論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

原文章由 PINKAVA 於 08-2-25 14:14 發表
前太太唔係我朋友, 我同佢一d都唔識, 只係工人個妹在hk打我朋友工好多年, 而我朋友話個妹做得好好, 咁個家姐(老賓)應該都唔差既, 反正又有舊顧主電話, 叫我不妨打去問下老賓既工作情況, 於是我咪中左招。

我見呢排b ...

你搵到工人未呀? 諗住請返bun 定係印? 唉, 我都就黎煩c

男爵府

原文章由 hinhinmummy 於 08-2-25 16:32 發表

你搵到工人未呀? 諗住請返bun 定係印? 唉, 我都就黎煩c

我請左個無經驗既新印, 4月先到港, 我老公話寧遠教張白紙好過請d老c food喎.

你又點煩死呀? 講黎聽下.

侯爵府

原文章由 PINKAVA 於 08-2-25 16:37 發表

我請左個無經驗既新印, 4月先到港, 我老公話寧遠教張白紙好過請d老c food喎.

本來有個工人5月到期, 應承左黎我樹, 依家反口, 還要係個僱主我們都識, 本來個僱主話因為要比長期服務金吾續約, 依家話個工人肯吾要長期服務金所以續約

我嬲到用粗口鬧佢兩個, 如果吾是佢地, 我一早請左工人先抄舊果個, 駛等到今日今日

我同個親戚講, 你第時比個工人告, 吾好同我講, 我吾會可憐你

& 同個工人講, 你甘反口覆舌, 無口齒, 就算第時你話要黎我樹, 無晒印印黎hk, 我都吾會請你

侯爵府

原文章由 PINKAVA 於 08-2-25 16:37 發表

無經驗果d, 真係會教到嘔血架wor, 我有無記錯你好似就生? 湊吾湊得掂new born?

我真係吾敢請未黎過hk 果d, 我個仔又麻煩, 又要湊兩個, 還要出出入入, 我真係怕..........

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 08-2-26 12:27 發表

無經驗果d, 真係會教到嘔血架wor, 我有無記錯你好似就生? 湊吾湊得掂new born?

我真係吾敢請未黎過hk 果d, 我個仔又麻煩, 又要湊兩個, 還要出出入入, 我真係怕.......... ...

hinhinmummy你搵到工人未呀??? 禁e+冇工人用, 你密好辛苦????

未黎過hk果d...我既experience係...真係好睇彩數....之前兩個我都係請overseas未黎過HK...結果飯又唔煮, 仔又唔揍...問你抄得幾多個...NB...你夠膽比佢地睇...佢地冇mud愛心架wor...

e+ looking for 係HK 做過既...希望好dd啦...but都係wish me good luck lor...

男爵府

呢幾年請工人請到怕,總結失敗原因,可能我請嗰啲都係無出國做工經驗的工人,係菲律賓的做嘢經驗大部份都係老作,第二我都係唔想請係香港做咗幾年完約嗰啲老屎忽,成日同你講以前可以點可以點,請個有出國經驗嘅新人返嚟自己教重好,我都要教佢成半年先ok(主要教煮送).小朋友跟又開心,暫時都算ok啦,希望佢keep到啦.最重要都係要講運,不過千其唔好忍因為換都有一個機會,忍好快會有心藏病.Good Luck la..........

子爵府

原文章由 hinhinmummy 於 08-2-26 12:27 發表

我真係吾敢請未黎過hk 果d, 我個仔又麻煩, 又要湊兩個, 還要出出入入, 我真係怕.......... ...

