-8次, 等佢冇咁乾冇咁痕, 保持潤度就會好小小.....
荳奶~~果時我大囝都轉食過荳奶, 不過期間分別真係唔大, 可能個個b都唔同掛~~~

子爵府

我睇見阿b成日fing頭...同埋扭蛇腰, 就知道佢好痕...又唔敢亂擦其他藥膏....好心痛!!!

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我小b都係咁,試過面仔紅晒同出水,最近輪到個後尾枕損晒,下巴又係咁,身體其他地方都有,但相對就無咁犀利。睇見佢成日擰頭就知佢好痕,夜晚又訓得唔好,心痛c。小b由未滿月睇e生睇到e+,轉咗幾個e生,今次呢個好似ok,情況即時有改善,下星期會再覆診。

子爵府

原文章由 fongbonnie 於 08-2-14 15:57 發表
我小b都係咁,試過面仔紅晒同出水,最近輪到個後尾枕損晒,下巴又係咁,身體其他地方都有,但相對就無咁犀利。睇見佢成日擰頭就知佢好痕,夜晚又訓得唔好,心痛c。小b由未滿月睇e生睇到e+,轉咗幾個e生,今次呢個好似ok,情況即時有改善,下星期 ...

e生係咪比類固醇藥膏你b擦???

男爵府

我個仔都有呀, 我個大女個時都冇乜架, 唔知點解會甘...好煩呀, 睇醫生睇到窮, 搽藥搽到煩, 我個仔主要個額頭, 頭皮, 個身有....頭先工人話我知今日手腳都有.....我真係想死呀....

你地阿b有冇頭泥架, 我阿b有呀, 我個皮膚醫生話頭泥係濕疹既早期徵兆, 唔知係o米呢?

子爵府

原文章由 SiuBay 於 08-2-14 17:19 發表
我個仔都有呀, 我個大女個時都冇乜架, 唔知點解會甘...好煩呀, 睇醫生睇到窮, 搽藥搽到煩, 我個仔主要個額頭, 頭皮, 個身有....頭先工人話我知今日手腳都有.....我真係想死呀....

你地阿b有冇頭泥架, 我阿b有呀, 我 ...

我個b淨係濕疹囉...已經夠煩啦!!!
如果濕疹e唔好會引致"考喘"架...所以我先咁緊張...

男爵府

甘你地帶佢睇邊個醫生架, 我睇馮偉傑, 睇一次差唔多成千銀, 又係中環鬼甘遠...仲好難 book tim

大宅

好媽媽勳章

我亞B都有濕疹,
初時(個幾月大) 都係兩邊面好乾, 紅晒,
跟住睇左醫生,
搽過一次類固醇藥膏,
跟住一路好勤力(每3,4個鐘)幫佢搽面,
都叫做 OK

點知這幾日發現佢耳後,頸同頭頂都有紅點,
咁係唔係嚴重左 ? 會不斷多地方有濕疹嗎 ?

我之前睇兒科咋
其實應該睇兒科定皮膚科 ?

大宅

好媽媽勳章

SiuBay,

係啦! 我大仔都無事呀! 都唔知點解弟弟會咁樣 ?:cry: :cry:
我諗唔關頭泥事,
因哥哥以前都有,
但用橄欖油捽走又無事喎
你e+係搽藥膏定 cream ?
我諗住sat帶弟弟去睇醫生,
不過唔知邊個好

原文章由 SiuBay 於 08-2-14 17:19 發表

大宅

好媽媽勳章

fongbonnie,

你可唔可以介紹好的e生俾我呀 !

希望大家的BB快D好返啦

原文章由 fongbonnie 於 08-2-14 15:57 發表
我小b都係咁,試過面仔紅晒同出水,最近輪到個後尾枕損晒,下巴又係咁,身體其他地方都有,但相對就無咁犀利。睇見佢成日擰頭就知佢好痕,夜晚又訓得唔好,心痛c。小b由未滿月睇e生睇到e+,轉咗幾個e生,今次呢個好似ok,情況即時有改善,下星期 ...

別墅

me 2! 我bb下巴仔已經有濕疹差不多個幾月啦!我唔知濕疹會引起哮喘wor! 咁點好呀?? bb初時只係下巴仔有,宜家去到條頸n面仔都有!!!!:cry: :cry: :cry:

子爵府

我阿媽打比我話幫阿b擦咗seba5.5 lotion 好似好好多喎....
可能真係天氣乾燥, 所以出濕疹呀, 如果seba真係得就好啦...
而家我塊面仲滑過阿b塊面....見到佢塊面紅到一撻撻, 真係心痛c...

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

請問是否所有濕疹膏都有類固醇? 我阿b近月一轉天氣塊面紅到一撻撻, 成日捽塊面, 之前看了醫生有藥膏搽, 但怕搽得多唔好, 好似治標唔治本, 我b仔食日本和x堂細仔奶粉, 之前曾轉雀巢能x, 但阿b好似唔0岩, 所以轉回和x堂, 唔知道奶粉是否主因呢?有無好的潤膚膏又可潤膚又防濕疹介紹?

子爵府

原文章由 KS68 於 08-2-15 10:28 發表
請問是否所有濕疹膏都有類固醇? 我阿b近月一轉天氣塊面紅到一撻撻, 成日捽塊面, 之前看了醫生有藥膏搽, 但怕搽得多唔好, 好似治標唔治本, 我b仔食日本和x堂細仔奶粉, 之前曾轉雀巢能x, 但阿b好似唔0岩, 所以轉回和x ...

唉!!!...睇E生, 淨係比類固醇藥膏, 真係治標唔治本....
因為要搵出敏感原因先可以E治...奶粉有機會是其中一個致敏原因, 因為奶粉係牛奶...人會對牛奶產生敏感, 身體就會作出反應對抗, 濕疹就是其中一個徵狀...所以母乳對BB先係最好既...

大宅

係類固醇藥膏,e生話非類固醇濕疹藥膏未通過測試適合bb。另外仲有olive oil, vaseline,沖涼油,同埋飲小小抗感葯水(因為小b夜晚會”r”醒)。

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-2-14 16:25 發表

e生係咪比類固醇藥膏你b擦???

[ 本文章最後由 fongbonnie 於 08-2-15 11:14 編輯 ]

大宅

我大囡都係無架。

大宅

我小b睇呢個皮膚專科,喺中環雪廠街:Dr. Henry Chan (陳衍里)
Tel: 2109 9999

要預約,診金都幾貴,第一次要$1200,之後就$700。

原文章由 MashiMaro 於 08-2-14 23:14 發表
fongbonnie,

你可唔可以介紹好的e生俾我呀 !

希望大家的BB快D好返啦

子爵府

原文章由 fongbonnie 於 08-2-15 11:24 發表
我小b睇呢個皮膚專科,喺中環雪廠街:Dr. Henry Chan (陳衍里)
Tel: 2109 9999

要預約,診金都幾貴,第一次要$1200,之後就$700。

嘩!!!!好貴呀...

大宅

我小b係全人奶,不過都要睇e生。:cry:

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-2-15 10:50 發表

唉!!!...睇E生, 淨係比類固醇藥膏, 真係治標唔治本....
因為要搵出敏感原因先可以E治...奶粉有機會是其中一個致敏原因, 因為奶粉係牛奶...人會對牛奶產生敏感, 身體就會作出反應對抗, 濕疹就是其中一個徵狀...所以 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至