自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我細佬個囝"嗰度"耐唔時會發炎. 几個月前有次發得好勁下. 搞到半夜去睇急診. 后來醫生話可以安排排期割. 呢個月27日要割啦. 因為要做全身麻醉, 佢阿媽就好擔心有d唔好的事發生. 又加上聽人講, 個傷口要洗好耐, 也會痛一排. 小朋友3.5歲, 平時好鬼抗拒人搞佢個body. 驚到時一洗傷口就要同佢摶鬥. 所以佢媽諗諗下唔想俾佢做. 因為呢排都無發炎.

想請問下有經驗人事, 割完之後是否有以上所講的問題, 要几耐先康復, 如果唔做手術得唔得呢?

請俾d意見呀! 唔該!

男爵府

畀面勳章

唔駛驚,我仔仔割包皮個時讀緊二年班,佢都係做全身麻醉,佢地細路你好快復原架。佢做完手術個排唔可以著底褲,要用個只杯保護『個度』。初初佢都會就住就住咁樣,但過咗幾日都唔當係咩一回事喇。而洗傷口只係定時用消毒葯水淋下個傷口咁囉,就算小便都唔會有問題架。不過就成個禮拜冇沖涼,只係抺下身咁,所以個時我特登揀放聖誕假同佢做手術,就係唔想夏天咁熱,我記得個年新年我地仲去尖沙咀倒數添。

男爵府

你可以睇返07年初我哋嘅Link參考,以下是其中我過來人的一談,登入一看吧。

1) 個人認為,最好4至6歲才割包皮,醫生話BB一出世就可割,但其實視乎你忍得否佢痛一兩日及要全身麻醉。以我所知,如BB的"雀雀"不是經常發炎發腫的話,給兒科醫生看過後,才決定吧。

2) 如果你們有幫BB買咗保險,好似在他幾多歲之後做手術可Claim到保險費,問下你的保險經紀吧。

3) 如果BB不在香港出生,只要證件裡印了有效期居港權的話,去政府。由排期至上週覆診共用$400以下,在佐敦伊利沙伯醫院(QE),如私家醫院大約$11000至$20000。

Re: 仔仔包皮長應該幾時做????
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=964995&forum=11&start=15&viewmode=flat&order=1

我真的很想告知大家:

我個仔剛6歲,因我想他不影響下年小一的課程,故此希望之前割了包皮去。而稍早時,在這裡的討論區知道私家醫院費用約要$12000,太貴了。

1) 適逢老公面旁生膿瘡,我提議他去佐敦伊利沙伯醫院(QE)排期,順便幫阿仔排期割包皮,老公排到一年半後見醫生,阿仔排一星期後就可見醫生!

注:先前必須到私家醫生處,寫一封醫生介紹信($80)、及帶整阿仔出世紙、家長ID、家長住址證明,阿仔因持US Passport(有居港權)見醫生要$100。
QE日間手術中心–兒童外科部Tel: 2958 6998

2) 見醫生後,三星期後即可做手術,因我刻意配合復活節假期,醫生也十分樂意安排。
注:中年男醫生很有愛心耐性對阿仔,手術前後的姑娘大都會溫婉及哄錫小朋友。

3) 之後見麻醉科醫生,小朋友年紀細需要全身麻醉,最初最擔心是此關鍵,殊不知只是我太緊張了,手術期間麻醉科醫生全程跟住小朋友,直至半小時後醒返交俾我照顧。
注:診費$100。

4) 手術當天一早7:30am到QE,當中有10個月BB及7、10歲共4位男孩子做割包皮,中午蘇醒後,醫院有提供牛奶及蛋糕小吃,約3:00pm後,經麻醉科醫生及先前的主診醫生檢問後,就坐Taxi回家。
注:當天手術費$100。

5) 手術後過了麻醉藥約45mins,阿仔痛到喊又發脾氣又唔敢小便,而同場BB喊足半日、7及10歲男孩子無喊到。姑娘當場教我們剪裁帶來的紙杯給阿仔遮掩。
注:不要買醫院用的3M醫生膠布,由小朋友的皮膚處撕起好痛啊!3M太黏了。

6) 第二日阿仔仍在我誘哄下忍痛小便,其實佢最怕用凍開水浸「小雀」清洗,因初次在醫院裡在他失控下倒洗,痛到他有恐懼…
注:醫院給的必理痛止痛藥吃與不吃,作用不大,第二天已停藥了。

我們唯有不替他浸洗「小雀」,買了支天然的免水Body Bath抹身(除了「小雀」位置) ,用了兩天,第三晚他開始逐漸式地浸浴,十分享受,約在第五晚已冲花洒浴了;一週後不需用紙杯遮掩,行動自如。