果個工人唔要都吧,以我所知如果佢追回長期服務金你親戚你要俾同私下協議是無效, 係咪 ?
你個親戚第日就知衰

侯爵府

原文章由 KATRINE 於 08-2-26 14:30 發表

果個工人唔要都吧,以我所知如果佢追回長期服務金你親戚你要俾同私下協議是無效, 係咪 ?
你個親戚第日就知衰

DR MICKEY

未請到, 依家有人幫住我手先, 但吾長久, 同埋求人始終吾同, 有d 野, 吾可以要求甘高

katrine

你講得岩, 呢d 甘既工人, 反口覆舌, 我吾會請, 我寧願請過我, 佢其實吾係真係甘好, 之前佢僱主都成日係我面前投訴, but 係諗住佢熟我屋企運作, 吾駛點再教, 同埋比起其他d 古古'劃劃'既工人叫正常, 我先諗住請佢, 因為我想兩年後, 到我仔讀小一, 我就改請鐘點, 都係捱兩年, 點知..................

我依家好努力甘搵工人架啦

你講得岩, 個工人如果之後追討, 佢都要比返長期服務金, 我提左個親戚架啦, 佢話佢同工人講明, 乜呢d野有得講明既咩? 係甘就係甘架啦, 要比就要比, 再吾係未請過第二個law, 又要鬧, 又要續約, 又吾比長期服務金, 吾知乜野人

大宅

虎到金來勳章

hinhinmummy,
塞翁失馬, 焉知非福.

大宅

原文章由 mrsanthony 於 08-2-26 14:56 發表
塞翁失馬, 焉知非福.

係呀...

不過聽聞 (唔知真唔真???) D local 做過既bun or 印都勁'柬'工...一有多個一個細路既屋企就 ...我屋企有個大仔(3.5yr old) + 一對孖女(1.5 yr old)...同埋公公婆婆日日都黎幫我睇仔...真係仲難搵工人!!!!!!

不過我都會睇overseas個d...話哂佢地要還$$, 希望冇禁快'走樣'...但係我兩次都...哎!!!(好難先忍到e+個個終於都就黎完約!!!唔洗補$佢走ja....)...隔山買牛真係....(希望今次好命水d啦!!!)

你仲有2年'捱'je...好彩既話一個contract就okay...

我呢d仲有排'捱'呀.....個d反口覆舌既工人, 唔要都罷!!!

Good luck

侯爵府

原文章由 mrsanthony 於 08-2-26 14:56 發表
塞翁失馬, 焉知非福.

真係多謝你安慰我, 我吾開心左兩日, 工人有小小嬲, 但最嬲都係果個'親戚', 自己人都玩, 一早同佢講, 佢要心諗住續個工人, 我們就吾會諗, 另外請個個, 係佢自己話吾啦, 要比長期服務金, 甘我們先等, 點知.......................

dr mickey

我屋企就係有兩件細, 都吾知難吾難請, 點都好, 試下先, 希望搵到

男爵府

你親戚同工人又好意思咁對你既? 如果係用番就早d決定同出聲丫, 唔好攪到咁憫水丫, 大家都用開工人, 都知請工人既苦況. 咁你而家搵左工人未呀?

我之前請個2個印妹都係無工作經驗, 初初係嘔過一灘血架, 因為佢地初初黎d中文唔得, 但勝在肯學, 你叫佢做咩就做咩, 好過d老c忽, 叫極都唔改, 仲懶叻, 以為無左佢地唔得.

我下星期初開刀呀, 新工人要4月先到, 我媽將會黎坐月頂住先.

希望今次黎既印妹唔太蠢啦, 而我生完之後老闆話唔使再番工 (被裁) 如果又唔掂, 我唯有唔搵野做, 教到工人上手先搵工.

大宅

虎到金來勳章

PINKAVA ,

妳是否在Princess Margaret Hospital 生,
開刀呀? Why? Govt hospital 冇咁易幫妳開刀噃!
執多件衫 (& 頭/圍巾)去 hospital ,唔好凍親!

侯爵府

原文章由 PINKAVA 於 08-2-26 16:38 發表

你親戚同工人又好意思咁對你既? 如果係用番就早d決定同出聲丫, 唔好攪到咁憫水丫, 大家都用開工人, 都知請工人既苦況. 咁你而家搵左工人未呀?

我之前請個2個印妹都係無工作經驗, 初初係嘔過一灘血架 ...

