自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我只係坤吓,今日經過附近間餐廳見到請洗碗,一日做十一小時,月薪6500蚊,再見到財爺派錢出雙糧,明白到點解的人情願攞綜援都唔返工.

因為返工都末必有雙糧.

睇個班後生遙遙,四肢健全嘅癈物,仲要生埋一個,二個全家靠政府開飯,點解報紙頭條唔登吓,睇下我地班市民幾苦,我地交稅,唔係幫亞公,亞婆,唔係幫無錢醫絕症嘅病人,唔係幫有需要暫時受助嘅人,唔係用嚟建設H.K.而係幫呢班癈物.

現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

錯,佢地好多生成3, 4, 5個,一個月可以攞成萬幾蚊架!

原文章由 yvonne 於 08-2-27 20:29 發表
我只係坤吓,今日經過附近間餐廳見到請洗碗,一日做十一小時,月薪6500蚊,再見到財爺派錢出雙糧,明白到點解的人情願攞綜援都唔返工.

因為返工都末必有雙糧.

睇個班後生遙遙,四肢健全嘅癈物,仲要生埋一個,二個全家靠 ...

子爵府

好媽媽勳章

仲有免費去ocean part、disney pary:;pppp:

小朋友學野,都免費:;pppp:
原文章由 whoareyou 於 08-2-27 20:33 發表
錯,佢地好多生成3, 4, 5個,一個月可以攞成萬幾蚊架!

男爵府

原文章由 beverly@mim 於 08-2-27 20:36 發表
仲有免費去ocean part、disney pary:;pppp:

小朋友學野,都免費:;pppp:

唉.........呢個政府不知所謂
公公婆婆又吾見佢加
加比d四肢健全嘅癈物

[

禁止訪問

子爵府

係啦!真係唔公平.我有個親戚(無業游民)4年前返大陸娶左個老婆,跟住就4年抱3,後來仲申請左何文田公屋(間屋都唔差,仲望到海景tim),而家每個月仲攞成萬蚊綜綬,仲有雙糧出比佢地tim,你地話這個是什麼世界

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

咁就唔好一竹蒿打一船人,當中係有害群之馬,但都有
生活迫人嘅家庭,你估比人話,會好受咩!攞綜緩係要做
社會服務架,若然你覺得政府無優待你,你都可以辭咗
份工,走去攞綜緩架!

侯爵府

所以d人唔願做好過去攞公援啦
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

珍珠宮

大把人日日做到P晒K都無雙糧, 政府無咩做唔出

大宅

Does the government has no ears, why government can't hear everything, I suggest they can go to "Tin Shui Wai" restaurants to see how everyone in there has enjoyable their daily life.

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

Agree!不知所謂,應該CUT佢地啲錢去津貼生果金啦!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我覺得政府出雙糧俾綜援唔係錯, 錯只錯在攞綜援既資格同審查做得唔好. 俾d大食懶攪到人地果d真係有需要既人都俾人岐視, 覺得攞綜援等同垃圾.

[ 本文章最後由 veronna 於 08-2-27 21:29 編輯 ]
Latte, 又名臭TE或臭喵

別墅

係啲錢俾呢班人,養懶個身,你都覺得啱嗎????攞綜援應設時限,難道受助者一生都困境之中嗎?
我唔覺政府有虧待我,我行得做得點解要攞綜援,我只係覺得後生遙遙,有手有腳,係現在香港有工做之下都唔返出黎做嘢,咁同癈物有乜分別.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

男爵府

原文章由 bobosweet 於 08-2-27 21:07 發表
大把人日日做到P晒K都無雙糧, 政府無咩做唔出

你講我呀~~~~~

我都明有d人係真正需要綜援,
但出雙糧就真係令人好火

要幫佢地,都有好多形式,做咩係要真金白銀咁比多份佢地,仲咩冇人比多份我同c6呀!!!!!!!!!我地有返工、有貢獻社會ga!!!

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 Japenese 於 08-2-27 21:31 發表

你講我呀~~~~~

我都明有d人係真正需要綜援,
但出雙糧就真係令人好火

要幫佢地,都有好多形式,做咩係要真金白銀咁比多份佢地,仲咩冇人比多份我同c6呀!!!!!!!!!我地有返工、有 ...

雖然我唔係做到PK, 不過我都無雙糧出呀! 硬食12個月咋! 返工重要比車馬費, 反而果D唔水DO嘅人就坐喺樹收錢,大把方法補貼佢地啦, 點解一定要現兜兜比佢地

大宅

我地唔係鬧真正有需要的人,係鬧果d呃綜緩的人,尤其係生埋一"dull"又唔理嗰d....如果學似你話辭咗份工,個個走去攞綜緩,咁無人做野,到時邊個交稅? 到時政府無錢俾,咁一齊食屎呀?

原文章由 acbeans 於 08-2-27 21:05 發表
咁就唔好一竹蒿打一船人,當中係有害群之馬,但都有
生活迫人嘅家庭,你估比人話,會好受咩!攞綜緩係要做
社會服務架,若然你覺得政府無優待你,你都可以辭咗
份工,走去攞綜緩架! ...

大宅

同意,增加撥款俾有需要人仕係好,最唔好就係一律現兜兜比佢地。

原文章由 bobosweet 於 08-2-27 21:38 發表

雖然我唔係做到PK, 不過我都無雙糧出呀! 硬食12個月咋! 返工重要比車馬費, 反而果D唔水DO嘅人就坐喺樹收錢,大把方法補貼佢地啦, 點解一定要現兜兜比佢地 ...

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我都想唔做嘢lu~~~

係幫就幫單親啦
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

首頁

尾頁

跳至