自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想起黃霑 .

我唔係贊成離婚 , 不過相處始終係兩個人的事 ,
唔會一方錯晒 , 就算一方十足付出, 另一方接受唔到都無辦法 ,
所以說是"緣份" , 否則世上何來這麼多為情自殺的痴男抱怨女 .

無人有資格說對錯 , 何用鄧某來批判 !!
更無資格挑起公審 !!
喝倒采的更突顯其沒修養!!

"成x" , "校長" 又如何 ??

(註 : 我不是"秋" 的fans)

子爵府

極之贊成樓主的見解

一家唔知一家事, 作為外人唔應該做咁多小動作, 人地鄧大哥都叫係"肥姐"的契哥, 和意的人算係咩呢, 根本有心攪事

大宅

我覺得鄧生並不是想什麼批判or公審,佢講過肥肥係唯一一個令他流眼淚的人,可見他亦十分傷感,而忍唔住而講咗出黎姐!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我覺得始終係人地家事, 兩公婆外人點插咀都無用囉, 鄧生只不過是肥肥誼兄, 唔應該多事囉

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

洋房

我覺得人都走左, 不如俾佢安心上路. 旁人唔應該出聲, 更加唔應該係咁嚴肅既追思會上面批判. 應該要尊重先人同佢地既家人.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 ruby2004 於 08-3-3 14:26 發表
我想起黃霑 .

唔會一方錯晒 , 就算一方十足付出, 另一方接受唔到都無辦法 ,
所以說是"緣份" , 否則世上何來這麼多為情自殺的痴男抱怨女 .

無人有資格說對錯 , ...

但佢果日話阿秋無盡父親責任咋喎.......

侯爵府

呢個節目佢致悼辭一早知,佢根本有心落鄭少秋面.但估唔到欣宜出來替老豆解圍, 又話有心人唔好攪是非……….所以佢都係枉作小人
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

咁欣宜咁撐佢個老豆, 咁佢老豆應該唔係外界睇到咁乜都唔理呢.

原文章由 Paris 於 08-3-3 15:48 發表
呢個節目佢致悼辭一早知,佢根本有心落鄭少秋面.但估唔到欣宜出來替老豆解圍, 又話有心人唔好攪是非……….所以佢都係枉作小人

大宅

原文章由 bmimi 於 08-3-3 15:25 發表
我覺得鄧生並不是想什麼批判or公審,佢講過肥肥係唯一一個令他流眼淚的人,可見他亦十分傷感,而忍唔住而講咗出黎姐!!

鄧某係傷感 , 但唔可以代表佢鍾意點就點 , 60幾歲人 , 難為佢係江湖打滾咁耐 , 一d人情世故都唔識分 , 傷感的人又何止鄧某一個 ,私底下佢可以打亞秋一餐飽 , 可能我感受過 , 就算同家人幾唔岩都好 ,有時同朋友呻吓, 當你聽到外人係你面前痛罵你家人 , 明知佢地係幫番你 , 但當朋友罵得過火時 , 心裡總覺有些難受 , 到時就會自然地替家人找些藉口來解說 , 這就是人性 , 所以當大眾噓聲四起時 , 對死者不尊重 , 令生者難受 , 何必 !!

古語有云 : 三十而立,四十而不惑,五十而知天命,六十而耳順.....
請問鄧某貴庚呀 ?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Paris 於 08-3-3 03:48 PM 發表

人地始終係兩父女, 其實秋官對欣宜係點, 只有欣宜先至知道, 而且欣宜都咁大個, 佢識唸架啦..... 就算鄧生而家講咩都好, 都改變唔到事實..... 唔通你講完秋官就可以接欣宜一齊住一齊生活??

男爵府

昨日係有線睇左一集大小愛吃...鄧x同肥姐仲有謝賢等六個人係結義兄妹, 據肥姐講佢同秋仔拍拖時...佢呢幾位大哥已經担心佢受傷, 事實自從佢地離婚之後肥姐都好在乎呢段婚姻, 雖然佢已經釋懷...但佢好多在瑩光幕前要求秋仔多點關心女兒, 可想而知佢有無儘心去做人老豆, 我相信鄧生既說話, 只係太疼惜肥肥同欣宜......

大宅

原文章由 ruby2004 於 08-3-3 14:26 發表
我想起黃霑 .

無人有資格說對錯 , ...