係, 佢真係還好意思, 同我們講, 話佢工人續約, 同佢講, 佢工人7月要請假返鄉下, 話佢另一個細佬請吾到假照顧佢阿媽, 叫我兩公婆請假, 果一刻, 我真係出粗口

還有before 我抄工人既時侯, 已經同佢講左, 你係要既, 吾緊要, 我搵到工人先抄之前果個, 但如果佢吾要, 我就抄左先(果時好急抄佢), 搵人頂住等佢果個完約, 同埋同佢講, 我搵工人都要幾個月, 吾好隔幾個月之後先話比我知你要返, 點知衰既就中

你都估到係邊個'好親戚'啦

做乜要開工既?

侯爵府

吾記得答你, 依家搵緊, 我吾敢求其搵一間agent, 因為太怕啦

我會慢慢搵, 吾心急得, 一心急就出事

你入院take care 啦, 預祝你生個肥肥白白既bb

男爵府

原文章由 mrsanthony 於 08-2-26 17:05 發表
PINKAVA ,

妳是否在Princess Margaret Hospital 生,
開刀呀? Why? Govt hospital 冇咁易幫妳開刀噃!
執多件衫 (& 頭/圍巾)去 hospital ,唔好凍親!

mrsanthony & hinhinmummy

多謝你地有心, 我會在聯合生bb, 因為上一胎開刀, 今次都比我開刀。 開刀既話, 我有日子, 亞仔返放學我好安排d, 如果順產, bb突然要出世, 尤其半夜, 真係拿手唔成世.

hinmum, 你親戚即係你亞嫂? 佢都傻架, 仲要你地6月請假照顧99, 叫佢諗掂去啦. 另外你想搵印定賓呀? 如果印既話, 我就比我間 agent 電話你問下丫, 賓既agent我都無介紹.

其實呢個月我無工人用, 日子一樣咁過, 亞仔仲獨立左, 又唔使勞氣多一個閒人, 真係幾好架, 不過有個bb真係無辦法乍, 睇黎都要捱工人氣最少4年了~~

侯爵府

原文章由 PINKAVA 於 08-2-27 10:03 發表

mrsanthony & hinhinmummy

多謝你地有心, 我會在聯合生bb, 因為上一胎開刀, 今次都比我開刀。 開刀既話, 我有日子, 亞仔返放學我好安排d, 如果順產, bb突然要出世, 尤其半夜, 真係拿手唔成世.

hinmum, 你親戚 ...

係我姑9, 阿嫂都叫做同我老公吾同姓, 無甘慶......................

我請印, 你pm 間agent 比我呀, 我果間, 話未有'岩'我既妹, 我又吾敢亂搵agent, 我果間跟左我們成6-7年, 大家都熟左, but 我諗佢無妹介紹比我, 我都要搵下其他, 你pm 你agent 比我, tks

甘你自己小心d, 吾好執漏野........take care

男爵府

原文章由 hinhinmummy 於 08-2-27 10:27 發表

係我姑9, 阿嫂都叫做同我老公吾同姓, 無甘慶......................

我請印, 你pm 間agent 比我呀, 我果間, 話未有'岩'我既妹, 我又吾敢亂搵agent, 我果間跟左我們成6-7年, 大家都熟左, but 我諗佢無妹介紹比我, ...

hinmum

你姑9真係好帶"hit", 比我都慶過辣雞. 不過算啦, 唔好嬲喇, 留番啖氣暖肚. 我pm左比你架喇, 你check PM丫.

侯爵府

原文章由 PINKAVA 於 08-2-27 11:14 發表

hinmum

你姑9真係好帶"hit", 比我都慶過辣雞. 不過算啦, 唔好嬲喇, 留番啖氣暖肚. 我pm左比你架喇, 你check PM丫.

我收到啦, tks

大宅

虎到金來勳章

hinhinmummy ,
你姑9真係好安排! :;pppp:

PINKAVA ,
原來如此. 祝一切順利.
你 亞仔就做人大佬, 可能重緊張過你

首頁

尾頁

跳至