想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我對上一次MM係1月3號, 到左2月13號果陣買棒棒時都未bingo, 到左2月18號睇普通科醫生(因傷風)個醫生幫我驗都仲未話bingo架, 但到左2月23號我去睇第2個普通科醫生既時候, 佢就話我bingo左, 仲寫左2張轉介信, 一封係去政府既婦產科, 一封係去私家既婦產科, 我打算聽日請日假去排期啦, 好緊張.........

我18號果日驗既時候仲未bingo, 果個醫生開左d傷風藥我食, 我仲食左1粒安眠藥, 而家好擔心個BB有事呀, 仲有呢2日個肚都好似痛痛地咁, 由其係後面2側, 好似平時黎MM果d痛咁, 唔知係咪作小產, 唉!! 我而家真係好擔心, 唔該各位可唔可以話我知, 肚有d痛係咪作小產呀?
唉~ 我而家訓都訓唔著........

大宅

我之前都小產過, 係會見紅先, 作小產會流啡, 再嚴重d係流淡淡地既血水, 真係想小產你會好似period黎咁流血.

以你既情況應該都唔似有問題, 唔好嚇自己, 懷孕初期至三個月係要小心d, 涼野唔好食, 唔好太大動作, 琴高, "mouth"地最好唔好做. 快d去睇醫生, 等醫生開d葉酸同維他命比你, bb需要架. 多d訓覺, 訓覺最養胎架!

雖然話bb小氣唔好同人講, 不過可以話比最親既人聽, 等身邊人可以照顧得你好d. 飲花膠湯啦, 好好架!

祝你同bb健康, 媽媽開心, bb都長得好d.

我係七月媽咪, 你可以去七月媽咪會到睇下, 其他媽咪會都有好多資訊架.

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=311

[ 本文章最後由 hicaca 於 08-2-24 17:05 編輯 ]

大宅

醫生除o左葉酸, 其實重會開d o羊o野維他命o家?~ vit. b?

原文章由 hicaca 於 08-2-24 16:58 發表
我之前都小產過, 係會見紅先, 作小產會流啡, 再嚴重d係流淡淡地既血水, 真係想小產你會好似period黎咁流血.

以你既情況應該都唔似有問題, 唔好嚇自己, 懷孕初期至三個月係要小心d, 涼野唔好食, 唔好太大動作, 琴高 ...

大宅

一般係葉酸, 鈣同多種維他命三種藥丸.

別墅

我都啱啱bingo,都係病緊,之前睇醫生嗰陣好早,未到period時間,所以未驗到,但係我有同醫生講話今個cycle努力緊,唔知會唔會有,所以佢開咗藥俾我,話有bb食都冇問題。

我諗你最好打電話俾之前個醫生,問佢你食嗰啲藥有冇影響,等自己安心啲嘛!

祝安好!

原文章由 LING0601 於 08-2-24 16:17 發表
我對上一次MM係1月3號, 到左2月13號果陣買棒棒時都未bingo, 到左2月18號睇普通科醫生(因傷風)個醫生幫我驗都仲未話bingo架, 但到左2月23號我去睇第2個普通科醫生既時候, 佢就話我bingo左, 仲寫左2張轉介信, 一封係去 ...

大宅

其實食o左葉酸, bingo o左係o米都冇o甘容易小x o家?

原文章由 hicaca 於 08-2-24 18:36 發表
一般係葉酸, 鈣同多種維他命三種藥丸.

複式洋房

我都係今日啱啱驗到有, 仲係半信半疑, 又驚又喜! 又唔敢同人講, 因為睇書話有50%機會會著唔到床!

好明白ling0601既心情...我都係有m痛, 唔知幾時先會停呢?

大家互相支持鼓勵下啦!

複式洋房

多謝大家比我既意見, 其實我都好想講比人知我bingo左架, 但係又怕小氣wo.....
今日下午我請左半日假去政府醫院排期, 同埋打去私家婦產科預約架啦.....
見下午有時間, 或者我真係要問下d傷風藥對BB有冇影響... 聽到hicaca咁講, 我都安心d, 因為我真係好驚係小產, 因為個肚成日都陰陰痛, 之前個普通科醫生都寫左張醫生紙叫我去買維他命食, 我食左2日啦, 我一定要好好保護個BB...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

LING0601:我想問下你甘遲先CHECK到BINGO,我想問下你M期準唔準架?我上月係21/1黎,之後呢幾日有谷M既感覺,但時有時無,我尋日CHECK過又無,因為我每一次黎M前都會谷成一個星期,係今次痛下又唔痛,唔知係咪我心理作用,我又唔記得有囝囝之前既感覺

複式洋房

回覆 #9 焯賢媽咪 的文章

我M一路都唔準架, 成日都遲黎GE....

複式洋房

唉~ 而家又有個問題啦, 就係唔知搵邊間E院睇好..... 都唔知點算.........

大宅

如果搵私家就揀間價錢合理同埋你個私家醫生有掛單既.

政府醫院就搵間近自己, 方便自己的, 我住屯門, 不過我唔鍾意屯門醫院, 所以報左媽咪地址, 去瑪嘉烈做檢查, 你可以睇下其他媽咪d意見.

原文章由 LING0601 於 08-2-25 10:14 發表
唉~ 而家又有個問題啦, 就係唔知搵邊間E院睇好..... 都唔知點算.........

複式洋房

回覆 #12 hicaca 的文章

到最後, 我報左我媽咪既地址, 去青衣健康院檢查, 星期六就book左睇私家醫生, 好緊張+好擔心, 唔知之後既事會點.....

大宅

咪擔心咁多啦!媽咪開心, bb都長得好d, 小心d就得架喇!

複式洋房

我今日去QE登記&抽血, 排到4月21日才見醫生, 到時已差不多13weeks la, 好似好遲...

姑娘仲話只有威爾斯有得做oscar, 要$9xx, 之前聽其他bk姊妹講政府平過私家好多, 點解好似唔係既?

星期五睇c+, 好緊張+好擔心, 衣家最怕著床位置唔理想, 一場歡喜一場空!

別墅

恭喜你们!
现在有没有什么特别的反应??

大宅

恭喜你地呀

大宅

恭喜各位鼠 B 媽媽

大宅

我係私家照要$1250, 新年後可能加左價添, 政府平成三佰幾蚊wor.

原文章由 ckkshek 於 08-2-28 06:43 發表
我今日去QE登記&抽血, 排到4月21日才見醫生, 到時已差不多13weeks la, 好似好遲...

姑娘仲話只有威爾斯有得做oscar, 要$9xx, 之前聽其他bk姊妹講政府平過私家好多, 點解好似唔係既?

星期五睇c+, 好緊 ...

別墅

唔係喎,東區都有得照oscar,都係幾百蚊,不過我仲未攞醫生紙,所以未去排期!

首頁

尾頁

跳至