跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb已經成個月都只係一日食4餐, 早上6/7點個餐開親比佢都唔食或者只係食1oz就訓, 係都要等到10點至肯食晒成支奶(6oz), 結果依家一日只係食 6x4=24oz...... 有時仲會扭計唔係支支都食晒(通常都有1oz淨).... 我真係好擔心, 但姑娘又話只要bb一日ttotal 食到around 20oz 就ok.... 見佢好似越來越瘦我真係好擔心喎..... 佢出世時有7.4磅架, 依家4個月大都只係得15磅, 真係減肥啊佢.... 點算好呀? 有冇其他媽咪都有呢d情況啊?

禁止訪問

男爵府

原文章由 KatieMami 於 08-2-20 16:25 發表
我bb已經成個月都只係一日食4餐, 早上6/7點個餐開親比佢都唔食或者只係食1oz就訓, 係都要等到10點至肯食晒成支奶(6oz), 結果依家一日只係食 6x4=24oz...... 有時仲會扭計唔係支支都食晒(通常都有1oz淨).... 我真係好 ...

有15磅都ok,
吸收未得law,
我亞b1日5餐,6-6.5oz,
都5夠14磅....

不過d營養c話6mths前bb要5-6餐,
你不如試1係每餐隔短d時間比亞b食

別墅

你個女都幾好肉地丫~ 唔使咁擔心~ 我個仔而家食6.5oz , 但係起碼有18磅 (唔多準) , 重到成舊石咁 = =! , 女仔係食得少d同輕d架嘛~ 唔使咁擔~ 食4餐都ok既~ 你地會唔會都瞓到好晏先起身架 , 如果係可以試下7點餐奶之後唔好比佢瞓得咁好 (開燈開聲瞓) , 佢食到幾多就幾多 , 唔好比水佢飲~ 睇下情況會唔會好d~

別墅

我地係開6oz比佢但通常仲有1oz 剩..... 你d食到200ml 咪好囉~ 點怪怪地啊?!
原文章由 xx33 於 08-2-20 17:21 發表
我亞b前幾日都係食4餐, 但我個case就有d唔同, 佢最夜果餐就1-2點先食, 因為早上瞓到成9點幾-11點先食第一餐, 噤推吓推吓d時間咪遲哂law!

不過佢都食到200ml一餐, 所以呢幾日佢怪怪地呀!

我亞b10月22日出世! ...

子爵府

原文章由 KatieMami 於 08-2-21 14:39 發表
我地係開6oz比佢但通常仲有1oz 剩..... 你d食到200ml 咪好囉~ 點怪怪地啊?!

我阿囡食6安..一日6餐, 肥到成個"波"咁...

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

別墅

我b一出世有7.4磅架, 佢個weight 係由90線跌左去75線啊.... 就係咁至令我好擔心, 再一路重得少落去點算好.....
原文章由 sumsuma 於 08-2-20 21:47 發表

有15磅都ok,
吸收未得law,
我亞b1日5餐,6-6.5oz,
都5夠14磅....

不過d營養c話6mths前bb要5-6餐,
你不如試1係每餐隔短d時間比亞b食

別墅

我頭像個d樣係佢未到3個月減肥前個樣....個時真係肥肥地幾過癮架, 依家面豬仔都細埋, 心痛死....
原文章由 ami0momo 於 08-2-20 22:14 發表
你個女都幾好肉地丫~ 唔使咁擔心~ 我個仔而家食6.5oz , 但係起碼有18磅 (唔多準) , 重到成舊石咁 = =! , 女仔係食得少d同輕d架嘛~ 唔使咁擔~ 食4餐都ok既~ 你地會唔會都瞓到好晏先起身架 , 如果係可以試下7點餐奶之 ...

別墅

我見你bb面仔脹pokpok好得意就知佢好食得啊! 我囡依家面仔都細埋好肉尺....
原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-2-21 15:06 發表

我阿囡食6安..一日6餐, 肥到成個"波"咁...

大宅

Katie Mami,
我大女同李個女同一日生日架!
不過距係2003年出世^^

禁止訪問

複式洋房

我仔仔同你一樣, 一日4餐: 7am, 11am, 3pm, 7pm.. then 約9-10pm sleep... 我都有d擔心會唔會食得太少... 所以而家一星期都有1-2日專登3.5hr 喂多一餐... 都ok 啦...
不過我見仔仔都ok 健康, 無嘜特別野就算啦~

別墅

係咪就係頭像個個靚女啊? kawaii 呢~
原文章由 BMW 於 08-2-21 17:17 發表
Katie Mami,
我大女同李個女同一日生日架!
不過距係2003年出世^^

男爵府

我亞b都係1日4餐
8am 12pm 4pm 8pm
then 10pm就訓, 訓十個鐘, 每次開6.5安, 不過最近成日食剩20-50ml, 而且通常食100ml就停, 要掃完風先肯再食
不過尋日去健康院問姑娘, 佢話BB仔呢個時間會有厭奶的情況, 又話BB仔頭1-3個月有reserve喎, 又話BB仔知道自己肥所以食少D, 又話我BB係中上上線, 佢食得訓得又吸收就冇問題喎!
我BB 4個月有7.98kg, 不過老公話佢個雙下巴仔唔見左喎, 唔通真係減肥?!

大宅

hi,我個仔由於寒流襲港就由5餐便4餐奶啦!!是好少有間中先會早起身食早奶,他宜家食220ml,餐於餐之間飲1-2oz水,17磅的...

http://www.lifeconceptshk.com/

大宅

我個B都係一日四餐: 9am, 1pm, 5pm, 9pm, 每餐200ml。

男爵府

我BB都係一日四餐: 8am, 12pm, 4pm, 8pm, 每餐4安到5安不等, 8pm 之後叫醒佢就唔會再食, 情願訓覺~ 我BB仲要得13磅咋
三個人, 一 條心

大宅

原文章由 KatieMami 於 08-2-20 16:25 發表
我bb已經成個月都只係一日食4餐, 早上6/7點個餐開親比佢都唔食或者只係食1oz就訓, 係都要等到10點至肯食晒成支奶(6oz), 結果依家一日只係食 6x4=24oz...... 有時仲會扭計唔係支支都食晒(通常都有1oz淨).... 我真係好 ...

KatieMami:

我阿仔同你囡囡同一日出世嫁,佢一出世有八磅重tim,依家都係15磅-16磅到,佢重要係男仔o黎,我見佢精精靈靈,食得瞓得(佢都食得唔多嫁),所以我都唔擔心,其實太肥都唔係幾好,適中就可以嫁喇!

洋房

唔駛擔心喎,我阿b女最新紀錄係一日只食3餐半,一日大約700ml左右,夜晚過左7:30就唔會食奶,下一轉最早都要凌晨12點,通常4點就會起身,所以佢一夠4個月大我就俾佢食糊仔
ps: 昨日去健康院,剛剛好得6kg,姑娘話合格

別墅

望望媽, 原來望望同katie都係成日令媽咪擔心啊~ 不過我見你望望面仔好肥dodo, 真係唔似得15磅啊~ 你都講得岩, 最緊要佢無病無痛, 同埋我依家覺得"訓得"比"食得" 更加緊要....

orion, 一日只係3餐半約700ml?! 你咪可以慳好多奶粉?!
雖然話4個月可以食糊仔, 不過我都係打算聽姑娘講6個月至比佢食....

首頁

尾頁

跳至