家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

相當同意呢!
我都有瀏覽Ron的網站,正如其他網友所講,如果他為了賺少少commission而花上那麼多心思,時間去教導及解答基金知識,他實在是太傻了.為何不乾趣叫人買有年期的計劃呢?

相信Ron網站的朋友都會覺得,他視網友如家人和朋友,而非"客人".他只想透過網站,分享正確投資觀,讓人可以為未來好好計劃,安享晚年.

民房

原文章由 leonau 於 08-2-20 15:45 發表
ron時常說收朋友月供價才可2.5%, 但銀行月供2000做1.7%, fundhouse月供5000做1.0%, 月供2000做1.5%, ron最貴收多人1.5%, 這便是佢收入. 還有templeton / jf 是免費批給代理的, 佢收你2.5%, 最多給回公司1.0%, 所以佢 ...

你未明白事實之前,請不要亂估及論斷他人吧!

第一,以我所知,2.5%雖不算最平,但絕對不貴!

第二,你了解基金公司有多少?你可以上Morning Star, 那裏有基金公司評級,人家推介甚麼,你大可上去查一查,由你自己決定!

第三, Ron/King每天都花了不少心血和時間,與大家分享其它報章的資料及解答基金問題, Ron更已於幾年前在這網站解答了不少人的基金問題, 如果這樣的付出也被當作是一種手段,那我很接受這種真誠的手段!

第四, 叫人買區域基金,是因為分散風險。他只不過用自己的經驗及專業,給眾人一個建議,以達到輕輕鬆鬆至富! 這又有甚麼不對?

第五, 你曾被拒絕進入Ron的網站嗎?以我所知,他們只是不歡迎其他金融從業人士留言或推銷,你因何事被IP
?

第六, 你開口埋口教都說這是生意手法,我很想知那一種生意手法才是你心目中的好手法?是不是不需要你了解明白,便叫你只買一些當時得令的高風險基金,高回報噃。
如果我是無良sales,我搵錢至上啦,我一定希望你們一知半解,最好不求甚解; 買有年期的基金,越長越好;買高風險基金,高回報(下跌幅度更高),容易sale,如果你話每年得 8-12%回報,.點吸引客買! 唔同我買基金,休想我答你基金問題! 無良sales,點會怕人罵!! 搵錢至上啦!!
但以上所講,Ron一樣也沒有!

現在我介紹,我是Ron的基金客戶,
從這網站知道Ron這個人,又慶幸找到他的個人基金網站, 認識了不少基金的知識,了解投資的正確態度。至於買基金方面,他從沒 sale 過我,反而是他叫我慢慢來,先了解明白基金,自己比較一下,甚至建議可到bank買。最後也是我追着他買!

我見到他的人格被人中傷,胡亂論斷,扭曲事實,忍不住出來為他澄清!

複式洋房

ah Leon,

1) "ron最貴收多人1.5%", "佢收你2.5%"

it would be great if you focus on sharing any competitive offers with chatmates here.

how much in real terms for 2.5%? for HK$2000 per month, only HK$125! He has to accumulate up to 200 clients in order to reach a stable income of HK$25K!!!

If he is an IFA or someone like 銀行大堂sales, his way of coaching people is far from logical!

2) "另打出基督教關心人來做吸引人"

you know him in person? any evidence or witness or "victums" to prove this accusation?

3) "拒絕你的ip address進入"

Like BK or many other forums, any forum owner can set rules to block messages in order to maintain the harmony and justice and the atmosphere.

If Ron is someone like what you say, why bother to enter his site?

Make a metaphor - do we like intruders at home, regardless we know their intention or not at first?

4) 銀行大堂sales仲衰過街頭騙子一樣.

there are bad people in every single field including 銀行大堂sales. Such kind of general comment adds no concrete value to your arguement, not to mention any implications to Ron's way of doing if you attempt to do.

[ 本文章最後由 ShunShunMami 於 08-2-21 09:45 編輯 ]

大宅

大家反應過大了.........

網路行銷是找尋新客的其中一種手法, 之後便是朋友/客戶介紹, 而開網站或在討論區親切回答問題亦都是一種手法, 慢慢引導讀者自己認識的過程中互相討論是必然的, 因有新舊客, 舊客會回答新讀者問題, 所以增新網站和回答問題的時間是很長的, 可能每個同事一人負責一日, 每次約2小時吧, 但要不斷有新客戶這是必然的.

區域基金和單一基金都是好的. 這是個人喜好.
我自己約2年前開始月供以下:(南商/JF/whb)
1. abn-brazil, 2.75%
2. 中銀-中金龍, 2.50%
3. 東匯-印度, 2.0%
4. JF-東歐, 1%
5. JF-印尼, 1%
6. JF-南韓, 1%

上年中後加入這些區域基金
7. Invesco-亞洲棟樑, 1.7%
8. Firststate- global resources, 1.7%
9. fidelity-emea, 1.7%

但很多人都覺高風險/相關性高, 但長期 (超5年) 是沒問題的.