咁你又點知佢冇資格呢? 可能佢佢地大家根本就係一家人呢? 算啦, 唔好批評人地有冇資格講, 最多話佢係唔應該既場合講咗d佢自己本人覺得應該講既說話囉. 我地至係真正既局外人

侯爵府

原文章由 jaja 於 08-3-3 15:55 發表
昨日係有線睇左一集大小愛吃...鄧x同肥姐仲有謝賢等六個人係結義兄妹, 據肥姐講佢同秋仔拍拖時...佢呢幾位大哥已經担心佢受傷, 事實自從佢地離婚之後肥姐都好在乎呢段婚姻, 雖然佢已經釋懷...但佢好多在瑩光幕前要求 ...

講真, 我都有朋友係離左婚
佢係男人, 好錫個女, 但係, 佢真係無乜時間, 因為係做廣告公司, 好夜收工, 又成日無得放假
但係, 佢有空都會同個女聯絡
用email 又好, msn又好
但係, 佢都話, 無論佢點做, 佢前妻都覺得佢唔理個女
佢前妻根本對佢有恨意, 所以佢做乜都覺得唔順眼

再睇番, 肥肥成日complain秋官唔理個女
會唔會都係因為前妻對前夫的恨意造成?

從來離婚呢件事上, 都係得肥肥係度自說自話
大家真係信晒佢講既?
我唔係囉

大宅

原文章由 特務A 於 08-3-3 16:11 發表

咁你又點知佢冇資格呢? 可能佢佢地大家根本就係一家人呢? 算啦, 唔好批評人地有冇資格講, 最多話佢係唔應該既場合講咗d佢自己本人覺得應該講既說話囉. 我地至係真正既局外人 ...

係咁既埸合叫佢出黎講 , 代表平時都無接觸同溝通啦
資格 ? 一家人 ?

洋房

今朝搭車時,咁啱聽到收音機個主持就呢件事講咗句:「有啲嘢真係越幫越忙!」
我覺得好啱!成件事,我唔知人哋點睇,但就令我更加憎陳淑芬、鄧光榮,佢哋正一八婆、八公!
我亦對欣宜更加冇好感!叫佢返去讀書把啦!

侯爵府

由呢件事上, 我反而想起翁美玲
記得翁美玲死時, 我都好憎湯鎮業, 覺得佢玩玩下, 對感情唔認真, 搞到阿翁要死

但係, 果時我只係得十歲左右

人大左, 開始明白多了, 理解到, 感情既野, 真係唔係可以用理性的角度去睇. 兩個人係相處唔來就係相處唔來, 分開係遲早既事. 與其同床異夢, 點解唔開創自己的新生活? 呢個世界無話邊個無左邊個唔得.

至於話, 點解唔結束左一段婚姻先開始第二段, 我只覺得, 由來好多case都係咁, 點解d人苦口婆心咁多年, 都仲有人犯呢種"毛病"? 我相信係人性本就如此囉., 更何況, 有時感情來時不知不覺的, 係開始左就係開始左, 唔會話: 喂, 我地咪識住先, 等我離埋婚我地先識啦.....

人係有好多毛病, 個個都係, 點解一定要煮死一個有同樣毛病的人先安樂?

侯爵府

Factory Girl,

關陳淑芬乜事!
"我亦對欣宜更加冇好感!"Why?

[ 本文章最後由 Paris 於 08-3-3 16:26 編輯 ]
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

[quote]原文章由 青青河邊草 於 08-3-3 16:22 發表
人係有好多毛病, 個個都係, 點解一定要煮死一個有同樣毛病的人先安樂?

agree !!

當年黃霑係華娃有孕時亦離婚 . 但我仍然好喜歡他的才華.
當感情出現問題 , 解決左好過拖拖拉拉 , 為左兒女,咪做朋友囉 ,
現實生活都好多這例子 , 鄧某點解要在眾目睽睽下咁做 , 我覺得秋官罪不至此.

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-3-3 16:36 編輯 ]

洋房

原文章由 ruby2004 於 08-3-3 16:19 發表

資格 ? 一家人 ?

這是我從forum看到欣宜的blog....正是肥肥生病之後

Thank Yous of My Own – Part 3感謝我的教父教母一家
鄭欣宜 | 5th Dec 2006 | 一般 | (220 Reads)

But when I』m lonely and sad and mom』sbusy with work, I know that I can always turn to the Tang Family.Mom,
媽仔 and 爺仔 have been best friends sincethey were my age (ISN』T THAT CRAZY??? I hope that my friendshipscan last that long~), and they』re definitely the pair of 「Uncleand Auntie friends」 whom I bug the most. When I was little, I』dalways sleep over at the Tang residence. I loved going over to mygodparents』 place cuz there were two really cool大姐姐 and a reallycute white doggie called, 「Sweetie」 to play with. WAY more funthan staying @ home by myself… right?