我們只有戎吃蛋數天,頭兩三天因喝少了許多飲品,而怕他大便硬用力更痛,唯有增多蔬果,以及飲紅梅汁清炎一下。

阿仔的「小雀」的紅腫約在兩週後消晒,現在第三週,只餘小許線頭未脫落;最好笑當初佢一邊痛、一邊又接受不到「小雀」變得恐怖紅腫,但第二天下午就嚷着在留下遊樂場玩滑梯及搖搖馬!第三天已去逛Toys'R Us安撫一下佢。下週三覆診($100)。

連同覆診共用了約$480,而且「小雀」手術與復完順利,十分感謝QE的醫生與姑娘。

終於有機會與大家分享,請各位轉告他人,讓有需要人士了解:私家醫院與政府醫院分別是手術費$12000及$480,以及您不肯不肯花費三次診症的一小時待診時間的分別。
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

大宅

請問你既小朋友係私家醫院做定係公家醫院做手術架? 如果係私家做既話, 大概用左幾多錢呢?
tks!

原文章由 toto8 於 08-2-23 12:35 發表
唔駛驚,我仔仔割包皮個時讀緊二年班,佢都係做全身麻醉,佢地細路你好快復原架。佢做完手術個排唔可以著底褲,要用個只杯保護『個度』。初初佢都會就住就住咁樣,但過咗幾日都唔當係咩一回事喇。而洗傷口只係定時用消毒葯水淋 ...

大宅

早做好過遲做,小便位置成日發炎,好易引發尿道炎,會好長手尾。

我個囝就係一個例子:佢三個月大開始成日發燒,入左醫院驗到係尿道炎,但當時醫生無留意係包皮問題,只係不停在肚皮上拮針抽小便,次次我都係醫療室出面陪個囝喊,我真係好肉赤,好心痛;
仲要拮左幾次都話驗得吾清楚,率之我忍吾住,同醫生講吾再比佢甘拮喇!我寧願慢慢等佢自然痾出小便;之後,我同工人就係病房'表演淩空接住呢篤尿',呢篤尿既結果係含有'大腸杆菌',要打一個星期強勁抗生素,痾足一星期,BB得幾個月大,痾到無晒力呀∼
個高級醫生留意到係包皮太窄,好難反出來清洗,最好割包皮,但廣華吾做一歲以下的小朋友,佢介紹瑪麗一位教授幫我排期,個多月就安排我去瑪麗做手術。
好彩,手術之後真係無再發燒,但要每日食預防性抗生素,可能要到兩/三歲先可以停藥。

THY,最好同你細佬講,吾好因為洗傷口呢D小事,令到個小問題變大呀!!
個部位甘敏感,真係會好痛,頭一兩日用糖引下小朋友,洗多幾次佢就會習慣!其實個傷口好細,一星期內就會埋口喇!
記得要每次小便後都要洗傷口,如果傷口發炎,小朋友會更慘呀!!

男爵府

我阿仔包皮都長,反唔到,但都沒怎(只小小紅)發炎過的, 但宏觀長遠的情況及阿仔兒科醫生意見,寧可割咗,免備後期(小學及中學)需要做時的尷尬及影響到學業。

不一定在發炎後才要割包皮,過長過窄都會日後發炎,如發炎咗對小朋友及大人到辛苦。

年幼去割,會復原得快D,如果太細過,未懂勇敢面對痛楚,大人的心更痛。
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

大宅

原文章由 Irene1121 於 08-2-24 13:57 發表
我阿仔包皮都長,反唔到,但都沒怎(只小小紅)發炎過的, 但宏觀長遠的情況及阿仔兒科醫生意見,寧可割咗,免備後期(小學及中學)需要做時的尷尬及影響到學業。

不一定在發炎後才要割包皮,過長過窄都會日後發炎,如發炎咗對小朋友 ...
其實唔關割包皮事,不過想問下幫小孩洗澡時有沒有需要"劣"起包皮洗埋入面呢?我無,唔知唔。謝謝!

大宅

我大仔都有呢個問題,包皮長又窄.........我都諗住遲D要去睇醫生,:;pppp: :;pppp: :;pppp: 唉...........

大宅

原文章由 Unclejt 於 08-2-24 16:31 發表
其實唔關割包皮事,不過想問下幫小孩洗澡時有沒有需要"劣"起包皮洗埋入面呢?我無,唔知唔。謝謝!

要ga! 包皮入面會藏細菌, 要反開清洗.

首頁

尾頁

跳至