大宅

leonau "

你說大家"反應過大",
其實反過來說會不會是自己太言重了??

做生意用網路行銷是一回事,
你覺得費用比不上你在其他地方購買是一回事,
但有沒有欺騙是另一回事。

如果價格清楚無隱藏收費,
價格差距又不是不合理的大,
真的看不到甚麼欺騙成份

你那句:
"正如有人說, 銀行大堂sales仲衰過街頭騙子一樣."
其實是很嚴重的指控,
而事實上你所提出的所謂証據只是 ron 收 2.5% charge ,
比部份銀行的 promotion 價貴 (其實相差只是白金 card 的0.7% 回增),
難以令人信服。
(當然如果 Ron 騙過你錢,
麻煩交代)

至於"建議區域基金"更加是欲加之罪,
有研究過基金投資既人都知Core & Supplementary
呢個 concept,
唔係 Ron 作出黎架,
唔信你自己去
http://www.fundsupermart.com/hk/main/research/viewHTML.tpl?articleNo=2227
睇吓,
你喜歡投資單一國家係個人取向,
唔代表
"建議區域基金"就係握人,
"建議區域基金"係生意手法就真係

你知唔知投資單一國家既風險係點呢?
舉個例你知唔知97買
Philippine 基金到家吓都未番家鄉呀,
5年? 你會唔會太樂觀呀?

[ 本文章最後由 DerekK 於 08-2-21 11:05 編輯 ]

複式洋房

原文章由 leonau 於 08-2-21 10:01 發表

網路行銷是找尋新客的其中一種手法, 之後便是朋友/客戶介紹, 而開網站或在討論區親切回答問題亦都是一種手法, 慢慢引導讀者自己認識的過程中互相討論是必然的, 因有新舊客, 舊客會回答新讀 ...

很高興看見, 這次的發表比較之前理性得多了..
同意網路行銷也可以是一種找尋新客戶方法, 但即使是以此作為手法, 都不應該被看成是負面的, 胡亂以小人之心去猜度別人, 實在不當.

你之前的評論言之鑿鑿地說出別人的"動機", 極盡攻擊之能事, 置別人的人格尊嚴於不顧, 連宗教信仰也抬出來踐踏一番. 今次又說"可能每個同事負責2小時". 相信你今次又要估錯了, 有否仔細看過RON的分享, 經常都是連綿不絶數小時的呢?

不要以為最後加一句"我估" / "可能" 便可以隨意口不擇言地發表見解, 這些 "我估" / "可能" 實在有欠公允, 如果沒有實質支持, 你的估計還是放在心中比較好.

大家都不約而同的就你較早前的發表有這麼大的反應, 我想你實在有需要檢討一下自己的思考方法.

[ 本文章最後由 sisterjo 於 08-2-21 10:58 編輯 ]

水晶宮

原文章由 leonau 於 08-2-21 10:01 發表

網路行銷是找尋新客的其中一種手法, 之後便是朋友/客戶介紹, 而開網站或在討論區親切回答問題亦都是一種手法, 慢慢引導讀者自己認識的過程中互相討論是必然的, 因有新舊客, 舊客會回答新讀 ...

如果你真係有留意, Ron有時post d fund news係零晨 1-3 點既時候,相信你唔會講"可能每個同事一人負責一日, 每次約2小時吧"呢d咁不負責任既估計。

不過,你有可能又會覺得 "Ron可能或者相信佢係失眠,訓唔著,百無聊賴, 手癢癢去出post"

你自己都識講:區域基金和單一基金都是好的. 這是個人喜好.

點解仲可以寫出咁不負責任既指責 & 估計。所以真係希望你以後可以「三思而後寫」。
天空之城, 快樂之地

大宅

當你sense到唔係你咁諗時, 你就輕輕的一句---大家反應過大了...

雖然呢度係可以自由發言, 但都要憑良心同真憑實據, 你輕率既留言有冇諗過對當事人造成既傷害

複式洋房

PCCW2319,

Like your words very very much

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

Thanks for sharing.

ah Leon,

Let's live these out and remind ourselves to carry mainly facts, logical analysis and personal sharing on our experience instead of imagined accusations or generalized criticisms.

水晶宮

原文章由 ShunShunMami 於 08-2-21 11:30 發表
PCCW2319,

Like your words very very much

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

Thanks for sharing.

ah Leon,

Let's live these out and remind ourselves to carry mainly f ...