當我孤獨沮喪的時候,如果媽又忙於工作,那麼我能傾訴的就祇有鄧伯伯一家。媽媽,鄧伯伯還有鄧伯母在和我現在這個年齡的時候就是最好的朋友了。(聽上去很棒吧?我希望我和我朋友的友誼也能這麼長久~),而且他們真的是我打擾最多的夫妻檔「伯伯伯母」輩的朋友了。當我還是小孩子的時候,我就經常睡在鄧家。我很喜歡去他們家,因為他們家有兩個很酷的大姐姐還有很可愛的叫做「糖糖」小狗狗和我玩。這些比我一個人傻傻呆在家有趣得多吧~

*聖誕節,我和鄧伯伯一家"

Well, I』d used to run around everywhere, do mini concerts foreveryone… cartwheels, somersaults, splits, tap-dancing, ballet,imitations, u name it, I did it! Haha... By the end of the night,the chubby little girl I was would always end up being in nothingbut my white underpants and white undershirt, -___-「」」 Just asmy godsisters n I are about ready to go upstairs and go to sleep(I』d say around 3am-ish), we』ll hear my爺仔』sfootsteps coming down the stairs…
Hi,我曾經雲游各地為大家表 演小型演唱會:側手翻,後滾翻,劈叉,踢踏舞,芭蕾舞,模仿名人等等,你說得出名字的,我都表 演過。哈哈哈,開玩笑,其實是在我的教父鄧伯伯家和姐姐們玩的遊戲。在每個這樣的夜晚結束的時候我總是只 剩白色小熱褲和汗衫。我和姐姐們玩夠了準備上樓睡覺的時候,一般都是在半夜3點左右,哈哈,就聽見我的教父鄧伯伯下樓的腳步聲。

Mister Alan Tang is known to all asa 大哥,but all I can tell you about him is that he』s the most loving andcaring father/godfather in the world. Whenever he bought gifts forhis own daughters, him and his wife would alwaiz make sure they』dget ME one of the same too! Don』t u go on thinking that大哥』sare 大哥』s24/7… I』ll tell u a secret if u promise not to tellneone:
鄧光榮先生被大家所熟知的是他的「大哥」形象。但是我偷偷告訴你哦,他是世界上最慈愛的父親/教父。只要他們給自己的女兒買禮物,一定會記得也給我一份一模一樣的。你能想象大哥的每一天是怎麼過的嗎?(小知識:24/7的意思就是,一天24小時,每周7天,意思為每天,everyday---suki)如果你能不告訴別人的話我就告訴你一個秘密。

So when my godfather comes down thestairs, he』ll be in his pyjamas, scratching his head and his tummyasking, 「有什麼東西吃啊?」 hahaha…. Cuuuuuuuuuuute, right? Love my爺仔 (^^).
每當我的教父走下樓梯的時候,他穿着睡衣,抓抓頭髮和肚子,問:有什麼東西吃啊?哈哈哈,非常非常的可愛。我真喜歡他!

MyGodfather, me and mom @ his birthday party thisyear.(今年我教父過生日的時候,我和他還有媽媽的合影)

Anyway.. if it weren』t for my godparents, we never would have beenfortunate enough to meet such skilled and professionalprofessors/doctors! When mom got heartburn the night she ate AuntieDeborah』s curry fishhead, it was my 媽仔 who drove mom to the emergency room at 6:30 in themorning.
總之,如果沒有我教父教母一家,我們就沒這麼幸運能遇見這麼多專業的教授和醫生們,當媽媽在狄波拉阿姨家吃咖喱魚頭犯病的時候,是我的教母清晨6點半開車把她送到急症室的。

(上面一排是第二代,底下一排:第一代,友誼長存)

Thank you, thank you, thank you!!! *kisskiss kiss* u guys are the best. Thanks for treating mom like one ofyour family and treating me like one of your own daughters. *kisskiss kiss kiss kiss*
謝謝,謝謝你們!(親親),你們是最好的,謝謝你們待我媽媽如一家人,謝謝你們把我看成自己的女兒一樣,再親一次!

不是當成一家人,會寫得出這些嗎..? 秋官只是比多左粒SPERM

大宅

原文章由 ruby2004 於 08-3-3 16:19 發表

資格 ? 一家人 ?
我個人覺得鄧生擺到明同鄭生係冇溝通亦唔會同佢有接觸啦, 我諗佢只不過係將哩段時間甚至一路以來佢所見所知而我地局外人就唔知既嘢講出黎啫, 在佢黎講唔會有錯, 只係時間同地點問題啫, 至於資格?一家人? 由人哋自己決定啦, 局外人

首頁

尾頁

跳至