論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

(1)我叫佢換床單, 因為大b午睡時漏尿(睡前是我同大b換片), 佢話我都唔知點換片!

(2)半夜小b咳, 咳第1次, 咳到我訓隔離房都醒(都唔知咳左幾耐), 我叫佢同小b吸水(可止乾咳)=佢老不願意咁起身同小b吸一陣;

第二次, 又咳醒左我, 我入去叫佢同小b吸, 佢話吸左, 呢次我不肯定(部機開時有聲), 而小b又暫時停止咳, 就只叫佢睇住, 小b再咳就同佢吸水=當然佢"例牌"冇應我!

第三次, 當然又係咳醒我, 我入去叫佢同小b吸水, 佢即話吸左, 我今次肯定佢冇(因為我訓唔番, 所以肯定聽唔到吸水機d聲), 我都費事同佢拗, 我叫佢衣定再吸! 跟住我出去前聽到佢話我煩, 哈! 佢3月中後就唔會再覺得我煩喇!

子爵府

原文章由 熹媽咪 於 08-2-25 11:29 發表
(1)我叫佢換床單, 因為大b午睡時漏尿(睡前是我同大b換片), 佢話我都唔知點換片!

(2)半夜小b咳, 咳第1次, 咳到我訓隔離房都醒(都唔知咳左幾耐), 我叫佢同小b吸水(可止乾咳)=佢老不願意咁起身同小b吸一陣;

第二次, ...

佢咁賤, 炒係正常, 但你又要俾多一個月人工同機票, 真唔抵

公爵府

原文章由 veronica1210 於 08-2-25 11:38 發表

佢咁賤, 炒係正常, 但你又要俾多一個月人工同機票, 真唔抵

如果唔炒佢, 我大/小b醫藥費, 我d驚風散同補血藥(日日比佢激到嘔血)仲貴呀!

大宅

下....佢都幾夠薑, 夠膽話你煩既.

公爵府

原文章由 bobo_bo99 於 08-2-25 11:51 發表
下....佢都幾夠薑, 夠膽話你煩既.

佢冇"明"話我, 係我"偷"聽到姐!

男爵府

原文章由 熹媽咪 於 08-2-25 11:29 發表

第二次, ...

熹媽咪

唔係照顧小朋友, 使咩請佢番黎? 煩? 唔好黎打工啦, side 晒我地d太太既錢同時間

公爵府

原文章由 PINKAVA 於 08-2-25 12:34 發表

熹媽咪

唔係照顧小朋友, 使咩請佢番黎? 煩? 唔好黎打工啦, side 晒我地d太太既錢同時間

咪係! 請佢果時已經知要照顧兩個b, 我仲事先聲明我小b身體唔好, 需要特別照顧, 所以會好辛苦! 果時佢仲話照顧bb預左, 又同Agent講唔怕辛苦, 好鍾意bb......誰不知幾個月後就......!

大宅

熹媽咪,
why you hire this maid about any good presentation of CV or photo by Agent?
Anyway, I don't trust the Agent any more....because some maid said to me, is not write from themselves or share to copy the document. So you must identify any documetn any more.
Good lucK!
原文章由 PINKAVA 於 08-2-25 12:34 發表

熹媽咪

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

公爵府

原文章由 KaKaYa 於 08-2-25 13:06 發表
熹媽咪,
why you hire this maid about any good presentation of CV or photo by Agent?
Anyway, I don't trust the Agent any more....because some maid said to me, is not write from themselves or share to c ...

佢係香港完約工人, 係我親自interview, 佢初初樣樣都講到好好, 我帶大b去見佢時, 佢一見到大b就話出去洗手先, 返黎時見佢摺起衫袖去到手o既一半, 上半段手都有小小水, 當時覺得佢清潔意識好好, 大b又跟佢, 咁就衰左咯!

大宅

請工人是一事煩事,要不好其煩,因對於平日家庭操作影響很多;我經常給她們氣管噴火,所以一定要問下現僱主及口碑....,CONFIRM學歷(如她有冇思考力).
現我工人是親友的細姪女,我問了她們資料及性格...從TEL.CONVENSATION,才令我放心請回來,及聲明不好一定要照炒!29歲SO FAR !OK!
GOOD LUCK!不好請請太老,很難教育
原文章由 熹媽咪 於 08-2-25 13:16 發表

佢係香港完約工人, 係我親自interview, 佢初初樣樣都講到好好, 我帶大b去見佢時, 佢一見到大b就話出去洗手先, 返黎時見佢摺起衫袖去到手o既一半, 上半段手都有小小水, 當時覺得佢清潔意識好好, 大b又跟佢, 咁就衰 ...
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

公爵府

原文章由 KaKaYa 於 08-2-25 13:41 發表
請工人是一事煩事,要不好其煩,因對於平日家庭操作影響很多;我經常給她們氣管噴火,所以一定要問下現僱主及口碑....,CONFIRM學歷(如她有冇思考力).
現我工人是親友的細姪女,我問了她們資料及性格...從TEL.CONVENSATION,才令我放心請回來,及聲明不好一定要照炒!29歲SO ...

經此經驗, 太醒同後生都唔好(我呢個22歲)=因為佢地太有主見!:;pppp:

大宅

22歲)=因為佢地太有主見!有些未成熟思想賓/印,就算我現賓29歲,我有時都當好23-24戲,成個小朋友嚴重語氣,她真是想哭....怕在她,現真是笑住講小心......她都很接受...算啦..!!!
22歲)=因為佢地太有主見!太有她們自己中心主見,有個賓成日只喜歡白日夢,日日DREAMING,以前22-24歲的BUN BUN光是想去CANADA/USA工作,然後想GET MARRY囉....
叫她做嘢,好像去了遊魂 ,所以要多些資料:思想成熟/性格開不開心....
原文章由 熹媽咪 於 08-2-25 13:55 發表

經此經驗, 太醒同後生都唔好(我呢個22歲)=因為佢地太有主見!:;pppp:

首頁

尾頁

跳至