Hi ShunShunMami,

e.....乜你睇到咩?個簽署應該show唔到架喎!:-P
天空之城, 快樂之地

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我都唔係ron的客户,我上過去佢office,
傾左好耐,我想一筆過買,佢e-mail d form比我填,我好懶,最後都冇買,佢從冇打電話吹我或sell我

大宅

似乎係你反應過大就真
你越講出事實就越顯得你當時所講不盡不實
你認為平既途徑都只不過係呢3間
但你竟然用上"佢收費高過很多銀行?-(

好在呢度有好多明眼朋友,否則ron蒙上呢個不白之冤都幾無辜

其他朋友已經講晒我心中所想,是非黑白已分

大宅

hi all,

想買基金投資. 資金約500k, 一筆過, 無年期, 中低風險....投資年期5年,我應從何入手?

Ron 在那間公司做呀?

冇經驗+0知識, 現在已在 Ron 的網站惡補!

thanks!

[ 本文章最後由 Elly 於 08-2-21 11:53 編輯 ]

大宅

Elly,雖然我成日去ron's網睇野兼講野,但我都唔知佢做邊間,因為佢從來無走黎sell我囉:lol

民房

yes yes :) 始終都是果句 "先求知, 再投資". 做個smart and Intelligent Investor!

原文章由 Elly 於 08-2-21 11:51 發表
hi all,

想買基金投資. 資金約500k, 一筆過, 無年期, 中低風險....投資年期5年,我應從何入手?

Ron 在那間公司做呀?

冇經驗+0知識, 現在已在 Ron 的網站惡補!

thanks! ...

[ 本文章最後由 ipcchm 於 08-2-21 12:44 編輯 ]

複式洋房

leonau,
每人有發表言論的自由,但當基於沒理據猜測之下之對其他人作出人身攻擊以及宗教攻擊卻極不可取。
沒有理據顯示Ron的網站有欺騙成份,以上網友已發表了意見,本人也極表同意,跟本沒有人能站出來說何來受騙,如leonau要作出此指控需要提出證據,否則不能一句「大家反應過大了」就了事。
以我所知,Ron 只有他本人及被cut post人士才會知道,而他有理由和責任去維持自己的網站的秩序。

大宅

Leonau,

請您不要亂估RON的為人吧!
我是Ron的基金客戶,從這網站知道Ron這個人,很開心找到他的個人基金網站, 認識了很多基金的知識,了解投資的正確態度。至於買基金方面,他從來都沒有 sale 過我,反而是叫我慢慢來學,先了解和明白基金,自己想 下,而且甚至建議可到bank買和去基金公司買。最後我是找他買(要約了3次 appointment, 先可以到他的 office 到買!)。
我本人見到他的人格被人中傷,忍不住出來為他澄清!

Angel

大宅

再比多d資料大家參考o下,即使如jf自家的月供計劃都未能一開始做到2.5%

個staff話依家只有呢個promotion:

每月總供款5000樓下無優惠收足5%

每月總供款5000樓上
頭一年減1%(即係4%)
第二年減2%(即係3%)
第三年及以後減3%(即係2%)

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係ron既客戶, 佢從來無強迫你幫襯佢, 只係同大家分享佢既心得, 而佢亦講過如果你好肯定自己可以承受得起高風險幾十個%既上落, 亦可以買, 佢只不過希望大家投資時要清楚自己所能承受的風險, 唔好唔知道事實就亂咁攻擊人.

[ 本文章最後由 babysweetheart 於 08-2-21 16:41 編輯 ]

複式洋房

網路行銷是找尋新客的其中一種手法.......增新網站和回答問題的時間是很長的, 可能每個同事一人負責一日, 每次約2小時吧

如果你話ron叫每個同事一人負責一日, 每次約2小時去解答大家問題, 咁係咪ron用佢多賺既1.5%=$15去分比咁多同事(每日約12 hrs/2 hrsx30 days=180份/同事)呢? 如果係既話, 每人每月又分得幾多呢? 每日要用2小時, 每月只得幾十蚊, 你估有冇同事肯咁做又唔去sell多賺幾百倍既有年期保險基金呢?

你見到咁多人係bk度回應你之前既評論, 唔通又係搵同事回應你咩? 佢又要比幾多$啲同事呢?

至於綱路行銷手法方面-你有無見到bk里面有好多基金sales 不停係咁叫人pm佢地, 又唔肯教人嘢呢? 但係只有ron一個係無私咁教, 佢又唔理佢地會唔會幫佢買嘢喎! 如果每月比$15做學費, 佢咪算收得平囉, 我諗你返學都要比學費掛, 係咪?

而且就算你去銀行/基金公司買基金, 有冇人肯教你如何去morningstar 選擇基金呢?

其實ron比起其他基金sales巳經好好多, 唔通你想人地1個仙都唔賺你咩? 佢唔食佢老婆都要食啦! 你又會唔會幫你老闆打工又叫佢唔使出糧比你呢? :;pppp:

首頁

尾頁

跳至